Savtúltengés

Ezt teszi a cigizés a gyomroddal!

Nemcsak a stressz vagy a helytelen táplálkozás miatt fájhat a gyomrod. A dohányzás többet árt, mint gondolod.

Azt már tudjuk, hogy naponta 2-2,5 liter gyomorsavat termel a gyomrunk, ami persze egy jó dolog, hiszen gyomorsav nélkül tényleg nem tudnának az ásványi anyagok és a vitaminok felszívódni.

Ugyanakkor ha ég a gyomrod, savas, maró ízt érzel a szádban, éjszaka, rohamokban rád tör a köhögés, a szegycsont mögött gyakran jelentkezik égő érzés, puffadsz, vagy émelyegsz, akkor bizony rosszul működik a gyomrod.

Ezt teszi a cigizés a gyomroddal!

Ha sokat dohányzol, akkor bizony a nyelőcsöved alsó záróizmai rosszul működhetnek. A lényeg, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti átjáró meggyengül, így a gyomorsav és akár a gyomortartalom is visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami mar, szúr, fáj.

A dohányzás azért is rossz a gyomornak, mert a nikotin fokozza a savtermelést, a cigifüst pedig irritálja a nyálkahártyát, szóval, aki dohányzik, annak nagyobb eséllyel lehetnek gyomorpanaszai. A cigizés csökkenti a nyáltermelést is, pedig pont a nyál mossa ki a gyomorsavat a nyelőcsőből.

Tudjuk, hogy nehéz leszokni, és nem megy egyik napról a másikra, de mondjuk sok kórházban kérhetsz orvosi segítséget, ha nincs elég akaraterőd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top