Szabadidő

A nap menüje (05. 26.)

Mai ajánlatunk pulykanyárs gombával, desszertnek császármorzsát javaslunk.





Pulykanyárs gombával

Hozzávalók:

• 40 dkg pulykamellfilé
• 30 dkg gomba
• só, szerecsendió, szójaszósz


Elkészítés:


A pulykamellet megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, majd sasliknyársra húzható egyforma kockákra feldaraboljuk. Enyhén megsózzuk, frissen reszelt szerecsendióval megszórjuk, kevés szójaszósszal meglocsoljuk, és jól fóliába göngyölve egy éjszakán át érleljük. Sütés előtt a nyársra húzható gombák szárait kitörjük, a gombafejeket alaposan megmossuk, majd a vizet lecsöpögtetjük róluk. A pácolt húskockákat és a gombafejeket váltakozva nyársra húzzuk, és 170 şC-ra előmelegített olajban 10-15 perc alatt készre sütjük. A nyársakat hurkapálcikákból is készíthetjük. A méretük akkora legyen, hogy a serpenyőbe beleférjen. A nyársakat burgonyapürével vagy zöldségkörettel tálaljuk.

Jó tanács:

A nyársakat olajsütőben is megsüthetjük, vagy akár faszénparázs fölött is. A gombaszárakból másnap reggelire készíthetünk gombás tojást, vagy belerakhatjuk töltelékekbe, illetve párolt húsok, levesek, rizses ételek főzéséhez is felhasználhatjuk.


Császármorzsa


 




Hozzávalók:

• 30 g zsemlemorzsa
• 2 cl rum
• 4 db tojás
• 30 g kristálycukor
• 1 vaníliás cukor
• 3,5 dl tej
• 120 g liszt
• 70 g vaj
• 30 g porcukor
• csipetnyi só


Elkészítése

A mazsolát átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kristálycukor kétharmadával, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet, a lisztet, a leszűrt mazsolát, vigyázva arra, hogy ne legyen a massza csomós. A tojásfehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a maradék kristálycukrot, és kemény habbá verjük. A kemény habot lazán a masszához keverjük. Tűzálló edényben a vajat felolvasztjuk, beletesszük a masszát, és előmelegített forró sütőbe helyezve megszilárdítjuk. Ekkor a sütőből kivéve nagyobb darabokra szedjük, és visszatesszük a sütőbe, hogy nagyjából minden oldala megpiruljon. Ha megsült, deszkára borítjuk, és késsel apró darabokra “morzsákra” vágjuk. Tálra rendezzük, tetejét megszórjuk a porcukorral. Valamilyen melegített gyümölcslekvárt adjunk hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top