Szabadidő

Amit Prágáról tudni érdemes

Vásárlás, idõjárás, turisták sörözés. Néhány praktikus információ a Moldva-parti nagyvárosról.

Prága sétálóutcáin, az egész belvárosban akkor is élményszerű a vásárlás, ha az üzletekben nincs semmi rendkívüli. Érdemes betérni valamelyik békebeli hangulatot árasztó nagyáruházba, ilyen a közismert Kotva (Vasmacska) vagy a Máj.





Ha ajándékon, emléktárgyon gondolkozunk, jusson eszünkbe a híres cseh üvegipar, melynek termékeiben nem fogunk csalódni (keressük mindenütt a Moser márkát). Mutatósak a porcelánfigurák, a kézzel faragott bábuk és a hímzett terítők.

A gyógynövényekből készült becherovka, a slivovica (szilvapálinka) és a szlovák borókalikőr, a borovièka nem tűnik rossz választásnak, mindhárom zamatos innivaló. Ha valami maradandót szeretnénk, ami emlékeztet itt töltött napjainkra, válogathatunk a cseh népzenei lemezek között, vagy gondoljunk a nagy cseh klasszikus zeneszerzők – például Smetana, Dvorak és Janáèek – műveire.






Éghajlat

Prága egész esztendőben csodás. Enyhe éghajlatának köszönhetően az évi átlaghőmérséklete 9 C, így hát nem szükséges hótaposót és egyéb sarki öltözetet magunkkal cipelni. A nyarak melegek, a júliusi átlaghőmérséklet 19, de decemberben és januárban kemény fagyokra is számítani kell, amikor a hőmérséklet 0 alá csökken (a januári középhőmérséklet –1 C). Egész évben gyakran esik az eső, különösen nyáron.


Cseh vendégszeretet





A cseh emberek barátságosak, nyitottak és közvetlenek. Még előzékenyebben fogadnak, ha csak felszínesen is, de tudunk néhány szót a nyelvükön – pusztán udvarias kifejezéseket, mint legyen szíves, köszönöm. Ha sikerül beszélgetésbe elegyedni valakivel, többet tudunk meg Prágáról, mint valaha is bármelyik útikönyvből. Sajnos arra számítani kell, hogy mivel Prága nagyon divatba jött az utóbbi időben, bizony tele lesz turistával.





A prágaiak és honfitársaik mindenütt, a nap bármely szakában hódolattal adóznak a sörnek, és a vendég könnyen rátalál egy füstös, de hangulato



s pivnicére.

A prágaiak szívesen otthon hagyják autójukat, és a jól szervezett tömegközlekedést veszik igénybe.

Az utazás is kiváló alkalom arra, hogy ismerkedjünk a hétköznapi emberekkel. Megéri egyszer Smíchovban felülni a döcögős helyiérdekű vonatra, és ráérősen elnézegetni a Csehországra jellemző gyönyörű, szelíd lankás tájat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top