Szabadidő

Samuel L. Jackson

Hõsünk az Egyesült Államok fõvárosában sírt fel elõször egy téli napon 1948-ban. Az atlantai Morehouse Fõiskolára járt, ahol egy fekete-orientáltságú színház alapító tagja volt.




1977-ben New Yorkba ment, ahol számos kisebb-nagyobb szerep után a nép a hős szilaj, drogfüggő testvéreként ismerte meg az 1991-es „Jungle Fever“-ben, amit egy főiskolatársa, Spike Lee rendezett. A szerepért Jackson díjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon, minek köszönhetően karrierje szárnyalni kezdett.

A hirtelen jött népszerűség ellenére továbbra is harlemi otthonában maradt. 1994 különösen szerencsés éve volt Jacksonnak, miután 1993-ban a „Jurassic Park“-ban és a „Menace II Society“-ban is megcsillogtatta tehetségét.

John Travolta oldalán Tarantino kultuszfilmjében, a „Ponyvaregény“-ben tűnt fel, teljesítményéért Oscarra is jelölték. 1995-ben a „Die Hard – Drágán add az életed“-ben is brillírozott, majd 1996-ban öt filmet is láthattunk a mozikban, amiben a stáblista eleje felé olvashattuk nevét.





1997-ben újra felkérte Tarantino közreműködésre, ezúttal a „Jackie Brown” révén. 2000-ig még szerepeket vállalt a „Gömb“-ben, a „Háborgó mélység“-ben, a “Csillagok háborúja” első részében és a “Shaftben“.

Legutoljára a „Hatodik érzék” folytatásában játszott, ahol bebizonyította, hogy nem csak káromkodni, lövöldözni tud, hanem bármilyen stílusú szerepben is megállja a helyét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top