Aktuális

Légy képben! Nagy állampapír-lexikon

Szeretnél állampapírt vásárolni, de nem tudod, mibe fektess be? Táblázatunkkal segítünk neked abban, hogy a számodra legideálisabb állampapírt válaszd.
 Név  Futamidő  Leírás  Címletek
Prémium Magyar Államkötvény 3 és 5 éves futamidejű is lehet Az infláció feletti hozamot garantál, mert mindig van egy kamatprémium (2,5-3%) az infláció felett, amellyel kiegészül a változó kamatozású kötvény kamata. Ezt a fajta állampapírt csak belföldi magánszemélyek vásárolhatják. Már 1000 forintos alapcímletben megvásárolható.
Kincstári Takarékjegy 1 vagy 2 éves futamidejű is lehet Az egyetlen kinyomtatott formában létező állampapír. Fix, lépcsős kamatozásúak. Itt is kizárólag belföldi magánszemélyek élhetnek ezzel a lehetőséggel. A futamidő a vásárlás napján indul. Az első három hónapban nem, de ezt követően az időarányos rész számítása alapján fizet kamatot. A Kincstári Takarékjegyben megtestesített tőkét és kamatokat a visszaváltás napján, a kamatadó levonását követően kapja kézhez az ügyfél.  Megvásárolható, illetve a futamidő alatt visszaváltható a Magyar Posta Zrt. kijelölt fiókjaiban.  10 000, 50 000,
100 000, 500 000
és 1 000 000 Ft-os címletekben is megvásárolhatóak.
Kamatozó Kincstárjegy  1 éves futamidejű Fix kamatozású állampapír, melyet belföldi magánszemélyek, cégek, intézmények vásárolhatnak meg. Jegyzés útján kerül forgalomba. Jegyezni névértéken, azaz 100%-os árfolyamon lehet. Az egyéves futamidő a jegyzés lezárását követő második munkanaptól kezdődik. A futamidő végén a kamatot a tőkével együtt, a kamatadó levonását követően írják jóvá az ügyfél számláján. Jegyezhető, illetve a futamidő alatt eladható a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban, a WebKincstáron keresztül, valamint a lakossági elsődleges forgalmazók fiókhálózatában (CIB, K&H, OTP, Raiffeisen, UniCredit és Takarékbank).  10 000 forintos címletben vásárolhatjuk meg
Prémium Euró Magyar Államkötvény 3 éves futamidő Mindenki (bel- és külföldi természetes és jogi személy is) korlátozás nélkül megvásárolhatja. Kamatképzésének alapja az eurózóna inflációja (1,7%), amelyet a most kapható sorozat esetében 2,25%-os infláció feletti prémium egészít ki, és 3 éves futamidővel rendelkezik.   1 eurós alapcímletben megvásárolható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top