Szabadidő

John Malkovich

Egy nagy, intellektuális família "termékeként" Malkovich 1953-ban született, Christopherben, Illinois államban.




Dagi kisgyerekből saját erőből sztáratléta lett középiskolás korára. Innen az Eastern Illinois Egyetemre ment tovább, ahol profi környezetvédőnek készült. Gary Sinise barátjával megalapították a Steppenwolf színházat 1976-ban. Hét év múlva Obie-díjat nyert, amikor a Steppenwolf “True West” feldolgozását New Yorkba vitték. 1984-ben Dustin Hoffman oldalán lépett fel a Broadway-n a “Death of a Salesman”-ben, majd mikor ezt a produkciót átírták TV-re, teljesítményéért Emmy-díjat nyert.





Ugyanebben az évben tűnt fel a mozikban is, amikor egy vakot játszott a “Places in the heart”-ban. Egy Oscar-jelölést érdemelt ki ezzel. Bár képes finom és indulatos szerepek eljátszására is, leginkább hidegvérű alakok megtestesítése tette ismertté. A Veszedelmes viszonyok-ban alakított Vicomte de Valmont mellett Malkovich-ot még elismerték a Tűzvonalban című filmben nyújtott alakításáért, újabb Oscar- és Golden Globe-jelölésekkel. 1999-ben játszotta valószínűleg legfurább szerepét a “John Malkovich menet”-ben, ahol saját magát alakíthatta. Spike Jonze mozijának köszönhetően ma már mindenhol ismerik a kiváló színészt (de legalább a nevét), aki nem csak a vásznon, hanem a színpadon is óriási karriert futott be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top