Shine

Te tudod, mit jelent a naptejes flakonok másik jelzése?

Az SPF-érték árnyékában megbújik egy másik jelölés is, amelynek jelentéséről kevés szó esik.

Azt bizonyára tudjátok már, mit jelent az SPF-érték – ha nem, itt elolvashatjátok –, a naptejes tubusokon és flakonokon azonban egy másik jelölést is találni, amelyről talán nehéz eldönteni, csak marketinghúzás, vagy komoly információt hordoz: ez pedig a pici, bekarikázott UVA felirat.

Érdemes tudni, hogy az Európai Unióban forgalmazott fényvédőknek mind az UVB-, mind pedig az UVA-sugárzás elleni fényvédő összetevőket is tartalmazniuk kell egy 2006-os Bizottsági Ajánlás szerint. Az SPF-értékkel azonban alapvetően „csak” az UVB-sugárzás elleni védelem szintjét jelölik, kérdés tehát, vajon az UVA-sugárzás ellen védő összetevőkből is kerül-e megfelelő mennyiség a készítménybe.

Erre vonatkozóan a fenti ajánlásban szerepel, hogy egy magasabb SPF-értékű fényvédőnek az UVA-sugárzás ellen is arányosan magasabb szinten kell védelmet nyújtania, számokban kifejezve pedig mindez azt jelenti, hogy az UVA-védelem erősségét jelölő PPD-érték (amellyel a legritkább esetben találkozunk így, feliratozva) akkor megfelelő, ha legalább az SPF-érték egyharmada vagy annál nagyobb.

A lényeg még hátra van, olvasd tovább a cikket a Krémmánia Magazinon »

A fényvédőkön érdemes a bekarikázott UVA feliratot is ellenőrizni.

A fényvédőkön érdemes a bekarikázott UVA feliratot is ellenőrizni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top