nlc.hu
Shine

Arcápolási rutin sorrend

Arcápolási rutin sorrend XS-től az XL-ig

Egy jól felépített arcápolási rutin az arctisztító kiválasztásánál kezdődik és valahol a hidratáló krémnél végződik. Hogy közben pedig mi miután következzen, arra választ találhattok cikkünkben.

Szokásainktól, életstílusunktól (és még számos tényezőtől) függően arcápolási rutinunk lehet egyszerű vagy soklépéses, az azonban állandó, hogy az egyes kozmetikumokat meghatározott sorrendben érdemes használni. Annyi készítmény létezik azonban, hogy mindez könnyen zavarossá válhat, ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb arcápoló típusokat és bemutatjuk, miként érdemes felépíteni arcápolási rutinodat. 

Alap arcápolási rutin

Ha nem szeretnénk sokat vacakolni a különböző krémekkel, összvissz három készítmény is elég, ezeket azonban válasszuk ki körültekintően. 

alap arcápolási rutin

Alap arcápolási rutin (Fotó: Getty Images)

Lemosó: válasszunk mindig a bőrtípusunknak megfelelő, gyengéd készítményt. Semmiképp se szappant, kerüljük a szemcsés, dörzsis arctisztítókat és lehetőleg olyat válasszunk, ami mentes az erős tisztító alkotóelemektől, mint az SLS. Ha olyan lemosót használunk, amitől szárazra törlés után érezhetően húzódik, feszül a bőr, alig várjuk, hogy rátegyük a krémet, az annak a jele, hogy bőrtípusunknak nem megfelelő a készítmény. Szánjunk kellő időt az arcmosásra esténként, egy percig legalább mossuk, masszírozzuk bőrünket a tisztítóval (nem kell sikálni!).

Hidratáló krém: Mindig krémezzük be arcunkat arcmosást követően! Szintén bőrtípus alapján válasszunk, vagyis aszerint, hogy száraz, normál vagy kombinált/zsíros-e a bőrünk. Preferáljuk az illatmentes változatokat, pláne, ha rosaceás, pattanásos, vagy bármi más okból irritált a bőrünk.

Fényvédő: Ha csak egyetlen dolgot akarsz tenni azért, hogy bőröd idő előtt ne legyen ráncos, pigmentfoltos, szerezz be egy legalább SPF30-as arcra való fényvédőt és használd télen-nyáron reggeli arcápolási rutinod részeként (nem elírás, télen is!). Sőt, nyáron, pláne ha több időt töltesz a napon, cseréld le SPF50-re. Ha zsíros a bőröd vagy csak úgy érzed, sok nappalra a hidratáló és a fényvédő, sose a fényvédelemről mondj le. Választhatsz fényvédős hidratáló krémet, még színezettet is, vagy használd csak a fényvédődet, ha pedig tovább olvasol, adunk tippet rá, mivel helyettesítheted a hidratáló krémet.  

Arcápolási rutin középszinten

Ezen a szinten arcápolási rutinunk már nem csak az alapokat tartalmazza, de körültekintően, bőrproblémánk, bőrtípusunk szerint megválasztott célzott bőrápolók, a hámlasztó használata rengeteget tehet érte, hogy szép, egészséges bőrképünk legyen, hosszú távon pedig kimaxoljuk a kozmetikumok bőrfiatalító képességét. Mint látjátok, az arctisztítás is változott, nem véletlenül.

arcápolási rutin közepes

Közepes arcápolási rutin (Fotó: Getty Images)

Double cleansing arctisztítás: Ha sminkelünk (de valójában fényvédőzés esetén is) érdemes egy lépéssel megtoldani az esti arctisztítást (reggel erre nincs szükség). Erre szolgál a double cleansing, aminek során először micellás vízzel vagy olajos lemosóval távolítjuk el a sminket, szennyeződéseket, majd ezt követi a gyengéd lemosó, ami levisz minden maradékot. (Itt jegyeznénk meg, vízálló, ragaszkodó szemsminkünkhöz nem bűn, ha beszerzünk egy szemsminklemosót is és ezzel kezdjük az arctisztítást.). Az olajos lemosókat ne úgy képzeljük el, mintha olívaolajjal, kókuszolajjal akarnánk arcot mosni: bár természetes olajak adják ezen készítmények alapján, számos olyan komponenst is tartalmaznak, melyek megkönnyítik lemosásukat (mert ugye a víz és olaj alapjáraton nem elegyedik egymással), így nem marad ragacsos a bőrünk.

Hámlasztó: A kémiai hámlasztókat értjük alatta, a szemcsés hámlasztók, vagyis bőrradírok egyáltalán nem javasoltak. Hogy milyen típusai vannak, arról külön is írtunk már, most jegyezzük meg a helyét a sorban: amely napokon használni szeretnénk, este, arctisztítás után ő legyen az első. Általánosságban azt mondanánk, az esti arcápolási rutin részeként használd őket, de ezt mindig olvasd el a konkrét készítmény leírásában.  

Szérumok/boosterek: Míg az arctisztítót és hidratáló krémet bőrtípusunk, a szérumokat bőrproblémánk szerint válasszuk ki, ezek ugyanis olyan célzott bőrápolók, melyek a krémeknél jóval magasabb koncentrációban tartalmaznak aktív összetevőket. Ha hámlasztót használsz, azt követően jönnek, ha nem, akkor arctisztítás után. Ha többfélét is használsz (egy alkalommal 2-3-nál többet nem érdemes), a hígabbtól a sűrűbb felé haladj, vonatkozik ez arra is, ha boostert (hasonló, mint a szérum, ezek is magas koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagokat) használsz, illetve ampullás kiszerelésű bőrápolód van. Értelemszerűen, ha egy szérumot csak este javasolnak használni, azt a reggeli rutinból vedd ki.

Hidratáló krém: ahogyan fentebb már írtuk.

Fényvédő: ahogyan fentebb már írtuk.

Arcápolási rutin a maximumon

Ez már egy igencsak haladó szint, kell hozzá némi érdeklődő rajongás a bőrápolás iránt, hogy ennyi mindenből építgessük fel rutinunkat. Ha még csak tervezed, hogy komolyabb szinten foglalkoznál az arcápolással, ne itt kezdd el. Sokkal jobban látod az egyes készítmények hatékonyságát, ha nem egyszerre vezetsz be hatféle csodacuccot, kezdd el az alapoktól és adj magadnak fél évet, de akár többet is nyugodtan, hogy kiépüljön a teljes arzenál. Sose legyen azonban célod, hogy a darabszámra menj! Ha neked egy-két plusz készítmény úgy látod, tökéletesen hozza azt a változást, amit elvártál, felesleges csak azért megvásárolni valamit, mert olyan még nincs. 

Soklépéses arcápolási rutin

Soklépéses arcápolási rutin (Fotó: Getty Images)

Double cleansing arctisztítás: ahogyan fentebb már írtuk.

Toner/mist: általában az arctisztítás során megbillent pH egyensúly helyreállítására, illetve plusz hidratálásra szolgálnak. Nagyon könnyed, híg és nyom nélkül beszívódó készítmények (vízhiányos bőrűeknek például szuper). Segít abban is, hogy a szérumok, célzott bőrápolók jobban felszívódjanak, érdemes előttük használni, máskülönben pedig mehet pluszban utánuk is nyugodtan. Ha kémiai hámlasztó előtt használod, várd meg mindig, hogy teljesen beszívódjon a bőrbe.

Esszencia: Szintén egy többnyire híg, vízszerű állagú bőrápoló, ami beauty-körökben nagy kedvenc. Nem szimplán hidratáló toner más név alatt (bár találni tényleg csak szimplán hidratáló hatásút és azt nyugodtan használhatjuk a toner helyett is), ha jót választunk, azoknál már komolyabb aktív összetevőket tartalmaznak, a dél-koreai, japán márkák esetén gyakoriak a fermentált összetevőkkel dolgozók. Ettől függetlenül nem dől össze a világ és arcápoló rutinod sem, ha nem tartalmaz esszenciát, gondolj rá úgy, mint plusz csemegére, ha időközben megjön a kedved jóféle kozmetikumokat kipróbálni.

Szérumok/boosterek: ahogyan fentebb már írtuk.

Hidratáló krém: ahogyan fentebb már írtuk.

Fényvédő: ahogyan fentebb már írtuk.

Arcápolási rutin – kiegészítők

Nem, még mindig nem ér véget a fegyverarzenál ismertetése, van ugyanis még pár olyan terméktípus, amiket kiegészítő jelleggel használhatunk alkalomszerűen vagy csak arcunk adott területein:

Maszkok: Ide tartozik a fátyolmaszkoktól az agyagos maszkokon át az éjszakai maszkokig, pakolásokig minden, és ennek megfelelően változó az is, hogy rutinod hányadik lépéseként használd. Általános vezérelvként:

  • az agyagos maszkokat hámlasztó után, minden más közé tedd be;
  • fátyolmaszkokat az esti rutin utolsó lépéseként használjuk, pluszban;
  • az éjszakai maszkokra és pakolásokra is ugyanez vonatkozik, esti legutolsó plusz lépés legyen ezek felvitele.

Szemkörnyékápoló: Puffadt szemekre, karikákra szoktak célzottan szemkörnyékápolót használni. Ezeket, bármilyen hosszú is a rutinod, ezt annak végére, a hidratáló krém után, de a fényvédő előtt vidd fel. Érdemes tudnod, csodát sajnos nem tesznek, előbb válassz magadnak egy tényleg szuper arckrémet, mint szemkörnyékápolót, ugyanis ha az van, bátran kenheted duplán is a szemkörnyékre, a hidratálásról egész biztosan gondoskodni fog.

Helyi pattanáskezelők: Célzottan a piros, gyulladt pattanások likvidálására szolgálnak (nem aknés bőr gyógyítására, sokkal inkább az alkalomszerűen felbukkanó pár darabéra). Mindig legutolsó lépésként vigyük fel (ha van épp maszk, akkor az után), esténként.

Hidratáló permetek: Leegyszerűsítve ezeket fújhatjuk éjjel-nappal, arctisztítást követően bármelyik lépés előtt és után. Céljuk az extra hidratálás, ily módon nyáron szuperek a nagy melegben, de mint plusz súlytalan hidratálók, vízhiányos bőrre bármikor fújhatunk belőlük, ha kedvünk szottyan rá.

Az arcápolási rutin mindig finomítható:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top