Szabadidő

Diego Maradona

Diego Armando Maradona 1960-ban Lanúsban, Buenos Aires egyik külvárosában született, ötödiknek a nyolc testvér közül.




10 évesen a Cebolitasban kezdett el focizni, hat év múlva pedig már az első osztályban játszott az Argentinos Juniorsban. 1977. február 27-e újabb nagy nap számára, ekkor szerepelt először a válogatottban, méghozzá Magyarország csapata ellen. A 78-as vébére azonban mégsem mehet el, mert a kapitány szerint túl fiatal volt, hogy bírja a nyomást. Egy év múlva azonban kortársaival megnyeri az ifi világbajnokságot. 1981-ben új csapatával, a Boca Juniors-szal megnyeri az argentin bajnokságot. Egy évre rá leszerződteti a Barcelona.





1984-ben már a Napolit erősíti, majd 1986-ban megszerzi hírhedt „kezes” gólját az angolok ellen a mexikói VB negyeddöntőjében. A döntőben 3-2-re győzik le az NSZK-t. 1989-ben kivívja a Napolival az UEFA-kupát, ezzel sporttörténelmet írva az olasz városnak.





1990-ben Argentínával kikap a világbajnokság döntőjében, ami mély nyomokat hagy benne, s talán ezért is nyúl a drogokhoz, ami miatt eltiltják a labdarúgástól 15 hónapig. 1993-ban visszatér a válogatotthoz, kijutnak az olasz világbajnokságra, de ott két meccs után újra eltiltják doppingolás miatt.

Ezután edzősködéssel is próbálkozik, de nem igazán megy neki, ezért visszatér a játékhoz, de miután újra pozitív drogteszteket produkál, úgy dönt, hogy 37. születésnapján visszavonul. A legendás 10-es mezét visszavonultatták csapatánál, így azt más nem viselheti. Mostanság megpróbálja leadni az idők során felszedett súlyfelesleget Németországban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top