régi_Háztartási tippek

Tényleg könnyű mosni a textilpelenkát?

Itthon is kezd divatba jönni a mosható textilpelenka az eldobható helyett, és sokan fontolgatják, hogy belevágnak. A legnagyobb kérdés általában az, mennyire könnyű a mosása. Sokkal egyszerűbb, mint a régi textilpelenkák idején.

A nyolcvanas években még úgy tisztították a tetra pelenkát, hogy a mosásra váró darabokat beáztatták, majd főzőprogramon mosták ki őket, amit fertőtlenítő vasalás követett. Mostanában a kényelmesen használható eldobható pelenkák helyett egyre többen választanak textilpelenkát, ami több odafigyelést igényel, de számos előnye is van.


Bár elsőre nagyobb beruházást igényel, hosszú távon spórolhatunk vele. A rengeteg folyamatosan termelődő szemetet sem szabadítja így rá az ember a környezetre. 

Az eldobható pelenkák jobban irritálják a baba bőrét, ráadásul lassan és nehezen szoknak le a gyerekek róla, a textilpelenkáról viszont könnyebben átülnek a bilire, mert már érzik, ha nedves a pelenka.

Tényleg könnyű mosni a textilpelenkát?



Hogyan tartsuk tisztán?



A tisztítás menete nagyjából ugyanaz, ahogy anyáink csinálták a tetrával, csak ma már sokkal könnyebben kezelhető verziókat árulnak. A pelenkából csak akkor kell eltávolítani a termést, ha a baba már nem csak anyatejet eszik, de ilyenkor is elég belerázni a vécébe. Használhatunk vékony papírbetétet is, amit egyszerűen lehúzhatunk a kakival együtt.



Ezután vagy egy vízzel teli, zárt vödörbe dobhatjuk bele a pelenkát, amibe esetleg egy kis mosószódát, teafaolajat vagy mosószert is tehetünk, hogy hatékonyabb legyen az előáztatás. A másik lehetőség a száraz tárolás, így sem lesznek túlságosan büdösek a pelenkák 2-3 napig, főleg, ha egy kis szódabikarbónát hintünk rájuk, vagy teafaolajat csöpögtetünk a vödörbe. 



Amikor a gépbe kerül



Ha összegyűlt nagyjából 12 darab, mehetnek a mosógépbe, olyan programot használjunk, amiben van előmosás. Az pelenkától függ, hány fokon jó mosni, de a 60 fok általában elég. Csak arra érdemes figyelni, hogy a szokásos öblítőmennyiség felét, negyedét használjuk, mert a maradványok benne ragadhatnak az anyagban, és így nem tartják majd olyan jól a nedvességet. Még jobb, ha az öblítőt ecettel helyettesítjük.

Ha a szagoktól nem sikerült volna tökéletesen megszabadulni, akkor mossuk ki őket még egyszer, és teafaolajat is csöpögtethetünk a gépbe.

Tényleg könnyű mosni a textilpelenkát?

Ha van rá lehetőség, érdemes napon szárítani a pelenkákat, mert az fertőtlenít, és a makacsabb foltokat is halványítja. Vasalásra a mai pelenkáknál már nincsen szükség.
 
Ha a pelenka miatt allergiás tüneteket észlelnénk a babán, akkor azt a mosószer okozhatja, ezért a megoldás, ha másikra, kímélőbbre váltunk. Eleve tanácsos illatanyagoktól, enzimektől és fehérítőktől mentes verziót választani.

Ha egy folt minden eddiginél makacsabbnak bizonyult, a Vanish új megoldása biztosan mindenkit meggyőz. További információk>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top