Shine

Feketeribizliből készül a jövő hajfestéke

Úttörő technológiával álltak elő angol tudósok, mely alaposan átformálhatja a hajfestékek piacát.

A Leedsi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy technológiát, melynek segítségével a feketeribizlilé gyártása során megmaradó héjakból hajfestéket lehet készíteni. Mégpedig olyat, mely sokkal természetesebb, egészen minimális egészségügyi kockázatokkal bíró alternatívája lehet a jelenleg is piacon lévő termékeknek.

A feketeribizli héja magas koncentrációjú antocianineket tartalmaz.

„Nem mérgezők, vízoldékonyak és a rózsaszín, a vörös,  a lila, az ibolya és a kék színekért felelősek, így világszerte, széles körben használják őket természetes ételszínezékként” – magyarázta dr. Richard Blackburn kémikus.

(Thinkstock)

A tudósok által kifejlesztett, szabadalmaztatott technológia lehetővé teszi a pigment kivonását a gyümölcsből, úgy, hogy intenzív vörös, lila és kék színeket lehessen vele megfesteni a hajra. További színek hozhatók létre – a barna tónusokat is beleértve – a feketeribizli pigment természetes sárga színnel történő keverésével.

A feketeribizli alapú hajfestékek nagyjából 12 hajmosást bírnak ki, vagyis a tartósságuk megegyezik a már ma is használatos féltartós hajfestékekével.

Az úttörő technológiát a tudósok értékesíteni akarják, így számíthatunk arra, hogy néhány éven belül megjelenhetnek a piacon a feketeribizli héjából készülő hajfestékek.

SkyNews

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top