Ragyogáskommandó
Szponzorált tartalom

A világ 5 legkoszosabb és legtisztább városa

Nyomornegyedek, szemét és szennyezett levegő jellemzik a világ legmocskosabb városait, tiszta víz, megújuló energia és kiváló közbiztonság a legtisztábbakat. Összeszedtük, hova érdemes elutazni, és mit érdemes inkább kihagyni.

Évről évre megjelennek különféle listák, amelyeken a világ legszennyezettebb vagy épp legjobban karbantartott városok szerepelnek. Az eredmények ritkán egyeznek, így most több listát is összefésültünk, ennek alapján állítottuk fel az alábbi sorrendet. Először következzenek a világ „koszfővárosai”

Port-au-Prince, Haiti

Haiti fővárosában a legtöbben ilyen kalyibákban laknak – már, ami megmaradt a földrengés után (Fotó: iStockphoto)

Haiti fővárosában szűk egymillió ember él, a hurrikánok, valamint a 2010-es pusztító földrengés azonban alaposan feldúlták a települést. A jelentős részben hegyoldalba épült nyomornegyedekből álló város képét rengeteg gyárépület is csúfítja, így Port-au-Prince korábban népszerű turistaparadicsomból lassan valódi koszfészekké vált. Bár a földrengés okozta károkat részben már felszámolták, a lakosság egy része még mindig sátrakban és romos épületekben tengeti napjait, ráadásul a közbiztonság sem az igazi.

Mexikóváros

A túlzsúfolt Mexikóvárosnak nem a legszerencsésebb az elhelyezkedése, emiatt a levegő is nagyon szennyezett (Fotó: iStockphoto)

Mexikó fővárosa a világ egyik legnépesebb települése: magában a városban körülbelül kilencmillió ember él, az agglomerációval együtt azonban összesen 26 millió ember otthonáról beszélhetünk. A hegyek és vulkánok által körülvett város földrajzi adottságai nem tesznek jót a levegő minőségének sem, a rengeteg ipartelep és sok millió autó füstje miatt sokszor alig kapni levegőt az utcán. A természeti katasztrófák sem javítanak a helyzeten, ahogy a bűnözés és a korrupció jelenléte sem éppen a patyolattiszta környezet záloga.

Mumbai, India

Mumbai nyomornegyedeiben óriási a kosz és rengeteg a szemét (Fotó: iStockphoto)

Bár nem India fővárosa, Mumbai az ázsiai ország legnépesebb települése, ahol nem kevesebb, mint 22 millió ember él. Rendkívül magas a szegények aránya, olyannyira, hogy a város vezetésének műholdas felvételekre van szüksége, ha nyomon akarja követni az új nyomornegyedek kialakulását. Annak ellenére, hogy Mumbai India pénzügyi központja, a legtöbben csak addig maradnak itt, amíg össze nem gyűjtik a távozáshoz szükséges anyagi keretet. Éppen ezért a legtöbben nem is bánnak tisztelettel a várossal, ez pedig meg is látszik rajta: helyenként szinte szó szerint térdig lehet járni a szemétben.

Moszkva

Moszkvának van egy történelmi és egy modern arca – na meg egy igen szennyezett is (Fotó: iStockphoto)

Az orosz fővárosban rengeteg a szemét, és mivel az újrahasznosítást csupán kevéssé ösztönzik, egyre több szeméttelep kerül a túlcsordulás szélére, arról nem beszélve, hogy a hulladéktengerben rengeteg a veszélyes anyag, ami szépen csendben mérgezi a talajt és a természetes vizeket. Emellett a levegő is annyira szennyezett, hogy a város lakói közül soknak időnként gázálarcot kell viselnie, hogy kibírja. Mindezt súlyosbítja, hogy Moszkvában nincs rendesen megoldva az ivóvíz helyzete sem, a kemény telek miatt pedig az utat gyakran homokkal szórják fel, ami csak növeli a kosz mennyiségét.

Linfen, Kína

Linfen szénbányái miatt alig kapni levegőt a kínai városban (Fotó: Getty Images)

A szénbányászatból élő kínai várost 2007-ben a világ legszennyezettebb településének választották. A levegő minősége annyira gyászos, hogy a ruhákat nem a szabad levegőn szárítják, különben fekete szénporréteg vonná be őket, mire megszáradnak. Emiatt a városban komoly egészségproblémákat okoznak a különféle légúti megbetegedések. Bár ma már rendszeresen locsolják az utcákat, hogy csökkentsék a szálló por mennyiségét, tény, hogy Linfenben a várható élettartam az egyik legalacsonyabb Kínában.

Nincs meglepetés a legtisztábbak között

Ha a városokat nem is, a legtisztább településeknek otthont adó országokat valószínűleg a legtöbben ki tudják találni. Lássuk a tisztasági bajnokokat.

Zürich

Tisztaság, rend, precizitás: Svájc (Fotó: iStockphoto)

A svájci nagyváros nemcsak ragyogóan tiszta, de a világ legfenntarthatóbb városának megtisztelő címét is magáénak tudhatja. Az utcák makulátlanok, a járdáról szinte enni lehet, a kukákat időben ürítik, ráadásul a helyi szemetesek nem csak úgy odacsűrik a kiürült szemetest a járda mellé, hanem precízen vissza is állítják a helyére. E mellé kristálytiszta hegyi levegő és hasonlóan tiszta természetes víz is társul.

Wellington, Új-Zéland

Új-Zéland fővárosa a világ egyik legélhetőbb települése (Fotó: iStockphoto)

A Lonely Planet nemes egyszerűséggel csak a világ legcoolabb városának választotta Wellingtont, amelyet északról szántóföldek határolnak, egyébként pedig az óceán partján található, így minden adva van a tökéletes életkörülményekhez. Új-Zéland fővárosában nagyon ügyelnek az állagmegőrzésre, a természeti kincseket pedig a lehető legfenntarthatóbb módon igyekeznek felhasználni. A levegő minőségét a tömegközlekedés fejlesztésével sikerült jelentősen javítani, olyannyira, hogy 2017-ben Wellingtont találták a világ legélhetőbb városának is.

Oslo

Oslóról talán mindent elmond, hogy ilyen környezetben fekszik (Fotó: iStockphoto)

A világ legdrágább városai között is sokszor dobogós Oslo Európa egyik legzöldebb városa, ezt bicikliút és közbringarendszer, valamint korszerű, egyre inkább tiszta árammal működő tömegközlekedés is támogatja. A városban automaták gyűjtik a szemetet, amelyet aztán föld alatti tárolókban helyeznek el – természetesen az újrahasznosítás szempontjait is szem előtt tartva –, így a járdák mindig patyolattiszták városszerte. A helyi lakosok számára a környezetük tisztán tartása annyira egyértelmű, hogy rendszeres takarítónapokat szoktak rendezni, amikor rendbe teszik a környéküket. Emellett számtalan park, óceánpart és egyéb szabadtéri lehetőség járul hozzá, hogy Oslóban igazán jó legyen élni.

Toronto

Toronto: „mintha a svájciak működtetnék New Yorkot” (Fotó: iStockphoto)

A kanadai nagyvárosban alacsony a légszennyezés, és kiváló a levegő minősége, ami egy szűk hárommilliós nagyvárostól igazán elismerésre méltó. A járdákat tisztán tartják, a tömegközlekedés pedig annyira hatékony, hogy Torontót sokszor úgy is szokták emlegetni, mint egy olyan New Yorkot, amit a svájciak üzemeltetnek.

Reykjavík

Izland fővárosa, a szigetország legmagasabb építményével, a 74,5 méter magas Hallgrímskirkja tornyával (Fotó: iStockphoto)

Izland fővárosában szűk 170 ezren élnek csupán, cserébe rendkívül tisztán: Reykjavík is állandó szereplője a világ legtisztább és legzöldebb városokat felsoroló listáinak. A város vezetése rendszeresen tanácsokkal látja el a lakosságot, hogyan lehet minél inkább környezetbarát módon élni. Kevés az autó, a hideg klímához képest pedig sok a biciklis, az energiaigényeket csaknem 99 százalékban megújuló erőforrásokból fedezik, így nem csoda, hogy Reykjavíkban szinte harapni lehet a friss levegőt.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top