Pezsgő kisokos

A történelem buborékai

Ma már a sztárok elegáns világának természetes kelléke a pezsgő, de nem volt ez másképp a múltban sem. A történelem "nagy sztárjai" is különleges kapcsolatot ápoltak a gyöngyöző nedűvel.
A történelem buborékai

A pezsgő Franciaországból indult világhódító útjára. Már feltalálója, Dom Perignon abbé kijelölte méltó helyét, mikor fogyasztása közben meghatottan így kiáltott fel: “éppen a csillagokat iszom“.

A történelem buborékai

A francia történelem egyik leghíresebb alakja, Bonaparte Napóleon azonban ennél is tovább ment: “Nem tudok pezsgő nélkül élni, amit a győzelemnél megérdemlek, a vereségnél pedig szükségem van rá!”. A pezsgőkészítés aranykorának számító 19. században Széchenyi István és Wesselényi Miklós meglátogatta a franciaországi Moët pezsgőgyárat, ahol alaposan felöntöttek a garatra az addig számukra ismeretlen nedűből. Széchenyire olyan nagy hatással volt ez az élmény, hogy egyes források szerint ezt követően írta le Hitel című munkájában elsőként pezsgő szavunkat. Sir Winston Churchill a háborús évek alatt sem nélkülöz- te kedvencét, a Pol Roger Champagne-t. Egy-egy pohár biztosan hozzájárult ahhoz, hogy a legnehezebb helyzetekből is megtalálja a kiutat. “A Champagne a jókedv előidézője. A figyelem fokozódik, a fantázia meglódul, az elme sokkal gyorsabb lesz“ – vallotta.

A történelem buborékai

A világ első pezsgőrendje ismereteink szerint az 1987-ben Magyarországon megalakult Chevaliers Törley, amely a hazai pezsgőgyártás nagy alakjának, Törley Józsefnek állít emléket és igyekszik megőrizni a nevével fémjelzett évszázados hagyományokat. A pezsgőrend lovagjainak az avatási szertartáson nem csak a pezsgőfajtákat kell felismerniük és meghatározniuk, de örök hűséget kell esküdniük a pezsgő tiszteletére. A tagok között megannyi hírességet, színészt, művészt, sportolót találunk. (www.torley.hu/torley-pezsgorend)

A történelem buborékai

Pezsgők a sztárvilágban

A pezsgőről a legtöbb embernek a csillogás, fényűzés és gazdagság jut eszébe, amit a legnagyobb sztároknak tulajdoníthatunk. Éppen ezért ők lehetnek egy-egy pezsgőmárka jeles képviselői. Nézzük, milyen hírességek voltak azok, akiket elcsábított ez a méltán népszerű, felejthetetlen ital!

Kicsit tekerjük vissza az idő kerekét egészen Guseppe Verdiig, akit nyugodtan nevezhetünk a 19. század egyik zenei sztárjának. Az ő viszonyát a nemes italhoz jól jellemzi, hogy az operatörténelem egyik legszebb és legismertebb áriáját a pezsgőspoharak “főszereplésével“ alkotta meg (Traviata – Pezsgő-ária).

A pezsgő számtalan hírességet megihletett a 20. században is, akik igencsak változatos gondolatokat osztottak meg az itallal kapcsolatban. Marilyn Monroe szerint a pezsgő kiváló napindító, mivel reggelente egy pohár is elég, hogy átmelegíthesd a tested. Bridget Bardot is úgy gondolta, hogy nem csak ünnepi alkalmakkor érdemes palackot bontani: “A champagne az egyetlen, ami visszaadja a lendületem, amikor fáradt vagyok.” Tina Turner amikor pezsgőt ivott, akkor vagy sírt vagy nevetett, de az biztos, hogy érzelmileg megindította az ital.
A pezsgőt Hollywood is előszeretettel szerepelteti, például a Bollinger pezsgőt összesen 13 James Bond filmben láthattuk, de a buborékok központi szerepet kaptak a Titanicban, a Micsoda nőben, a Szex és New Yorkban és a Nagy Gatsbyben is.

A 2014-es Golden Globe díjátadón Leonardo DiCaprio egy ezer dolláros champagne-nyal ünnepelte meg sokadik elismerését. A fenti összeg jó helyre került, mivel egy kiválasztott alapítvány számláján gyűjtötték az adomány-pezsgő árát. A nagylelkű gesztus színésztársainak is annyira megtetszett, hogy többek között Jennifer Lawrence, Matthew McConaughey, Liev Schreiber és Sandra Bullock is a karitatív céllal értékesített pezsgőkkel távoztak.

A világ borászati hagyományait őrző Bacchusi Borrendekhez csatlakozva Budafokon 1987-ben megalakult a világ első pezsgőrendje, a Chevaliers Törley. A pezsgőrend tagjai között megtaláljuk a hazai üzleti, tudományos és művészeti élet jeles képviselőit. Ők mindannyian világszerte hirdetik a bor és a Törley pezsgő szeretetét, a kulturált borfogyasztást, a bor fontos szerepét az emberek életében.

A történelem buborékai

Törley Tipp:

Hogyan nyissuk ki a palackot?
45 fokban döntsük meg a palackot, vegyük le a fóliát, majd a hüvelykujjunkat a pezsgősdugón tartva lazítsuk ki a drótot. A dugót szorítva, a palack talpát lassan forgatva egy halk szisszenéssel könnyedén kibonthatjuk.

Olvass tovább

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top