Szabadidő

Fotografus.com

Szabó Zoltán fotográfus neve jól cseng szakmai körökben, de azok körében is, akik fotóesszéivel már találkoztak. Eddig két könyve jelent meg: a tibeti témájú "Ladakh, ország a hágók alatt", valamint a "Jégkockák Isten whiskyjébe – képeskönyv a Bajkálról" címû.





Más ember fekete-fehérben akkor fotóz, ha képein a drámaiságot kívánja hangsúlyozni. Szabó Zoltán a fekete-fehér képeket átitatja lírával. Még a tárgyról, tájról készítetteket is. Kompozíciói tiszták, arányosak, szemnek kellemesek. Színes fotói egyszerűen valószerűtlenek, holott sem beállításukban, sem az előhívásukkor nem manipuláltak.





Pőrék. Szépek. Némelyik egészen olyan, mint egy festmény. Portréfestmény, csendélet, tájkép.

S mint ahogy az érett festő felismerhető arról a sajátos módról, ahogy lát, ő is benne van a képeiben. Ha engedsz a hívásnak, olyan világba léphetsz, amely lépten-nyomon elvarázsol. Ez a világ elevenedik meg a www.fotografus.com honlapon.

A Bajkál-tóról, Tibetről, a maja indiánokról, Bodor Johanna táncművészről, a téli Balaton átszeléséről és Badacsony borairól készített fotóesszék történetté kerekednek, mint egy mozifilm.

A honlap nemcsak ettől izgalmas – maga a technikai bravúr: alkotói közel CD-ROM-nyi anyagot mutatnak be on-line üzemmódban. A www.fotografus.com olyan felület, amely érzelmeket vált ki, hangulatot hordoz.






Akár egy műalkotás. Létrehozásakor az volt a kihívás, hogy a dizájn feleljen meg a kor legmagasabb elvárásainak, nyújtson újat az ínyenceknek is, valamint összhangban legyen a mondanivalóval, a képek hangulatával.






A bemutatott képek és szövegek önálló létre kelnek, idegen elemeket nem tűrnek. Így született meg az oldalak fő grafikai eleme, a „rózsasüni” is, amely, bármilyen hihetetlen, a honlapon látható fotók egyikéből készült.





A diaporámák elkészítésénél fontos volt, hogy az effektek ne legyenek tolakodóak. Szerepük néhol csak a képek váltása, máshol a súlypontozás, érzelmi megbillentés.

A látvány mellett a zene a másik meghatározó eleme a www.fotografus.com.-nak. Itt is balanszírozni kellett, hogy a zene zenei élmény maradjon anélkül, hogy óriási méretűre duzzadna a fájl.





A honlapkészítők szerint nem volt könnyű Szabó Zoltánnal együttdolgozni. Konkrét elképzelései voltak, amelyeket rapszodikusan tudott átadni. Például több mint három hónap telt el, amíg véletlenül kiderült, hogy a négyszögektől irtózik.

Mivel az alkotók valamennyien keményfejű emberek, vagy semmit sem hoznak létre, vagy a www.fotografus.com.-ot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top