Szabadidő

Meredith Monk: A Celebration Service

A Mûhely Alapítvány szervezésében április 13-án 19 és 21.30 órától a Trafóban látható Meredith Monk darabja.




Meredith Monk családjában az éneklés mint családi mesterség a nagyszülők generációján át a dédnagyapáig követhető. Meredith Monk édesanyja is énekesnő volt, akit a maga idejében népszerű dalok előadójaként tömegek ismertek a rádióból.

Monk színpadi munkáit szívesen nevezi operának – nem mintha sok közük lenne a hagyományos operához –, tudatosan elutasítja az intellektuális bonyolultság lehetőségeit és a népzenék, a rock és a jazz egyszerűségében gyökerező emocionális nyitottságból vesz példát. Darabjaiban, ahol mindenki énekel, táncol és játszik, elmosódnak a különbségek a fő- és mellékszerepek között.





A Celebration Service című darab 1996-ban született, s New York City, Charleston és Minneapolis után most Budapesten lesz látható. Az előadás átmenet a színház és a szertartás között, műfajilag – csakúgy, mint más Monk-darabok – nehezen kategorizálható. A hazai közönség számára szokatlan előadás lesz ez: nem színház, nem koncert és nem is tánc. Kortárs rítus.





Tom Bogdan, Meredith Monk együttesének tagja négy hónapot töltött Budapesten, hogy színre vigye az előadást. A próbafolyamat során a hangsúly a különböző hangképzési technikák megismerésén volt, melyek elengedhetetlen alapjai az est során hallható, egyszerűnek tűnő, de nagyfokú koncentrációt és magas hangtechnikai képzettséget megkövetelő daloknak.
A munkát Allison Easter táncos és maga Meredith Monk segítette.

http://www.meredithmonk.org

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top