Savtúltengés

Lassíts a reflux ellen!

Idegeskedünk, nem eszünk, rohangálunk, dohányzunk – közben romba döntjük a gyomrunkat. Segíteni a helyzeten csakis tudatos életmódváltással lehet.

A szervezeted jelzi, ha valami nincs rendben, érdemes odafigyelni. Például nem szabad félvállról venni a gyomorfájdalmakat, mert a kezdeti gyomorégésből egy idő után reflux és gyomorfekély is lehet. Akkor már sokkal nehezebb gyógyítani.

Tipikus menedzserbetegségnek tartják a savtúltengést, mert a feszített tempójú életet a gyomor sínyli meg. Nemcsak savlekötőkkel kell kezelni a problémát, hanem alapvető dolgokat is meg kell változtatni az életünkben, ami lehet, hogy elsőre teljesen elképzelhetetlen, de amikor már nem fáj minden nap a gyomrunk, rájövünk, hogy megérte a fáradságot.

Lassíts a reflux ellen!

A változásokat kezdjük apró lépésekben: gondoljuk át egy tipikus napunkat, pörgessük le a szemünk előtt, gondoljuk végig, milyen szokásainkkal ártunk a gyomrunknak. Sokan ebédre a számítógép előtt kapnak be valamit, nem is figyelnek arra, mit esznek, gyorsan belapátolják vagy órákig húzzák egy-egy falattal.

Vegyük rá magunkat, hogy az ebéd ideje alatt igenis figyeljünk oda az étkezésre, ne a napi teendőkkel stresszeljük magunkat – teremtsünk magunknak legalább napi félóra nyugalmat.

Próbáljunk meg az összevissza evések helyett rendszeresen enni: a reggelit ne hagyjuk ki, mert az tölt fel bennünket energiával, és aki nem eszik reggelit, nagyobb eséllyel hízik el, ugyanis a nap többi részében többet fog enni.

Ha idegeskedő típusok vagyunk, érdemes néhány nyugtató légzőgyakorlatot megtanulni. Ezek általában pofonegyszerűek, és az asztalunknál ülve is kilélegezhetjük magunkból a stresszt.

Sokszor írtunk már róla, de talán a legnehezebb megvalósítani a búcsút a cigarettától, és nemcsak a gyomrod miatt érdemes leszokni. Ha nem boldogulsz egyedül, keress fel egy szakértőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top