Szabadidő

Jim Carrey

1962-ben született egy olyan vándorló családba, amely napról napra élt. Carrey a sok költözésnek köszönhetõen könnyen beilleszkedett az új közösségekbe, humorral áthidalva a nehézségeket.




Először 16 évesen lépett fel fizető közönség előtt, de ez hiba volt. Ekkor összeszedte magát, és apja (valamint gumiarca) segítségével olyan műsort csinált, amivel 22 éves korára jól fizetett komikus lett. A Duck factory című sorozatban tűnt fel a képernyőn először, de itt nem nagyon tudta bemutatni fizikai adottságait. A sorozat nem is tartott sokáig. A 80-as évek során olyan filmekben kapott mellékszerepeket, mint az Előre a múltba, és A földi lányok csábítók.





1990-ben egy fekete színészekkel forgatott sorozatban ő volt az egyetlen fehér szereplő. Itt viszont bemutathatta különleges, groteszk képességeit. 1994 lett Carrey éve, az Ace Ventura, Állati Nyomozoo, a Maszk, és a Damb és Damber – Dilibogyók is az ő főszereplésével jelent meg a mozikban, akkora sikerrel, hogy következő filmjéért már 7 és 10 millió dollár között összegeket is kérhetett.





A Mindörökké Batman után a Kábelbarátban is ő játszotta a „rosszfiút”, az utóbbi filmet követően pedig elkezdett inkább drámai szerepek után kutatni. Így kapta meg a Truman Show címszerepét, és Milos Forman Ember a holdon című mozijának főszerepét. Az előbbi jól teljesített a kritikusoknál és a pénztáraknál is, míg az utóbbi csak a kritikusoknál. Számos Golden Globe és MTV díjat nyert, de Oscarra még nem jelölték, amivel több pályatársa sem értett egyet. Legutóbb a Grincsben láthattuk, de új filmje már úton van hazánkba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top