Szabadidő

John Lennon

Lennon 1940-ben született az angliai Liverpoolban, s 1980. december 8-án hunyt el New Yorkban. Többször írt róla a sajtó, mint bármelyik más zenei figuráról.




A világ minden idők legsikeresebb együttesének tagjaként több életet szebbé tett. A Beatles összeomlása után bölcsebb, de mérgesebb emberként élte tovább életét. Yoko Onoval, feleségével megpróbálta a világot nem-zenei úton megváltoztatni. Onot azonban többször is megtalálta a sajtó, sokan őt tartották a Beatles szétesése okának (többek közt McCartney is). Hírhedt „ágyjeleneteikkel” és politikai aktívizmusukkal nagy médiafigyelmet kaptak. Az események a világbéke megteremtése érdekében történtek, sajnos eléggé eredménytelenül. Amit Lennon viszont elért, az az volt, hogy többünkkel felismertette, igenis lehet világbéke. Szóló zenei karrierje az Unfinished Music No 1 – Two Virgins című albummal indult, aminek borítóján ő és Ono meztelenül pózolt. Ez, és az elkövetkező albumok is nagymértékben más stílust képviseltek, mint a Beatles. 1971-ben kiadta a John Lennon – Plastic Ono Band-et, s ez sokkolta a legtöbb Beatles-rajongót, az album hangvétele miatt. Sokan azonban briliánsnak tartották, így 30 év után a legkiforrottabb Lennon korongnak nevezik.





A sikereket egy újabb siker követte, októberben megjelent az Imagine, aminek címadó dala hihetetlen népszerűségre tett szert. 1973-ban összekapott Yoko Onoval, de 1974 novemberében Elton John koncertjén újra egymásra találtak, s John szavaival „az elválás elmaradt”. Ez volt egyébként az utolsó fellépése. 1974-ben megjelentette Rock ’n Roll című albumát, ami szintén nagy siker lett, többek közt a rajta található Stand by Me. Sean fia születése után otthonülő apa lett, míg Yoko üzleteivel foglalkozott.

A következő lemezre 5 évet várni kellett, de a kivárás meghozta gyümölcsét, a korong megjelenése után rögtön az első helyre ugrott a listákon. Míg a világ Lennon visszatérésének örült, egy irigye manhattani háza előtt lelőtte. Emléke azonban örökké velünk marad, Imagine-je pedig sokak számára többet jelent, mint bármelyik nemzeti himnusz.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top