Szabadidő

Meseképek

Pontosabban képnyi meséskönyvek, csak éppen szöveg, és hát, valljuk be, meséskönyvek nélkül. Bojtor Vera ugyanis, saját szavaival élve, nem tesz mást, mint hogy mese nélküli mesekönyveket illusztrál, külön kis képzeletbeli lélekbolygókat teremt.





Nemes küldetése: éppen csak öntudatra ébredő palántáink első – s ettől talán a legmeghatározóbb – gondolatainak kialakítása.

Azt nem tudom, hogy a Walt Disney-figurák és pikachuk versenyében mennyire piszkálja meg a gyermekember fantáziáját, de egy biztos, jómagam gondolatainak szokványos menetén jócskán penderítenek egyet-kettőt Bojtor Vera majd mindig napsugaras univerzumának fura kis lakói. Ahol a fürdőszoba hogyan is lehetne mással csempézve, mint klasszik kockás (persze tudjuk, hogy csak négyzethálós, de a matekfüzet óta az már csak kockás) csempével, s melyben a lábas fürdőkád mellé kötelező jelleggel dukál a habfürdő és a sárga gumikacsa. Ahol a legnépszerűbb bolygóközi jármű, a végtelenbe nyúló paszulyindákat és a papírrepülőket leszámítva, az egyfejű sárkánygyík, a kislányok és kisfiúk haja, sutba a gravitációval, rendszerint az ég felé nő (bár a bolygók gömbölydedségének köszönhetően az “ég felé” Bojtor Vera esetében igen relatív, holisztikusan szemlélendő fogalom), s ahol a békakirály még egy békésen ringatódzó tavirózsára is reményteljesen tekinthet, megváltásban reménykedve. Bár akkor sincs semmi vész, ha a megváltás elmarad, maximum királykisasszony helyett megelégszik a madaras farkú oroszlánnal vagy a kangazsebből kikandikáló zsebibabával.

Bojtor Vera varázsvilágából mindenki számára könnyedén izgalmas mesék alakíthatók, melyek, a gyakori félreértések elkerülése végett, nem valahol és nem “valóságosan”, hanem itt és most, az est.hu virtuális galériájában “olvashatók”.

A kiállítás itt tekinthető meg

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top