Savtúltengés

Tilos a csokoládé!

Tudjuk, a csokit nehéz nem szeretni, de sajnos ha gyomorbántalmaink vannak, nem árt lemondani róla.

Egy kocka csoki reggeli után, vagy egy vaníliás puding ebéd után, aztán megint egy kis szelet csoki délután uzsonna helyett. Mi is mindig azt mondjuk magunknak, hogy egy kis csokoládéból még nem lesz baj, és hát boldogok is leszünk tőle – ez szinte már tudományos tény.

Tilos a csokoládé!

Sajnos annyi biztos, hogy aki refluxszal küszködik, vagy túl sok a gyomorsava, netán gyomorfekélye van, az édességektől nem lesz boldog, főleg a csokoládétól.

A reflux például akkor alakul ki, ha nyelőcső gyűrűi nem működnek jól, és a csokoládé bizonyos összetevői pont a gyomor és a nyelőcső közötti gyűrűt gyengíthetik el. Így az ernyedt lesz, és a gyomorsav sajnos rendszeresen és akadálytalanul visszajuthat a nyelőcsőbe, így rombolva a nyelőcső „burkát”.

Sajnos ez a forró csokitól kezdve a csokoládémikuláson át mindenféle finomságra igaz. Persze nem ez az egyetlen étel, amit el kell kerülni: egy fűszeres ebéd szénsavas üdítővel, utána egy kávé-cigivel „leöblítve” a legrosszabb variáció egy fájós gyomornak.

 

Tilos a csokoládé!

A csokoládé utáni sóvárgás leküzdésére a kutatók legpimaszabb megoldási javaslata egyébként az, hogy ha ránk tör a vágy, egyszerűen menjünk el sétálni. Így már nem kívánjuk majd a fájós gyomrunkra az édességet. Hát, nehéz feladat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top