Szabadidő

Boszorkánypöröly 1. rész

– Gyûlölöm a havat – morogta Maszlag Rókusné, szül. Spielbauer Róza, miközben varázspálcájával megkavargatta gõzölgõ reggeli kávéját. Mogorván bámult ki apró toronyszobája keskeny ablakán.




Tegyük hozzá, hogy az őszi lombhullást és a nyári meleget is hasonló lelkesedéssel fogadta. Nem mondhatjuk tehát, hogy hangulata az időjárástól függött volna. Hiszen az egész időjárást utálta, ahogy van.

A Nyugati pályaudvar délkeleti saroktornya, ahonnét kifelé nézegetett ezen a kedd reggelen is, nem volt épp lovarda-méretű. Egy 560 esztendős, apró bűbájos anyókának, és hűséges varjának, Döginek azonban éppen megfelelt. A félreértések elkerülése végett jelezzük, hogy Róza néni esetében a „bűbájos” kifejezést a bűbájok gyakorlására értjük. A bűbájosság a tündibündiség értelmében ellenben nem alaptulajdonsága hősnőnknek.

Darab Elemér bácsi, a pályaudvar gondnoka tudna mesélni erről: már számos állat alakját felvette, hála Róza néninek, pedig csak a lakbért akarta kifizettetni vele. Mindkettejük szerencséjére a Boszorkányszövetség egy ideje átvállalja 400 éven felüli tagjai lakásköltségeit. Nem jótékonyságból döntött így: ezzel kíméli meg magát, hogy az elégedetlenkedő koros, de annál rafináltabb vajákosok partizán bosszúvarázslásaikkal összekuszálják a hivatalos ügymenetet.

Róza néni egyébként akkor költözött belvárosi szobácskájába, amikor gonoszkodó gyerekek kifüstölték összkomfortos hűvösvölgyi faodvából. Meg is kapták a magukét rendesen: mindegyiküket Anettka médiaiskolájába juttatta. Róza néni még magától is megijedt kicsit, amikor néha erre gondolt.

Miután jól kimorogta magát a hóesés láttán, visszaült igen előkelő főnöki bőrfoteljébe és közelebb húzta a villanyradiátort. Igen, szerette a modern dolgokat. Például, varázstükör helyett már régóta laptopot használt. Régi tükre itt a toronyszobában túl nagy helyet foglalt volna el. Meg különben is egyre gyakrabban feleselt vele. Ez a laptoppal nem fordulhatott elő, maximum lefagyott, ha mert.

Éjfekete kávéját szürcsölgetve Róza néni elkezdte böngészni e-mailjeit.
– PÓKAGYA – pötyögte be a jelszót, s máris jöttek a levelek.
Az első a Bosziszövetségtől érkezett. Ebben a hétvégi gellérthegyi boszorkánytalálkozóról értesítették. (Érkezés söprűn, kisnyugdíjasok repülő lábtörlőn. Ingyen parkolás, fizetős vécé.) Regisztráció: este tíztől. Napirendi pontok: EU-konform boszorkányrítusok a csatlakozás küszöbén, omszki tavi láplidércek átképzése metrókísértetekké, szerelmi bájolás a cseten, új cirokseprű-modellek tesztelése. Utána boszorkányszombati előadások, vendéggonoszok fellépésével.

A következő üzenetet legjobb barátnője, Bővér Katica írta. Ő arról volt nevezetes, hogy hosszú hajadonságát rövid érintetlenséggel kombinálta. A szexuális mágiák királynőjeként tartották számon, és ő maga volt saját elsőszámú kísérleti alanya. Mindig is sokat lehetett vele röhögni, de ez a mail nem volt éppen vidám. Inkább zaklatottnak tűnt:

„Változás állt be a vibrációmban. Nem az elemesben. A légköriben. Ez sose jelent jót, tudod. Rossz előérzetem van a boszigyűléssel kapcsolatban. Először azt hittem, megint Pöröly Helénával fogok összeveszni valami ifjú tehetségen, de aztán rájöttem, hogy a kristálygömböm ettől még nem villogna egész este kétségbeesetten. Komolyan, lassan megvakulok tőle. Napszemüvegben ülök, így nem érvényesül a szemem vérbenforgó árnyalata, pedig mi pénzbe került…! Erősen koncentráltam előrelátó-képességem és arra jutottam, hogy a vendégelőadók körül nem stimmel majd valami. Úgy érzem, veszély leselkedik ránk és főleg Rád, édes varázsbarátném, mintha valami múltbéli esemény félelmetes következményei előtt állnánk. Teljesen kivagyok az erőlködéstől, és csak ennyire jutottam. Mindjárt felveszem az alvómaszkom és lefekszem, csak előbb magamra lögybölöm az extra ráncosító főzetemet. Csókok.”

– Nesze neked nyugodt reggel! – kommentálta Róza néni a levelet. – És a legnagyobb baj, hogy én se csak a hidegfrontot éreztem éjjel. Készítek egy kis mákonyt, hogy felélénküljek. Aztán munkára fel!


Folytatás jövő hét hétfőn!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top