Shine

Tippek, milyen hajápolót válassz festett hajra

Kezeket fel, aki már végigpróbált egy drogériányi kínálatot.

Mindegy, hogy otthon festjük vagy szalonban festetjük hajunkat, abban egyetérthetünk, hogy a nem megfelelő fedés mellett a legnagyobb para a gyorsan nekiinduló kopás – persze csak akkor, ha eltaláltuk a megfelelő színt. Emiatt sem mindegy, milyen hajápolókat használunk, hiszen a hajmosások alkalmával valamennyi festék mindig távozik.

Hogyan tudnánk ennek elejét venni?

Hát úgy, hogy nem mosunk hajat, és ügyelünk rá, hogy ne érje semmilyen nedvesség (és ha már itt tartunk, UV-sugárzás és erősebb hőhatás se). Mindez persze nem túl kecsegtető (és kivitelezhető) alternatíva. Hiába olvassuk a csodás történeteket a hónapok (sőt, évek!) óta hajmosás nélkül létező embertársainkról, a kosz, a por, a városi szmog mégiscsak lerakódik a fejbőrön, a hajszálakon, ami nem túl egészséges (és gusztusos).

Katy Perryt szinte havonta más hajszínnel látni (Fotó: Gilbert Carrasquillo / GC Images)

Hajat mosni tehát időnként kell, kérdés, mivel. A sampon és balzsam a két alapeszköz, míg előbbi a zsír és piszok letisztításáért felel, utóbbi a kezelhetőségért, puhaságért, hidratáltságért. A festett hajra való samponok abban különböznek az átlag hajtisztítóktól, hogy kevesebb és/vagy gyengédebb a felületaktív tisztítóanyag bennük, jobb minőségű változataik pedig tartalmaznak olyan komponenseket is, amik egyfajta bevonatot képeznek a hajszálakon, hogy a festékanyag ne tudjon távozni olyan könnyen a mosás során. 

Szulfátmentes samponok

A szulfátmentes samponokat ajánlják festett hajra és általánosságban is egyre népszerűbbek, a Sodium Lauryl Sulfate és Sodium Laureth Sulfate esetén azonban a Házipatika cikke szerint „nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a szulfátmentes samponok kíméletesebbek a hajhoz. Nincs arra sem bizonyíték, hogy a szulfátmentes samponok használatakor a hajfestés hatása tovább tartana”. Mégis, az SLS-t tartalmazó tisztálkodószerek száríthatják, irritálhatják a bőrt, így a fejbőrt is, ezért érdemes mérlegelni, milyen sampont választunk. Ráadásul, ha heti kétszer vagy netán gyakrabban mosunk hajat, nincs is rá szükség, hogy erős tisztítószereket tartalmazzon a készítmény. 

Érdemes a sampon mellé a hozzá tartozó kondicionálót is beszerezni, ezek általában nem véletlenül vannak párban, együttes használatukkal tudjuk a legtöbbet kihozni az adott termékekből. 

Tipp: SLS- és SLES-mentes sampon és balzsam, természetes növényi kivonatokkal – INNERSENSE Color Awakening Sampon és INNERSENSE Color Radiance Kondicionáló

Színfeltöltő samponok

A hajszínt újratöltő (color-depositing) samponok is érdekes alternatívák lehetnek, ide tartoznak a szőke hajra való, hamvasító (lila) samponok, de találunk vörös és barna hajra megfelelő készítményeket is. Ezek felfrissítik, intenzívebbé teszik a festett haj színét is – persze újra nem festik, és a kopást sem pótolják, a hajszín mégis tovább bírja látványos fakulás, bevörösödés, elszíneződés nélkül.

Tipp: Festett vagy természetes vörös hajra való, hajszínt felfrissítő sampon és balzsam – Joico Color Infuse Red

Hajszínező pakolások

A pakolások, hajmaszkok is izgalmas eszközöket kínálnak a hajszín megőrzéséhez. Egész pontosan a színező hajpakolások azok, melyekkel kitolható a hajfestés időpontja, ezek ugyanis olyan, 5-10-15 percnyi hatóidőt igénylő hajápolók, melyek pigmenteket tartalmaznak. Gyengébbek, mint egy kimosható hajfesték, nem is számítanak annak, de arra éppen jók, hogy festett szőke, barna vagy épp vörös hajunk kapjon egy kis gyors színfeltöltést. Az ősz hajszálakat nem garantált, hogy tökéletesen befedik, és melírozott, satírozott, ombre vagy akármilyen más, több színben játszó haj esetén sem nyerő választás. Elsősorban azoknak érdemes egy próbát tenni velük, akik egy színre festetik hajukat.

Tipp: Hajszínező pakolásokat több árnyalatban is találunk, így könnyen választhatunk hajszínünknek megfelelőt: Maria Nila Colour Refresh Intenzív Hajpakolás és Revlon Nutri Color Creme hajszínező pakolás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top