Szabadidő

Cinema Paradiso – Rendezõi változat!

Az apját a háborúban elvesztõ Salvatore rajong a filmekért. Ha csak teheti, minden idejét a moziban tölti. A parányi Cinema Paradiso az otthona, a filmek a szülei.




A vetítőterem és a gépház serdülőkorának legfontosabb helyszínei, ahol meghatározó élményekben van része. A folyton ott tüsténkedő fiú különös barátságot köt az életvidám középkorú mozigépésszel, Alfredoval, aki tanácsokkal látja el a szerelemről, és az élet nagy dolgairól. Salvatore a Cinema Paradisoban dolgozik tanoncként addig a szomorú napig, amikor a mozit tűzvész pusztítja el. Mikor az újranyitja kapuit, ő váltja a gépészposzton a tűzben megvakult Alfredot, aki továbbra is segíti a fogadott gyermekeként szeretett fiút. Mikor az idős barát meghal, a már híres rendezővé érett Salvatore visszatér ifjúkora színhelyére, hogy emlékezzen a régi mozira, a letűnt világra, és az emberekre, akiket évtizedek óta nem látott…

Mikor a Cinema Paradisot bemutatták a nyolcvanas évek végén Olaszországban, sokban különbözött attól az 51 perccel megkurtított változattól, amit az amerikai nézők láthattak. Az eredeti rendezői változatból végre megtudhatjuk, mi történt Elenával, teljesebb képet kapunk két ember egész életen át tartó barátságáról, és minden eddiginél hatásosabb teljességében láthatjuk a “Screen Kiss” jelenetet.
Giuseppe Tornatore író-rendezőként eddigi leghíresebb alkotását, a Cinema Paradisot 1990-ben a legjobb külföldi film Oscar-díjával jutalmazták.


Rendező: Giuseppe Tornatore
Írta: Giuseppe Tornatore
Operatőr: Blasco Giurato
Szereplők: Jacques Perrin, Salvatore Cascio, Marco Leonardi, Philippe Noiret, Brigitte Fossey, Agnese Nano
Hang: Dolby Digital

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top