Szabadidő

Az ország a tengerszint alatt

Hollandia Észak-Európában terül el, nyugatról és északról az Északi-tenger, délrõl Belgium, keletrõl Németország határolja. Az ország szokatlanul alacsony fekvésérõl kapta a nevét: Netherlands angolul alacsonyföldeket jelent.




Az ország legmagasabb pontja a Vaalsberg hegy, amely 321 méterrel magasodik a tengerszint fölé. Területének több mint 25%-a a tengerszint alatt helyezkedik el, emiatt gyakran sújtja áradás az országot. Hollandia a mérsékelt égövben fekszik, ám a tenger és a meleg Golf-áramlás hatására éghajlata kissé az óceáni felé hajlik, időjárása igen szeles. Az átlaghőmérséklet januárban kb. 2 °C, júliusban kb. 17 °C.

Hollandia két részre tagolódik. Az egyik „magas” Hollandia (keleten és délen), melyet főleg homok és kavics borít. Ez a rész sokkal változatosabb dombjaival és síkságaival. „Alacsony” Hollandia (nyugaton és északon) agyagos tőzeg felszínnel rendelkezik. Itt általában gátakkal körülvett síkságok találhatók, ahol a talajvízszintet próbálják visszaszorítani. Régebben ezt szélmalmok segítségével tették, de mára már nagy teljesítményű pumpáló állomásokat építettek.


Egy kis történelem





Az első, holland területekről szóló bejegyzés az időszámításunk előtti I. századig nyúlik vissza, amikor a római seregek legyőzték a germán és kelta hordákat. Ezután a római fennhatóság alatt béke és jólét uralkodott ezeken a területeken kb. 250 éven keresztül. Az i.sz. 300-as években a frankok leigázták az itt lakó népeket, és keresztény hitre térítették. A XII-XIV. században a vidék fontos kereskedelmi központtá vált. A XVI. században Hollandia és a körülötte elterülő gazdag vidékek a Habsburg V. Károly kezébe kerültek, aki 1555-ben Spanyolország és Hollandia irányítását fia, II. Fülöp kezébe adta. Az új uralkodó elnyomása függetlenségi háborúhoz vezetett (1568-1648), melynek legfontosabb célja a protestantizmus elfogadtatása volt. Ez volt az a kor, amikor sok protestáns magyar fiatal is itt végezte egyetemi tanulmányait. 1579-ben megalakult az Utrechti Szövetség, amelyhez később néhány déli, és az összes északi terület csatlakozott. Ezekből a tartományokból alakult ki Hollandia, majd 1581-ben kihirdették Spanyolországtól való függetlenségét. Még hosszú évtizedekbe telt, amíg 1648-ban Spanyolország elismerte a Holland Köztársaság önállóságát.





1600 körül a holland kereskedelem és hódítás kiterjedt Indonéziára és más országokra. A XVII. század közepére az ország az egyik legnagyobb kereskedelmi és tengeri hatalommá vált, míg Amszterdam lett a kontinens pénzügyi központja.







Napóleon
Napóleon uralkodása idején Franciaországhoz csatolta Hollandia nagy részét, ám bukása után a mai Belgium területével kiegészülve újra visszaállt a holland királyság. A belgák 1830-as felkelésük idején kikiáltották függetlenségüket, így ez a kapcsolat nem maradt hosszú életű. Az ország gazdaságát mindkét világháború megrendítette, de a II. világháború utáni években hatalmas eredményeket ért el az ország és a kereskedelem újjáépítése terén. Volt gyarmatai közül mára több is elszakadt Hollandiától: Indonézia, Holland Új-Guinea, Suriname.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top