A nap menüje (05. 16.)

nlc | 2003. Május 16.
Mai menünk elsõ fogása kiadós csordás leves, másodiknak könnyû, rozmaringos krumplit ajánlunk joghurttal és vegyes salátával.

Csordás leves


Hozzávalók






  • 400 g ürühús
  • 200 g marhahús
  • 200 g csirkehús
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 100 g sárgarépa
  • 50 g zeller
  • 50 g karalábé
  • 100 g kelkáposzta
  • 50 g vöröshagyma
  • 200 g lebbencs tészta
  • 20 g zsír
  • só, egész bors, fokhagyma, fűszerpaprika

    Elkészítése

    A húsokat megmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk. A húsokat hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk, bezöldségeljük, sózzuk, beletesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, és lassú forralással készre főzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a betétet. A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a lebbencstésztát, megpirítjuk és a tűzről levéve elkeverjük benne fűszerpaprikát, sózzuk, és vizet öntve hozzá fedő alatt megpároljuk. Ha kész, melegen tartjuk tálalásig.
    Ha a húsok megpuhultak, a levesből a zöldséggel együtt kivesszük, és apró kockára daraboljuk azokat. A levesestál aljára helyezzük a húsokat, rá a lebbencstésztát, és ráöntjük a forró levest.


    Rozmaringos újkrumpli

    Hozzávalók:

    1 kg újkrumpli
    1 nagy fej hagyma
    4 gerezd fokhagyma
    2 ágacska (10 cm-es) friss rozmaring
    4 evőkanál olaj
    só, bors

    Elkészítés:

    Az újkrumplit gondosan megmossuk, héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, majd a krumplik nagyságától függően egészben hagyjuk vagy félbe-negyedbe vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, nem túl vékony gerezdekre vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, tenyerünkkel ellapítjuk, a rozmaringágakat megmossuk, lerázzuk róluk a vizet. Teflonbevonatú vagy öntöttvas serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a hagymát, fokhagymát, és az egyik rozmaringágat. Élénk tűzön addig pirítjuk, amíg a hagymafélék világosbarnára sülnek. Kiszedjük az „illatszereket” az olajból, félretesszük. A serpenyőbe dobjuk a krumplit, és erős tűzön, kíméletesen, de folyamatosan kevergetve aranybarnára sütjük (8-10 perc).

    A serpenyőben hagyjuk vagy nem túl mély tálba csúsztatjuk a krumplit, megszórjuk egy kevés sóval, frissen őrölt borssal, valamint a maradék rozmaringágról lecsipkedett bóbitákkal, és azonnal tálaljuk. Az olajból kiszedett sült hagymát-fokhagymát külön tányérkán kínálhatjuk. Egybesült vagy grillezett húsokhoz, halakhoz illik, de joghurtos vagy vinaigrette-mártással készült vegyes salátával önmagában is pompás! Csak frissen jó!
  • Exit mobile version