Szabadidő

Magyar vándor – filmvígjáték

A Magyar Vándor a hét honfoglaló vezér különös kalandjait kíséri végig. A film jellegzetesen hazai humorra és közös történelmi és irodalmi olvasmányélményeinkre építõ, rendkívül szórakoztató vígjáték.

A hét vezér mindegyike egy-egy jellegzetes magyar tulajdonságot jelenít meg:

Álmos: a dörzsölt ügyeskedő, aki a jég hátán is megél
Előd: a nagy magyar feltaláló, aki mindig idő előtt jut hatalmas felfedezésekre
Ond: az örök optimista életművész, akit csak a kulináris örömök érdekelnek
Kond: az örök pesszimista, aki soha nem bízik a sikerben
Tas: egy élsportoló és egy törzsszurkoló különös keveréke – és ő az, aki a címadó tornagyakorlatot (Magyar Zoltán olimpiai aranyérmes sportolónk híres gyakorlata lólengésben) rendszeresen megpróbálja előadni mozgó lován kapaszkodva
Huba: az úrhatnám, de jólelkű arisztokrata archetípusa
Töhötöm: nagy magyar költőink előfutára, akinek mindig csak majdnem sikerül évszázadokkal előbb megalkotnia klasszikussá vált költeményeinket.

A történet dióhéjban

A film története szerint a honfoglaló vezérek az átmulatott búcsúeste után elindulnak Etelközből, azonban úgy tűnik, magyarjaik már előbb felkerekedtek, a vezérek tehát nyomukba indulnak. A Kárpát-medencébe érve sajátos történelmi időutazás kezdődik: a hét vezér kedves magyarjainak keresése közben a magyar történelem legfontosabb eseményeit érintve mindenféle nációval találkozik (vikingekkel, szlávokkal, tatárokkal, törökökkel, labancokkal, oroszokkal, németekkel, sőt még a magyar födön a futball szabályait gyakorlatban tökéletesítő angolokkal és japán turistákkal is…), ám a magyarokat sehol nem találják… Természetesen a film pozitív kicsengésű, hiszen a végére csak előkerülnek a magyarok, és kiderül, hogy igazán jó itt lenni, mert az otthon itt van…

A Magyar vándor kosztümös vígjáték, amely közös múltunkon jókedvvel, szeretettel nevet, és közben szórakoztatva vonultatja fel a magyar történelem valós vagy mondabeli figuráit. A szereplőkkel történő események kitalált szituációk, amelyek az ötletet adó Herendi Gábor és a forgatókönyvíró Harmat Gábor fantáziájából pattantak ki.


Magyar vándor képeskönyv, benne Kis Magyar Vándor-Lexikon

A filmbemutatóval egyidőben kerül a boltokba a Magyar vándor képeskönyv, amely a Skyfilm és az Ulpius-Ház kiadásában jelenik meg. A könyv bemutatja a filmes kulisszatitkokat, a jelmezterveket, a jelmezek részleteit közelről, a díszletterveket, valamint interjúkat közöl a főszereplőkkel, az alkotókkal és a filmet gyártó stábbal, ráadásul tartalmazza a Magyar vándor filmzene dalszövegeit is.

A Magyar vándorban a magyar történelem, irodalom, művelődés- és tudománytörténet tényei, történetei, idézetei szórakoztató, könnyed, emészthető és megjegyezhető formában kerülnek a filmvászonra, tehát szinte észrevétlenül közvetítik a tudás lehetőségét a nézők számára. A film tartalmához kapcsolódó szócikkek leírják és bemutatják a filmben előforduló történelmi, művelődéstörténeti és kulturális utalások igazi hátterét. Ez a fogalomtár az interneten lesz olvasható a film megjelenésekor, de megjelenik a „Magyar vándor képeskönyv” című exkluzív kiállítású, sok képpel gazdagított könyvben is. A film forgatásának krónikája Anonymus tollából végigkövethető a www.magyarvandor.hu-n.

Filmzene

A Magyar vándor Hrutka Róbert által jegyzett filmzenéje már megjelent CD-n és kazettán, és a Hárem című szám magában a filmben is megjelenő klipje már láthtó a Viva TV-n. A dalokat olyan ismert előadók éneklik mint Roy, Nagy Natália, Hajós András, Für Anikó, Korda György vagy Somló Tamás. 


Szereplők:

A 7 vezér:

Álmos: Gesztesi Károly
Előd: Gyuriska János
Ond: Greifenstein János
Kond: Seress Zoltán
Tas: Szabó Győző
Huba: Szervét Tibor
Töhötöm: Hajdu István

A kisebb szerepekben is sztárgárda vonul fel:

Bánsági Ildikó, Bárdy György, Básti Juli, Bodrogi Gyula, Csuja Imre, Gáspár Sándor, Frenreisz Károly, Gálvölgyi János, Helyey László, Hirtling István, Józsa Imre, Korda György, Kováts Adél, Koko, Liptai Claudia, Mucsi Zoltán, Növényi Norbert, Scherer Péter, Zenthe Ferenc.

Producer-rendező: Herendi Gábor (Valami Amerika)
Forgatókönyv: Harmat Gábor
Operatőr: Pohárnok Gergely
Filmzene: Hrutka Róbert

A filmet január végén a Filmszemlén mutatják be, az országos premier február 5-én lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top