PreVital

Miért érdemes ivartalanítani?

Nőstény: Gazdi szempontjából talán a legfontosabb, hogy elmaradnak az ivarzással összefüggő viselkedésváltozások (folytonos bújás, dörgölőzés, hempergés, hangos nyávogás, nyugtalanság, akár agresszió).

Csökken a kóborlási vágy, és kevésbé vonzza házhoz a környéken élő, kóborló kandúrokat. Az ivartalanított cicus kevésbé érintkezik más állatokkal, ebből fakadóan kisebb eséllyel kapja el a fertőző betegségeket (FeLV, FIV). A műtéttel megelőzhető az idős korban gyakori gennyes méhgyulladás (pyometra) és rosszindulatú emlődaganat. Mindemellett a nem kívánt szaporulat is megelőzhető.

Kandúr: Lakásban tartott cica esetében az ivartalanítással kivédhető a jelölgetés (penetráns szagú, hím nemi hormonokkal teli vizelet ürítése). Míg a kijáró kandúrok esetében kisebb a kóborlási vágy, kevesebbet verekednek, ezáltal a fertőző betegségek (FeLV, FIV) átvitele is jelentősen csökken. A nőstényeknél már említett nem kívánt szaporulat is csökkenthető.

Miért érdemes ivartalanítani?

Mikor érdemes ivartalanítani?

Nőstény cica már 6-8 hónapos korára ivaréretté válik, akkor célszerű az ivartalanítást megejteni. Egyrészt a nem kívánt szaporulat kivédése érdekében, másrészt a kellemetlen ivarzási tünetek elkerülése végett.

Kandúr cicák esetében 6 hónapos kortól ajánlott, legkésőbb a jelölgetés megjelenésekor.

Mi történik a műtét alatt?

Nőstény: A műtét előtt a cicát megvizsgáljuk, felmérjük az általános állapotát. A cica az egész műtét alatt mély alvásban van, nem érez fájdalmat. A műtét alatt a cica hasfalán a linea alba mentén (itt vérzik a legkevésbé) ejtünk bemetszést. Ezek után lekötjük a petefészek függesztő szalagjait, végül pedig a méhet. A lekötések után eltávolítjuk a méhet és a petefészkeket is. A műtét végén több rétegben varrjuk a műtéti sebet, végül a bőrvarratokkal zárjuk. A belső varratok felszívódnak, a bőrvarratokat 10 nap múlva szedjük ki. Végül a cica preventív célból antibiotikumot és fájdalomcsillapítót kap.

Kandúr: A kandúrok esetében sokkal kisebb beavatkozásról van szó. Az általános állapotuk felmérése és az anesztézia után a herezacskón ejtünk két kisebb metszést. Ezek után elkötjük az ondóvezetőt és a mellette elhelyezkedő eret. A bemetszés olyan pici, hogy nincs szükség varratokra a záráshoz. A műtét után szintén adunk antibiotikumot és fájdalomcsillapítót.

Miért érdemes ivartalanítani?

Mi történik utána?

Műtét után hazaadáskor a cicák még nem teljesen éberek, ezért fontos, hogy aznap még felügyelet alatt legyenek. Enni, inni adni nekik csak akkor lehet, ha már teljesen tiszta a tekintetük, egyenesen járnak már. Tudni kell, hogy a műtét napján még lehet öklendezés, hányás (altatószer hatása).

Nőstény cicáknál védőgallér használata szükséges, hogy a varratokat ne szedjék ki maguknak, a sebet ne nyalják szét, ne fertőzzék be a nyálukkal. Varratszedés 10 nappal a műtét után.

Kandúroknál nincs varrat, ezért nem is szükséges védőgallér.

Tudj meg még többet az ivartalanításról

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top