A nap menüje (04. 12-13.)

nlc | 2003. Április 12.
Hétvégi menünk elsõ fogása jókai bableves, második fogásként tojásos hasét ajánlunk, a desszert különleges piskótatekercs.

Jókai bableves

Hozzávalók:







   

  • füstölt csülök
  • 160 g száraz tarkabab
  • 100 g sárgarépa
  • 100 g gyökér
  • 40 g zeller
  • 20 g vöröshagyma
  • 40 g zsír
  • 200 g páros debreceni
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • babérlevél, só, fűszerpaprika, ecet
  • 1 csomag petrezselyemzöld

    A csipetkéhez:


  • 80 g liszt
  • 1 db tojás



  • Elkészítés

    A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Az előző este beáztatott száraz babot újból megmossuk, majd a csülök hideg főzőlevében puhára főzzük. A debreceni kolbászt és a babérlevelet hozzáadjuk (a debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük). Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget. Lassú tűzön egyenletes forrással majdnem készre főzzük.
    A bablevest világosbarna magyaros rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá (kis tálban elkeverjük a tejfölt, majd 1-2 merőkanál meleg levessel megkeverjük és úgy öntjük a levesbe), kevés ecettel ízesítjük (az ecetet mindig evőkanálba öntsük, mert az üvegből esetleg túladagoljuk). A levest jól kiforraljuk és, ha szükséges, sózzuk.
    A csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit pedig karikákra, és a még forrásban lévő leveshez adjuk. Házilag készített csipetkével tálaljuk. Akinek a csipetke elkészítése még gondot okozna, főzhet ki külön vízben boltban készen kapható csipetkét.


    A csipetke elkészítése

    A lisztből a tojással, víz hozzáadása nélkül, jó kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra – csipetkére – szaggatjuk vagy sodorjuk az ujjaink között.








       
    Tojásos hasé

    Hozzávalók


  • 500 g mirelit leveles tészta
  • 8 keményre főtt tojás
  • 2 nyers tojás
  • liszt

    Elkészítés

    A mirelit tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd fél centi vastagságúra kinyújtjuk. Éles késsel négyszögekre vágjuk, és mindegyikre ráteszünk egy-egy keményre főtt tojást. A négyszögek csücskeit felhajtjuk, és középen összefogjuk. A batyukat sütőlemezre tesszük, a tetejüket felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

    Jó tanácsok: A mirelit tészta nem hajtogatható tovább, nem gyúrható össze, ezért legjobb ha négyszögletes formákra vágjuk, így az egész lapot felhasználjuk. Ha mégis többféle formát akarunk csinálni, rátehetjük a tojásokat például kör alakú tésztalapokra, és egy-egy másik körrel betakarhatjuk. Olyankor a leeső tésztaszélekből kis kifliket készíthetünk, melyeket édes vagy sós töltelékkel is megtölthetünk.


    Különleges piskótatekercs

    Hozzávalók







       
    A piskótához:


  • 8 tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor

    A töltelékhez:


  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 2 csomag tejszínes pudingpor
  • 100 g cukor
  • 5 dl tejszín
  • 1 evőkanál zselatin
  • 300 g cseresznye
  • 150 g eper
  • 1 csomag kókuszreszelék

    Elkészítés

    A tésztához a tojások sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk, a sárgáját cukorral habosra kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük. A fehérjehabhoz óvatosan hozzáöntjük a sárgáját, és habverővel addig verjük, amíg teljesen egynemű nem lesz. A sütőporral jól elkevert lisztet lassan a masszához szórjuk, és fakanállal simára keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 160-180 Celsius-fokra felmelegített sütőben kisütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, és óvatosan feltekerjük. A pudingport tojássárgájával, cukorral és tejjel összekeverjük, majd sűrűre főzzük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a felvert tejszínhabot, a meleg vízben felolvasztott zselatint, és beleforgatjuk a kókuszreszeléket. A hideg piskótatekercset óvatosan kiterítjük, és megkenjük kókuszos krémmel. Kimagozott cseresznyét szórunk rá, és újra feltekerjük. A külsejére rákenjük a maradék krémet, és egész vagy fél eperszemekkel díszítjük a tetejét. Tálalásig hűtőben tartjuk, majd szeletekre vágva kínáljuk.
  • Exit mobile version