Shine

Hihetetlen, mennyien megfeledkeznek ősszel erről a bőrápolási minimumról

Szezonálisan már egészen jók vagyunk a fényvédők használatában, de ősszel a többség még mindig megfeledkezik róla, ami nagy hiba.

A napfény káros hatásai ugyanis nem szűnnek meg szeptember elsejével, egész éven át kísér(te)nek, ha tetszik, ha nem. Ott vannak, amikor már nem az árnyékos helyeket keressük a kávézók teraszán, amikor már szívesen ülünk az ablak mellé, vagy déli tizenkettőkor inkább az irodaház udvarán eszünk egy szendvicset, csak hogy kiélvezzük a nyárból itt hagyott ragyogást.

Illusztráció: stocksnap

Csupa olyan dolgot teszünk tehát, amik nyáron a „szigorúan tilos” lista fő helyén szerepelnek a bőrrák kockázata és az idő előtt kialakult ráncok miatti félelem szempontjából is. A káros UV-sugarakat a felhők nem tartóztatják fel, nem beszélve az őszi és téli napos órákról. Épp ezért ne toljuk a piperepolc hátuljára nyári fényvédőnket, ha pedig kifogyott, gondoskodjunk egy arcbőrünknek megfelelő típusról.

Milyen az ideális, arca való fényvédő ősszel és télen?

Épp olyan, mint nyáron, vagyis:

  • fényvédelme minimum SPF 25-ös értékű, DE
  • az SPF-érték csak az UVB-sugarak elleni védelmet jelöli, ezért figyeljünk rá, hogy a készítményben legyen az UVA-sugarak ellen védő összetevő is, mint cink-oxid, titánium-dioxid, avobenzone, ecamsule (Mexoryl SX) és/vagy tinosorb.
  • Lehetőleg legyen illat- és alkoholmentes, valamint
  • tartalmazzon antioxidáns összetevőket, azok ugyanis növelik a fényvédelem hatékonyságát, nem beszélve róla, hogy semlegesítik a szabad gyököket, így segítve megelőzni a ráncosodást.
  • Pattanásra hajlamos bőrűeknek érdemes továbbá ellenőrizni azt is, tartalmaz-e a fényvédő magas komedogénindexű összetevőket, vagyis olyanokat, amelyek hatására nem kívánt pattanások jelenhetnek meg a bőrön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top