Szabadidő

Sin City

Frank Miller a kilencvenes években rémálmodta meg kult-képregényében ezt a sötét világot – a comicsból Robert Rodriguez a szerzõvel és Quentin Tarantinóval készített gigahosszúságú, ám annál élvezetesebb filmet.





Sin City-ben, mint azt a képzeletbeli város neve is jelzi, a bűn az úr. A populációt prostituáltak, korrupt rendőrök, kis- és nagypályás bűnözők teszik ki, igaz, embert itt csak elvétve találni.

A Sin City az idei év egyik legizgalmasabb vállalkozása, újabb bizonyítéka annak, hogy a járt utat a járatlanért még Hollywoodban is érdemes elhagyni. A túlnyomórészt fekete-fehér, ám helyenként némi vörössel és sárgával megbolondított film a leghitelesebb comics-adaptáció, mely valaha vászonra került; plasztikus, karcos, magával ragadó képi világáról csak szuperlatívuszokban tudok szólni.

A látvány magával ragad, a mozi nem is annyira feldolgozás, mint inkább az eredeti mű lefordítása a film nyelvére: igazi mozgó képregény. Három történetszál fonódik egybe a filmben, természetesen mindhárom középpontjában valamiféle bűneset áll: a nehézfiú (Mickey Rourke) szerelme hóhérának nyomába ered, hogy véres bosszút álljon; egy rendőrgyilkosság tömegmészárláshoz vezet, melyet a börtönviselt Clive Owen próbál megakadályozni; a nagyhatalmú pedofil karmaiból a nyugdíjazás előtt álló zsaru (Bruce Willis) próbál meg kimenteni egy tizenegy éves kislányt.












A Sin City igazi sztárparádét vonultat fel:
Bruce Willis
Mickey Rourke
Michael Madsen
Michael Douglas
Christopher Walken
Benicio Del Toro
Clive Owen
Brittany Murphy
Jessica Alba
Josh Hartnett
Elijah Wood
Rutger Hauer

A szálak keresztezik egymást, az idősíkok összekeverednek, a rajzolt háttér előtt pedig hullnak a fejek, fröcsög a fekete vér – jó szívvel csak erős idegzetű, Quentin Tarantino filmjein edződött nézőknek ajánlom a mozit!

Ők azonban élvezni fogják a szereplők gyilkosan cinikus megjegyzéseit, a rajzolt háttér előtt mozgó stilizált, kicsit a Twin Peaks fura lényeire hajazó karaktereket, akik nem elég, hogy a képregény-adaptációkat, de még a negyvenes évek amerikai filmgyártásának híres bűnügyi műfaját, a film noir-okat is képesek megújítani történeteikkel.


A Sin City, akár nagy filmelődjei, nem csupán képeiben fekete-fehér, de az ábrázolt világ értékeiben is: bár a városban bűnöző mindenki, vannak közöttük, akiket még hajt a betyárbecsület, a maguk módján „tiszták”, megbízhatóak, igazi hősök, mint Clive Owen, Mickey Rourke, vagy az egyetlen becsületes ember, Bruce Willis.





Itt megnézheted a film előzetesét! »
Sötét, durva, erőszakos filmet készített Robert Rodriguez – mégis olyat, amiért tényleg érdemes moziba menni.

Rozi étvágya a film alatt:






 



A film hivatalos weboldala »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top