Trendválogatás a Londoni Divathétről

Lezajlott a Londoni Divathét, mutatjuk a legszebb divatajánlásokat.

Lezajlott a 2020 tavaszi–nyári kollekciókat felsorakoztató divathétsorozat második állomása is, New York után a tervezők Londonban is bemutatták ajánlásaikat. Victoria Beckham letisztult, retrós kollekciója hatalmas médiavisszhangot kapott, mint ahogyan Erdem Moralioglu rózsamintás ruhái is elnyerték a divatkritikusok tetszését. Izgalmas színfoltjai voltak a végül botránymentesen lezajlott divathétnek a patchwork ihletésű szettek is, a légies könnyedségről pedig a fodrokban gazdag, áttetsző ruhacsodák gondoskodtak. Íme az öt legszebb trend.

Fotók: Getty Images

Gigászi fodrok

Estélyi ruhák esetén sokunk vágyálma, hogy modern királykisasszonyként egy rőfnyi anyag hullámozzon rajtunk, a londoni ajánlást azonban, miszerint a szoknyákat méretes fodrok határozzák meg, a nyári maxi ruhák esetén is érdemes lesz majd megszívlelni. Egy lendületesen szélesedő, hosszú ruhának gyönyörű extrái lehetnek a szoknyafodrok, amik a legegyszerűbb pamutruhából is csodaszettet csinálhatnak.

Megnézem
Összes kép (11)

Minimál egy kis retróval

A Londoni Divathét egyik legnagyobb attrakciója Victoria Beckham bemutatója volt. A divatmárkája tizedik évfordulóját ünneplő Beckhamné PR-gépezete rendesen kitett magáért, az elmúlt napok ugyanis kétségkívül róla és kollekciójáról (vagy épp szépen időzített sminkmárkája megjelenéséről) szóltak. Tavaszi szettjei azonban ettől függetlenül is élményszámba mentek, már annak, aki szereti a letisztult, mégis némi színnel vagy fodorral megbolondított irodai/alkalmi szetteket. Ebben ugyanis Victoria Beckham valóban brillírozott, mint ahogyan remek példákat láthattunk a témára Roland Mouret és Roksanda kollekciójában is. Míg a Beckham-kollekciót a hetvenes évek hangulata hatotta át, addig a Burberry modern, minimál oldalról közelített a témához.

Megnézem
Összes kép (12)

Patchwork

A Burberry és a Ports 1961 a klasszikus ballonkabátnak adott egy kis modern csavart azzal, hogy patchwork stílusban, több darabból és színből varrta meg, de máshol sem kímélte a minták, fodrok és anyagok kavalkádja a szetteket. Az Erdemnél volt olyan virágos ruha, amelyhez alsó hangon is nyolc különböző mintázatú anyagot használtak fel, az összhatás mégsem lett kakofonikus, mint ahogyan a Ports 1961 pliszírozott szoknyás szettjei sem, pedig esetükben sem spóroltak a mintákkal. A hétköznapokon ezzel a stílussal azonban nagyon könnyű mellényúlni, érdemes lesz csak egy-egy pachwork stílusú ruhát kiválasztani, ami vonzza a tekinteteket, a többi ruhadarab és kiegészítő pedig maradhat színben passzoló, visszafogottabb mellékszereplő.

Megnézem
Összes kép (8)

Áttetsző rétegek

Az őszi trendek között is szerepelnek az áttetsző ruhaneműk, amik vajmi keveset hagynak a képzeletre – hacsak nem viselünk alattuk egy plusz réteget. Népszerűségük, úgy tűnik, tavasszal is megmarad, számos helyen tűntek fel lenge muszlinból, tüllből vagy más, áttetsző anyagból készült – jellemzően fodros – ruhácskák, blúzok, amelyeket többnyire a kifutókon is úgy kezeltek, mint plusz, kiegészítő rétegeket. Mire a trend elér hozzánk, lesz azért egy hátulütője, amire érdemes figyelni: a fast fashion márkák a könnyed pamut helyett szinte borítékolhatóan mindenütt műszálas anyagból készült ruhákat kínálnak majd, amelyek élvezeti értéke sajnos a nejlonzacskók szintjén van. Mérlegeljük hát vásárlás előtt, hogy vásárolunk egy olcsó darabot, amiben büdösre izzadjuk magunkat, vagy rááldozunk egy picit nagyobb összeget, de évekig mutatós, kellemes viseletű ruhát kapunk a pénzünkért.

Megnézem
Összes kép (9)

London virágai

Annak, hogy egy divathéten több kollekcióban is szerepelnek virágos ruhák, önmagában nincs túl nagy hírértéke. Annak azonban már igen, ha közöttük is kiemelkedő számban fordulnak elő a kimondottan sötét alapszíneket, feketéket, sötétkékeket, sötétbarnákat használó változatok, melyek sejtelmességet, komolyságot kölcsönöznek az öltözékeknek. Londonban a rózsamotívum volt a legnépszerűbb, vörös és rózsaszín változatait láthattuk az Erdem, a Richard Quinn és a TOGA kollekciójában is, míg Christopher Kane egy komplett virágos mezővel borította ruháit, igencsak megnyerő módon.

Megnézem
Összes kép (8)