Esküvőbarát alkalmi ruhákat próbáltam, erre jutottam

Egy teljes délelőtt korzóztam a bevásárlóközpontban, hogy esküvőbarát, nyári alkalmi ruhákat keressek. Többre számítottam, de az eredmény sem rossz.

Pörög az esküvői szezon ezerrel, körülnéztem hát, milyen alkalmi ruhák közül válogathatunk, amelyek kellően esküvősek, megfelelnek az íratlan szabályoknak, és még kánikulában is kényelmesek.

Kiindulásként kizártam minden ruhát, ami hófehér, fekete vagy menyecskeruha-piros volt, mint ahogyan kiestek az ingruhák, a gyűrődős lenvászon csodák és azok is, amik csak a hétköznapok eleganciáját súrolják. Kivétel nélkül nyárbarát, ujjatlan típusokat választottam, amelyek szükség esetén jól kombinálhatók egy blézerrel vagy boleróval. 

Külön csokorban láthatjátok a rövid és hosszú fazonokat, és bár bánatomra nem minden boltban találtam a kritériumoknak megfelelő öltözéket, azt azért örömmel konstatáltam, hogy a leárazások megkezdődtek. Így, ha más is az utolsó pillanatra hagyta csini ruhája kiválasztását, most legalább spórolhat is egy kicsit, de előre szólok, a mérethiányra érdemes felkészülni.

Az örök klasszikus: A-vonalú, virágos ruha

A legegyszerűbb anyaggal kombinálva is csinos öltözék születik, ha A-vonalú a szabás és még néhány kósza virágmotívum is fellelhető rajta.

Pipacsos ruha – Orsay, Rózsaszín virágos ruha – Orsay, Csipkésanyagú, virágmintás rua – C&A (Fotók: Benecz Judit)

1. Pipacsos ruha – Orsay

Méret: 34-es, ez bőségben tökéletes volt, pedig általában 36-os ruhákat hordok.
Előnye: A sötét sávnak köszönhetően fekete szandállal is jól mutat, amiből szerintem több van mindenkinél otthon, mint világosból. Anyaga kényelmes, jól szellőző.
Tippek a viseléshez: 163 centimhez a hossza térd alatt végződött, hasonlóan alacsony hölgyek számára ezt a szoknyát mindenképp csak magas sarkú szandállal ajánlom viselni. 

2. Trópusi virágos ruha – Orsay

Méret: 36-os, méretileg határeset, talán a 34-es is elég lett volna.
Előnye: Szintén az Orsay-ből való ez a rövidebb fazonú ruha, aminél tetszett, hogy a varrásnak köszönhetően szép íve volt kétoldalt a szoknyarésznek. A dekoltázs megfelelő, bár átlapolt, nem kellett aggódni, hogy szétnyílik.
Tippek a viseléshez: Nálam nagyobb mellűeknek előnyösebben áll ez a fazon.

3. Csipkés pasztell ruha – C&A

Méret: 34-es méret elegendő volt.
Előnye: Tetszett a fodros vállmegoldás, és a dekoltázs is megfelelő méretű volt. Hossza éppen a térdemig ért, esetemben jól eltalálták. 
Tippek a viseléshez: Anyagát, kialakítását tekintve nem ezt választanám, ha tanúként vagy közeli rokonként vennék részt egy esküvőn, de fiataloknak egy abszolút vállalható opció, ami nemcsak kényelmes, de az ára is elfogadható.

Pocakbarát fazonok

Ha van egy kis hasunk, érdemes a bodycon ruhák helyett egy kevésbé testhez álló, de épp oly csinos változatot keresni, mint amilyenek ezek az egyenes szabású, illetve enyhén bővülő fazonú ruhák. Egy izgalmas szín vagy minta gondoskodni fog róla, hogy ne legyenek unalmasak, ráadásul a vacsora végén sem érezzük úgy, hogy lepattan rólunk a ruha.

Kék, virágos ruha – Orsay, Pink alkalmi ruha – Comma, Fodros ujjú, virágos – Rouge Avenue (Fotók: Benecz Judit)

1. Margarétamintás ruha – Orsay

Méret: 36-os, de 34-es is elég lett volna.
Előnye: Egyszerre csinos, visszafogott, mégis nőies és kényelmes is volt. A zsebekért pedig plusz piros pont jár, kevés alkalmi ruha ilyen talpraesett.
Tippek a viseléshez: Ha a szín jól áll, érdemes vele próbát tenni. Vékonyabb és erősebb testalkatúaknak is jól állhat és egyáltalán nem korhatáros típus.

2. Élénk pink ruha – Comma

Méret: a 34-es éppen megfelelő volt.
Előnye: Rendben volt a hónaljkivágás mérete és a dekoltázs kialakítása is, kellemes érzés volt az anyaga magamon.
Tippek a viseléshez: A próbafülkékben töltött délelőttöm egyik csúcspontja volt. Az alsó fodros rátéttől egyáltalán nem unalmas, mégis letisztult, kellően lenge, csajos és modern. Ha mást akarsz, mint a megszokott, ezt próbáld fel.

3. Rózsamintás ruha – Rouge Avenue

Méret: Az S-es méret számomra megfelelő volt.
Előnye: A csapat nőcis vonalát képviselte, a lepke ujjmegoldás csak még extrábbá tette, ami ráadásul praktikus is, ha valakinek picit vastagabb a karja. Tetszett a rövid, de nem túl rövid szoknyahossz, kényelmes volt a ruha bősége és nyakmegoldás is rendben volt. 
Tippek a viseléshez: Pánt nélküli melltartóval viseljük, a szilikonpántokat felejtsük el, vagy még jobb, ha el is égetjük őket. A sötétebb mintarészleteknek köszönhetően fekete szandál is illik hozzá.

Modern megoldások

Mondhatni az A-vonalú ruhák ellenpontját képviselik ezek a fazonok, amiket bátran ajánlok mindenkinek, aki a megszokottól eltérő fazonú ruhát keres magának.

Zöld aszimmetrikus ruha – Rouge Avenue, Fekete-fehér csíkos ruha – Comma (Fotók: Benecz Judit)

1. Zöld, aszimmetrikus ruha – Rouge Avenue

Méret: S-es méretet próbáltam, megfelelőnek éreztem magamon.
Előnye: Aszimmetrikus ujjmegoldása egy stólaként leomló, a ruha teljes oldalán végigfutó részt jelentett, ami nagyon extrává tette, a kényelmesen lezser szabást pedig a megkötős öv ellensúlyozta. Az öv gyűröttsége csalóka, nyomorgattam az anyagot, de bírta strapát.
Tippek a viseléshez: Sajnos az élénk zöld szín sápaszt, de ez nem a ruha hibája. Meggyőzött ez a fazon, le fogom csekkolni, hogy más színben készült-e belőle.

2. Fekete-fehér csíkos ruha – Comma

Méret: 34-es méret ebből elegendő volt.
Előnye: A szabása kiváló, a csípett derékrész pocaktakaróan előnyös, a dekoltázs pont passz és a szoknyahossz is rendben volt. Az anyag összetételét nem néztem, de nagyon kényelmes volt viselni.
Tippek a viseléshez: A színösszeállítást esetében is érdemes csekkolni, hogy nem sápaszt-e. Erősebb testalkatúaknak előnyös lehet ez a szabás, alma alkatra azonban nem őt javasolnám.

1. Lengén elegáns darabok

Ha a decens szettek nem a te világod, nézz körül a maxi ruhák között. Én is találtam pár esküvőbarát darabot, amik feszengésmentesen öltöztetnek.

Etno mintás – C&A, Sötétzöld – H&M, Fehér alapon virágmintás – H&M (Fotók: Benecz Judit)

1. Etno mintás maxi ruha – C&A

Méret: A 36-os kényelmesen jó volt, felül még több is fért volna bele mint amennyit vittem.
Előnye: Bár a ruha maga műszálas, tetszett, hogy az alsószoknya pamutvászonból készült, így viselése is kevésbé izzadós, ráadásul nem kell tőle tartani, hogy átlátszódik minden. Megfelelő volt a hónalj kivágása, nem túl mély, a fodros széle pedig növelte a csinossági faktort.
Tippek a viseléséhez: Igazán jó érzés volt viselni ezt a ruhát, élőben még látványosabb, mint ezen a próbafülkés fotón. Bár mintázata sokaknak eszébe juttathatja a lapos sarukat, esküvőre legalább egy magas talpú espadrilles szandált illik hozzá felvenni.

2. Sötétzöld, megkötős ruha – H&M

Méret: 36-os, sikerült eltalálni a méretemet.
Előnye: Sötétzöld színe egészen szép volt, sajnos a próbafülkés fotón nem tudtam jobban megörökíteni. A szabása egyszerű, a fodros ujjak mégis sokat dobnak rajta. Derekánál megkötős, így szabályozhatjuk, mennyire legyen szoros.
Tippek a viseléséhez: V-kivágása nekem már határeset volt, a szoknyahosszt azonban jól eltalálták. 

3. Fehér alapon virágos ruha – H&M

Méret: 36-os.
Előnye: Jól megviccelt ez a ruha. Eltérő anyaga és mintája miatt csak otthon, a fotókat nézegetve esett le, szabásra ugyanolyan, mint a bemutatott zöld maxi ruha. Anyagra dupla rétegű, így nem látszódik át, felvéve pedig egészen más hatást kelt, mint a zöld változat.
Tippek a viseléséhez: Dekoltázs és szoknyahossz: itt is ez a kettő az, amit ellenőrizzetek, ha próbát tesztek ezzel a ruhával.

Alkalmi maxi ruhák

Földig érő fazonból is kerestek esküvőbarát darabokat, olyanokat, amikben senkit nem kevernek össze a koszorúslányokkal. Elegánsak és nőiesek anélkül, hogy felesleges strasszok ékesítenék őket.

Királykék alkalmi ruha – Rouge Avenue, Virágmintás maxi ruha – Rouge Avenue (Fotók: Benecz Judit)

1. Királykék alkalmi ruha – Rouge Avenue

Méret: XS-es méretet próbáltam, elegendő volt ebből a fazonból.
Előnye: Egészen mélyen dekoltált ruha, a derékrész széles, hátul megkötős pántjai azonban pont úgy tudjuk igazgatni, hogy megfelelően összetartsák az anyagot. Hasnál pici csípések vannak a ruhán, ami így a kis pocit szépen eltakarja, miközben a fazon igazán különleges és elegáns.
Tippek a viseléséhez: nálam erősebb testalkatú hölgyeknek jobban állna a ruha, kimondottan előnyös ez esetben, ha van mit tenni bele.

2. Virágmintás maxi ruha – Rouge Avenue

Méret: S-es, ennél a ruhánál kellett ez a méret.
Előnye: A minta mennyisége, elhelyezése és a sötétkék színnel párosítása nekem nagyon bejött, a kivágás áttetsző lefedése pedig jól jött hozzá, hogy ne legyen érzetre sem zárt öltözék. A felsőrész mintázata miatt kis mellűeknek is előnyös.
Tippek a viseléséhez: Szigorúan csak pánt nélküli melltartóval viseljük és a magassarkút se hagyjuk otthon, a ruha megköveteli az elegáns kiegészítőket.

A legutolsó trendek szerinti alkalmi ruhák

A kilencvenes évek spagettipántos ruhái visszatértek a divatba, kerestem hát én is egyet, amit akár esküvőre is felvehetünk – ha merünk. Nála komfortosabb lehet, ha egy elegáns overallt választunk, mutatom, mit találtam a témában.

Lila, spagettipántos maxi ruha – Zara, Csíkos overál – C&A (Fotók: Benecz Judit)

1. Lila, spagettipántos maxi ruha – Zara

Méret: 36-os, pont jó volt.
Előnye: A pántja állítható hosszúságú, a mellrész szabása megfelelő, az oldalsó hasítéknak köszönhetően pedig kényelmesen lehet benne mozogni.
Tippek a viseléséhez: Mind a kivágás mérete, mind pedig a pánt megköveteli, hogy ezt a ruhát melltartó nélkül viseljük, egész egyszerűen nem fér alá úgy réteg, hogy az ne lógjon ki valahol. Az anyag azonban elég lágy hozzá, hogy áttűnjenek a részletek, ezért már ruhapróbához vigyünk magunkkal mellbimbótapaszt, hogy lássuk, miként mutat vele – vagy vállaljuk be anélkül, ha merjük. 

2. Csíkos overall – C&A

Méret: A 34-es méret épp megfelelő volt.
Előnye: Ha nem vagyunk szoknyás típusok, egy csinos overall jó szolgálatot tehet, mint amilyen ez is. A fekete-fehér csíkok közé vékony arany sávok is szorultak, amitől még esküvőbarátabb volt. Szabása nagyon szuper, lenge, bő nadrágszárral. A V-kivágást eltalálták és úgy általában a ruha kialakítása is rendben volt.
Tippek a viseléséhez: Hosszanti csíkozása és szabása miatt erősebb testalkatúaknak szívből ajánlom ezt a ruhát, nagyon jól eltalálták a részleteket.