Szabadidő

Jim Morrison

Jim Morrison maga volt a Doors. Halála után az együttes már nem tudott semmi figyelemre méltót létrehozni. A hetvenes évek fenegyerekei közül az egyik legnagyobb ma lenne 57 éves.




Jim Floridában született 1943-ban. Apja tengerésztiszt volt, családja nem is látta túl sokat. A fiú egy flottabázison nőtt fel, majd katonai iskolába járt. Szüleivel való viszonya elég furcsa volt, sokszor azt is mondta, hogy már meghaltak. Négyéves korában egy egész életét meghatározó dolog történt vele. Egy sivatagi úton autóztak éppen, ahol egy autóbalesetet láttak. A kisfiú úgy érezte, hogy az egyik indián férfi lelke, akit meghalni látott, bele szállt át. Az iskolában nem nagyon nézték jó szemmel, hogy állandóan a középpontban akart lenni, és nem tűrte a korlátokat. Rövid ideig aztán a Los Angeles Egyetemen tanult filmezést, de ezt gyorsan feladta, és zenész lett. De nem csak énekes, hanem költő is.

Versei lettek dalszövegei, ezeket egyébként kötetben is kiadták, nálunk is.
Együttese, a Doors, 1967 nyarán került először a listák élére a Light My Fire-rel, ami a második számuk volt. A siker pedig folytatódott, dacára, vagy éppen köszönhetően a hatalmas botrányoknak, a kábítószernek és az alkoholnak. Ez az életmód azonban nem kedvezett az alkotóknak. Morrison kábítószertúladagolásban halt meg Párizsban 1971-ben, tehát egy évvel Jimmy Hendrix és Janis Joplin után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top