Szabadidő

A 13-as számú Sziget

Ez jó ómen, nem vitás: úgy tudjuk, minden idõk legnagyobb szabású program-összeállításával készülnek a rendezõk. Az idei egy hét, valójában nyolc nap, hiszen a nulladikon, azaz augusztus 9-én az Illés zenekar lép fel a Nagyszínpadon.







Natalie Imbruglia
Mint Gerendai Károly, a Sziget főszervezője elmondta: „Az első 12 évben a rendezvény programhelyszíneit bővítettük, infrastruktúráját fejlesztettük és mára már elértük, hogy nemzetközi szinten is az egyik legnagyobb, legváltozatosabb esemény a Sziget. Idén a költségvetés korábban bővítésekre szánt részét is inkább a minőség javítására költjük, úgy a szolgáltatások, mint a programok terén. Ennek jegyében idén például a Nagyszínpadra kétszer annyi pénzt fordítottunk, mint előző évben.”


Jegyek – hol és mennyiért?

Az idei Szigetre naponta – a nulladik napi Illés-koncertre is – 5000 forintért lehet majd bejutni. Az elővételes hetijegyet 5 jegy áráért, azaz 25000 forintért, a kapuban a hetijegyet 6 napijegy áráért, tehát 30000 forintért lehet megvenni. A szokásos helyek mellett az ország 3700 pontján, többek között postákon, lottózókban, szupermarketekben lehet jegyeket vásárolni. A sziget oldalán online jegyrendelés is üzemel.


Mivel menjünk odáig?

Autóval: Szentendrei úton (11-es), a Mozaik utcai felüljárónál jobbkanyarral (parkolni nehéz lesz)
Hajóval: a Margit-híd Pesti hídfőjétől
Szentendrei HÉV-vel: Filatorigát megállónál kell leszállni
Vidékről Volánbusszal féláron lehet utazni, ha a Sziget a cél.
Részletekért kattints ide! »


Komfortosabb lesz a Sziget

Nézzük át, mi is lett az idei minőségfejlesztő program eredménye! Első körben jöjjenek az esszenciális tudnivalók és a szigetlakók életérzését nagyban befolyásoló higiéniai, környezeti és élelmezési tényezők.

Természetesen az eddigi szolgáltatások továbbra növelik komfortérzetet – a közismert szigetes szinten – tehát a mosodától a csomagmegőrzőig, gyerekmegőrzőtől a polifoam-kölcsönzőig semmit nem szerelnek le, ami már bevált.

Újdonságként könyvelhető el, hogy a tavalyihoz képest 10%-kal több lesz a tisztálkodóegység és vadonatúj tusoló-konténerek is debütálnak. A nagy sátrak szellőztetését a korábbinál 10-szer nagyobb teljesítményű ventillációs rendszer szolgálja.







The Brand New Heavies

Nagyobb területen préselődhetünk, mivel a Nagyszínpad előtti nézőtér területe a sztárok számával egyenes arányban nő. Az erősre tervezett program – és az Illés koncert – miatt várható tömeg számára a szervezők a teret úgy alakítják ki, hogy ott akár – a korábbi 40.000 helyett – 50.000 néző is elférhessen.

További újítás az idei Szigeten, hogy az ételhez vendéglátó negyedekben juthatunk. A szervezők törekvése az volt, hogy mint több nagyvárosban, úgy itt is legyenek vendéglátó blokkok, ahol egy helyen megtalálhatja a látogató a különböző típusú vendéglátó egységeket. Az idén – kísérleti jelleggel – öt ilyen vendéglátó centrumot alakítanak ki a szervezők.
A Sziget területén 0-tól 24 óráig, azaz egész nap üzemel majd egy Tesco áruház is. Itt gazdaságosan vásárolhatsz a nap bármely időpontjában – végre nem kell kívülről becipelned a kolbászt, a kenyeret, az italt, a gombelemet, a boxeralsót vagy a százas papír zsebkendőt.


Nulladik nap – utolsó Illés koncert

A hazai rock- és kultúrtörténet egyik legnagyobb legendája, az Illés zenekar Szörényi Örssel kiegészülve tartja meg a zenekar utolsó koncertjét augusztus 9-én, a Sziget „nulladik” napján.


Sztárfellépők a Nagyszínpadon

Néhány abszolút favorit a Nagyszínpad kínálatából: harmadik alkalommal, ezúttal új énekesnővel lép szerdán a Sziget színpadára a Morcheeba .







Morcheeba


Csütörtökön hallgathatjuk az olasz-ausztrál származású, Natalie Imbruglia lendületes popdalait. (Ne felejtsük persze azt se, hogy hazai koncertszínpadon ritkán láthatunk ennyire szép szemekkel megáldott, bájos, ugyanakkor hiteles énekesnőt.)

Szombat estére érkezik a kilencvenes évek második felének legnagyobb hatású amerikai rockzenekara, a Korn. Ők azok, akiket irdatlan lelkesedéssel követeltek minden évben a sziget.hu kívánsággépén, akik a mai napig divatot diktálnak öltözködésben, hangszerkezelésben, hangszerhasználatban.

Vasárnap az újklasszikus punk Toy Dolls és a hazai nagy kedvenc „Kispál” viszik a prímet.

Hétfőn Roots Manuva, az egyre markánsabb brit hiphop-színtér talán legfontosabb figurája, majd kihagyhatatlanul Sziámi és végül pedig a nagyok közül is az egyik legnagyobb, az elmúlt bő húsz év egyik rockzenei alaptörténete, Nick Cave and the Bad Seeds lesz a program.








Mory Kante
Kínálat Világzene rajongóknak

A Világzenei Színpad két szenegáli favorittal kezd: szerdán Youssou N’Dour, csütörtökön Baaba Maal lép fel. A guineai Mory Kante, aki 2002-es koncertje óta teljesen átszervezte a zenekarát, most tisztán akusztikus programmal jelentkezik. Az algériai rai zene hívei az első napon minden idők legnagyobb rai-énekesnőjét, a nyolcvanegy éves Cheikha Rimittit hallhatják, az utolsón pedig Khaledet, a tavaly új lemezzel jelentkező „rai-királyt”.

A világ legjobb klezmerzenekarának tartott New York-i The Klezmatics is teljesen új produkcióval érkezik: Joshua Nelson és Kathryn Farmer társaságában gospelt játszik, míg a kubai Buena Vista Social Club-sorozatban ezúttal a trombitás Manuel Guajiro Mirabalé a főszerep.

És természetesen idén is bizonyíthat számos magyar zenekar. A Ladánybene 27 koncertje Bob Marley születésének hatvanadik évfordulójáról emlékezik meg; a tíz év kihagyás után újjáalakult Barbaro súlyosabb etnorockot játszik, mint valaha; a Besh o droM pedig új lemezzel zúz változatlanul.


Válogatott programcsemegék

A WAN2 Színpad idén is a stílusok fergeteges kavalkádját ígéri. Nemzetközi sztárjai közt itt lesz idén a Fishbone. Az 1979 óta működő Los Angeles-i székhelyű zenekar első lemeze megjelenése, 1985 óta verhetetlen, a legjobb hibrid zenét játszó muzsikusok, mágikus hatású kultuszzenekar.

Az utolsó nap nagyot szól a WAN2-n, a HidaJimbo dobshow múltat, jelent és jövőt összekötő, sajátos japán zenei projekt, melynek központi figurája Shuichi Hidano, aki a japán zenei tradíciót – pontosabban az ősi japán dob-hagyományt – elegyíti a modern zenék világával.







HidaJimbo


A színházi-, és táncsátorban fellépő hazai nagyágyúk – LA Dance Company, Frenák Pál Társulata, Bozsik Yvette Társulat, Szegedi Kortárs Balett – mellett számos nemzetközi produkció színesíti a kínálatot.

Az ausztrál társulat a Snuff Puppets 4 napon keresztül árasztja el a Szigetet különböző óriás bábjaival. Három utcaszínházi előadást láthatunk majd tőlük a Cows, a Boom Family és a Seagulls címűt. Legyen meglepetés, hogy ezek az óriás tehenek és sirályok illetve a Boom család tagjai miket fognak velünk művelni.

Itt lesz még a dél-afrikai Durban-ból a Flatfoot Dance Company, akik az afrikai törzsek titokzatos és máig tabuként kezelt férfi beavatási szertartását és annak társadalmi vetületét járják körül tradicionális és kortárs mozgásművészeti eszközökkel.







Yann Tiersen
Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó program idén valószínűleg a francia Yann Tiersen koncertje lesz a színházi szabadtéri színpadon.

Yann Tiersen neve, a mozikedvelő magyar közönség számára csenghet ismerősen, hiszen olyan filmekhez szerzett zenét, mint az Amélie csodálatos élete, amely a kedvenc-film listák első helyezettje, illetve a rendszerváltást kedvesen bemutató Good-Bye Lenin. Tiersen Angliában született, de most Párizsban él és dolgozik, mégpedig nem mindennapi módon, hiszen az általa szerzett filmzenefelvételeken, ő maga játszik az összes hangszeren. Bár élőben csak zongorán játszik, fellépése igazi csemegének számít az idei Sziget kínálatából.

Bővebb információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top