A nap menüje (02. 27.)

nlc | 2003. Április 27.
Mai menünk elsõ fogása zöldségleves, fõételnek vajas fogasszeleteket, desszertnek pedig cseresznyés joghurttortát ajánlunk.

Zöldségleves

Hozzávalók :







   

  • 500 g csont vagy
  • 2 db húsleveskocka
  • 200 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zeller
  • 30 g gomba
  • 40 g karfiol
  • 100 g kifejtett zöldborsó
  • 40 g liszt
  • 40 g vaj
  • 30 g vöröshagyma
  • 1 csomó zöldpetrezselyem
  • őrölt fehér bors


  • A galuskához:


  • 80 g liszt
  • 1 tojás



  • Elkészítés

    A csontot megmossuk, és kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni. Az előkészített zöldséget, zellergumót, gombát csíkokra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a vajon aranysárgára pirítjuk, az összevágott zöldséget hozzáadva, sóval, őrölt fehér borssal (inkább többször kevesebbet tegyünk a fűszerekből, mint egyszerre sokat) ízesítjük, és fedő alatt kevés víz hozzáadásával pároljuk. Ha félig megpárolódott, hozzáadjuk a zöldborsót, és a finomra (nagyon apróra) vágott petrezselyem zöldjét zsírjára visszapirítjuk, és liszttel megszórjuk, kb. 5-6 percig továbbpirítjuk. Csontlével (vagy vízzel) felengedjük, jól kiforraljuk.

    A galuskához a lisztet összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel, és a tésztából kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. A tavaszi zöldséglevest készíthetjük konzerv, illetve gyorsfagyasztott zöldségfélékből is. Minden esetben vigyázni kell, hogy a zöldségfélék épségben maradjanak, ne törjenek össze. Ezért célszerű, fakanál helyett, az edény jobbra-balra mozgatásával megkeverni a benne lévő anyagokat.


    Vajas fogasszeletek


    Hozzávalók:

  • 700 g fogasfilé
  • 1 db citrom
  • 80 g vaj vagy margarin



  • Elkészítés:

    A fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és meglocsoljuk a kicsavart citromlével. Rövid ideig hűtőbe tesszük, hogy az ízesítők jól átjárják a halhúst. Közben – hogy a köret is készüljön – a burgonyát megtisztítjuk és hideg vízben feltesszük főni, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk, és a vaj felében megfuttatjuk.
    A fogasszeleteket egy lapos lábasban egymás mellé helyezzük, kevés folyadékot adunk hozzá és puhára pároljuk (a szeletek vastagságától függően 5-8 perc). Közben a burgonyát leszűrjük és a vajas petrezselyemmel átforgatjuk. Tálaláskor a vaj másik felét felolvasztjuk, a megpárolt halszeleteket forró tálra rendezzük, melléhalmozzuk a vajas burgonyát és a halat meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Citromkarikával díszítjük.
    A nehezebb, az ízletesebb fogas receptje.


    Cseresznyés joghurttorta







       
    Hozzávalók:


  • 1 kerek piskótalap
  • 6 dl joghurt
  • 40 dkg magozott cseresznye
  • 8-10 evőkanál cukor
  • 3 dl tejszín
  • 2 dkg zselatin
  • 1 csomag piros tortazselé
  • 10 dkg mandulastift


    Elkészítés:

    A magozott cseresznyét szitába rakjuk, tálba csöpögtetjük. A joghurtot cukorral, a cseresznye levével és a gyümölcs harmadával összeturmixoljuk. Fakanállal óvatosan kevergetve összeforgatjuk a habbá vert tejszínnel, majd hozzákeverjük a kevés meleg vízben feloldott zselatint. A tortalapot csatos tortaformába tesszük, és ráöntjük a joghurtos masszát. Miután hűtőbe téve megszilárdul, a tetejét megrakjuk kimagozott cseresznyeszemekkel. A tortazselét elkeverjük cukorral, apránként 2 dl vizet adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve forrásig főzzük. Miután kissé kihűlt, a torta közepétől kiindulva a gyümölcsökre öntjük. Teljes dermedés után kivesszük a formából, és mandulával panírozzuk körbe az oldalát.
  • Exit mobile version