Shine

Mentsd meg a Földet a kedvenc pulcsiddal

Ez is lehetne a jelmondata annak a pofon egyszerű dolognak, amivel óriásit tudnánk javítani a Föld katasztrofális állapotán. És még boldogabbak is

Ez is lehetne a jelmondata annak a pofon egyszerű dolognak, amivel óriásit tudnánk javítani a Föld katasztrofális állapotán. És még boldogabbak is lennének tőle a hétköznapjaink.

Az olcsó ruhák valódi ára

A fast fashion márkák felfutásával gardróbjaink mérete simán megduplázódott, az alkalmi vételnek tűnő rongyoknak egész egyszerűen nem tudunk ellenállni. A bevételeket nézve a divatipar egyik legnagyobb sikerének számít a két-három hetente új kollekcióval jelentkező márkák által képviselt világ – mindennek valódi áráról azonban könnyen megfeledkezünk a neonfényű próbafülkék mélyén.

A ruhaipar a második legnagyobb környezetszennyező iparágnak számít, és nem csak a textilgyártás irdatlan mértékű vízigénye, a felhasznált kemikáliák, vagy az elosztási lánc által kibocsátott káros anyagok miatt, de azért is, mert a túlpörgetett, akár évi 45-50 kollekciót is bemutató márkák óriási túlkínálatot produkálnak, mi vásárlók pedig csak kapkodjuk a fejünket a tonnányi árukészlet láttán.

Miután pedig kinézelődtük magunkat, vásárlunk. Ha kell, ha nem. Mert trendi, mert szép, mert annyiért-nem-lehetett-ott-hagyni, mert csak úgy shoppingoltunk egyet. Bármelyik is a kiváltó ok, eredményül sajnos a legtöbb esetben csak szemetet veszünk meg. Vágyaink kielégítése ugyanis sokszor teljesen átgondolatlan és már csak otthon jövünk rá, nem az igazi a ruci. Lehetne kicsit hosszabb, kicsit sötétebb színű, vagy épp világosabb, esetleg jobb anyagú, mert ugye olcsó húsnak… A ruhát jó esetben azért egyszer kétszer felvesszük, majd eltűnik a gardrób mélyén, hogy a következő szelektáláskor a kukában végezze.

A valódi érték

Az értelmetlen vásárlásmánia helyett nem kellene többet tennünk, mint szeretni, amit megveszünk. Persze szelektálni is lehetne, például Mari Kondo elve alapján, de az bizony nem egyszerű mutatvány, akkor már jobb, ha értékként tekintünk a ruhákra már megvásárlásuk pillanatában.

Szép lassan ugyanis kikopnak az életünkből a kedvenc pulcsik. Pillanatnyi fellelkesülésből vásárlunk ahelyett, hogy valóban olyan ruhákat vennénk, amikbe beleszeretünk. Amik olyan kényelmesek, hogy szakadásik hordjuk őket, minőségük pedig lehetővé teszi, hogy a szerelem évekig is tartson.

Hogy közben divatjamúlt lesz? Ugyan! Havonta jön két új trend, valamelyikbe újra bele fog férni, egyéniségünket pedig mindig is menő lesz kifejezni.

 

Egy angliai környezetvédelmi akcióprogram, a WRAP felmérése szerint ha egy-egy ruhát plusz kilenc hónappal tovább hordanának aktívan a Szigetország lakói, ahelyett, hogy újat vásárolnak helyettük, 20-30%-kal csökkenne a szén, a víz és a hulladékkal kapcsolatos ökológiai lábnyom mérete. Vélhetően a fejlett országokra kivetítve is hasonló értékekről lehet szó, ami egyáltalán nem elhanyagolható mértékű változás. Ráadásul a háztartások kiadása is csökkenne és többet költhetnének szórakozásra, utazásra, a szabadidő aktív eltöltésére.

Ehhez persze az sem árt, ha jó minőségű a ruha és bírja a használatot, ilyet találni pedig sokszor elég nagy kihívás, pláne, ha még az árcédulákra is tekintettel kell lennünk. Mégis, több értelme van egy jó minőségű, tökéletes darabot beszerezni picit magasabb áron, mint 2-3 egynek jó cuccra költeni a pénzt, amik aztán pár mosás után tönkremennek és még csak jól sem állnak.

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top