Szabadidő

Itthon is nyaralhatsz!

Ne bánkódj, ha idén nem jutsz el a tengerhez, itthon is számos olyan tavat, folyót találsz, ahol kedvedre hûsölhetsz. Összeállításunkból kiderül, hol fürödhetsz bátran, és melyik az a hely, amelyiktõl jobb távol tartani magad.







Ikrényi-tó
Ikrényi-tó – Az extrém sportok paradicsoma

Hol találod: A Győr melletti ikrényi leágazás után 1,5 km-re.

Paraméterek: A bányatóból kialakult strandot a vízi sportok szerelmesei már jó ideje látogatják. Ezért vidám, összeszokott társasággal, extrém sportoknak hódoló fiúk tömkelegével találkozhatsz, ha idelátogatsz. Játszhatsz a homokos strandröplabda-, foci- vagy lábtengópályán, és kezdőként is nekivághatsz a wakeboardozásnak a drótköteles vízisípályán. (A helyszínen minden kellék kölcsönözhető.) Ha megéhezel, saláták, hotdog, melegszendvics és különféle sült húsok közül válogathatsz.

Némi plusz: A tó partján található a Crazy’s Beach nevű szórakozóhely. Péntek és szombat este a strandolókat a partiba igyekvők váltják fel. Jó idő esetén akár a csillagos ég alatt is táncolhatsz a nyitott teraszon, de az eső sem mossa el a bulit, mert fedett rész is van.

Vize: 2004-ben vizsgálták utoljára, akkor kiváló minősítést kapott.

Árak: Belépő 500 Ft. Idén akciós lehetőségként ingyen megtanulhatsz wakeboardozni, ugyanis amíg nem vagy képes egy teljes kört megtenni a deszkán, nem kell fizetned.

Nyitva: Május elsejétől októberig, reggel 10 órától este 8-ig.








Hazai fürdőkörkép
Élményfürdők és víziparkok az országban, regionális bontásban.
Klikk ide! »





Szelidi-tó – Itt úszhatsz a romantikában

Hol találod: Az 51-es út közelében, Kalocsától 15 km-re északkeletre.

Paraméterek: Az ország negyedik legnagyobb természetes tava. Északi partja hirtelen mélyülő, néhány méteres szélességben nád uralja (vize átlagosan három méter mély). A sekélyebb partszakaszokon azonban kisgyerekkel is lehet strandolni. Legkönnyebben autóval közelíthető meg, és sok helyen nem kell fizetni a parkolásért. De nyáron indul buszjárat is.
Bármelyik nyaralófalut választhatod, könnyen és olcsón találsz szállást. Különösen ajánljuk a Szelid nevű falucskát. Sátorozni a tó körül tilos. A hivatalos strandokon van belépő, ott büfét és illemhelyet is találsz. A szabad strandok kisebbek és nyugisabbak. Csónakázni is lehet. Ha a kedveseddel egy nyugodt tóparti hétvégére vágysz, mindenképpen látogass el ide.







Szelidi-tó
Némi plusz:
A környék természetvédelmi terület, érdekes növény- és állatvilággal rendelkezik, emellett a tó igazi horgászparadicsom. A szórakozni vágyók se búsuljanak: a környéken működik kertmozi és diszkó is.

Árak: A fizetős strandokra egy felnőttjegy általában 300 Ft, gyerekeknek 200 Ft.
Négy óra után viszont ugyanez csak 160 Ft és 110 Ft.

Nyitva: Egész nyáron.

Vize: A 2004-ben mért ÁNTSZ-adatok szerint megfelelő.

További infó »








Velencei-tó
Velencei-tó – Zenélő strandok


Hol találod: Budapesttől 40 km-re az M7-es úton Balaton felé.

Paraméterek: Természetes tavaink legfiatalabbja. Kedvelt strandja a Gárdonyi Sport Beach, mely kulturális és sportprogramokat szervez. A part füves, nem túl árnyékos, de vannak szabadtéri zuhanyzók is. Öltözőt biztosítanak, illetve a strandon találsz büfét és éttermet. A gyerekeket óriáscsúszda, felfújható kalandpark és vízifoci várja, de időnként sátorbábszínház is van itt.
A sportolni vágyók választhatnak a foci- és röplabdapálya vagy a minitenisz közül, a hétvégi belépőjegy áráért pedig az aquafitness- és a kangoo jump programokon is részt vehetsz. Habparti minden szombat délután! Ha még több programra vágysz, keresd fel az Agárdi popstrandot, ahol nagyszabású koncertek, sport- és gyerekprogramok várnak.

Némi plusz: Számos rendezvényt, koncertet szerveznek a Gárdonyi Sport Beach-en, amihez elég egy hétvégi belépőt váltanod.

Árak: Felnőttbelépő 420 Ft, hétvégén 560 Ft. Gyerekjegy (3–12 éves korig) 260 Ft, hétvégén 290 Ft. Ha csak a koncertre mész ki (18 óra után) a belépő már 1200 Ft. Parkolójegy egy napra 530 Ft.

Nyitva: Június elejétől egészen augusztus végéig, mindennap 18, hétvégén 22 óráig.

Vize: A tó vize Agárdnál és Gárdonynál is megfelelő minősítést kapott.

További infó »






Tisza-tó – Fedezd fel a természetet!


Hol találod: Budapesttől 140 km-re, az M3-as autópályán Füzesabonyig, majd a 33-as úton Debrecen irányába.

Paraméterek: Magyarország második legnagyobb tava, amelyen keresztülfolyik a Tisza. Változatos élettereinek köszönhetően megfér itt egymás mellett a mozgalmas vízi élet kedvelője, a fürdőző-napozó nyaraló és a horgász is. Ugyan a tavat mesterségesen hozták létre, de szigetei, holtágai és vízi világa miatt nagyon vadregényes. Leglátogatottabb partja a tiszafüredi, szabad strandja ideális kisgyerekes családoknak. Víze lassan mélyül, és gyorsan felmelegszik. A csendesebb falvak kedvelőinek Poroszlót ajánljuk, strandja természetközeli élményt nyújt.






Tisza-tó
A füves parton árnyékos helyre is húzódhatsz egy-egy fa tövébe, és nagyon tiszta mind a part, mind a víz. Érdemes csónakot bérelni és egy- vagy akár többórás túrára indulni a tavon (motorcsónak egész napra kb. 5000 Ft). A tó déli részén a 14 km-es Abádszalóki-öböl a motoros sporteszközök paradicsoma (jet-ski, vízisí, vízibanán, motorcsónak, kenu bérelhető), homokos partja a mozgalmas, hangos turizmus kedvelőinek ajánlott. Az Abádszalóki Nyár programsorozat pedig állandó szórakozási lehetőséget biztosít.

Némi plusz: A tó középső és északi részén található madárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park része. Kétezer-ötszáz hektárnyi területén kétszáz madárfaj él. Szervezett csónaktúrán megnézheted.





Árak:
Az abádszalóki strandon egy felnőttbelépő 350 Ft, gyerekeknek (14 éves korig) 300 Ft. A parkolás óránként 150 Ft.

Nyitva: Szeptember közepéig, az abádszalóki strand mindennap este hatig.

Vize: Az ÁNTSZ kiváló minősítését kapta.

További infó »







Tilos, mégsem számít?
Hiába a tiltó tábla, mégis sokan választják a Budapest közelében található Omszki- és Budakalászi- (ismertebb nevén Lupa-) tavakat fürdőzésre. Az Omszki-tó Budapest határától alig néhány kilométerre található. A naturista-, nudistarészlegéről elhíresült helyen nemrég vízisípálya épült, így fürdőzésre már csak az északi részét használják. A part ugyan füves, de a víz gyorsan mélyül. A 2004-ben mért adatok alapján az ÁNTSZ nem megfelelőnek minősítette a tó vizét, de idén júniusban egy újabb mérés után megfelelőnek találták.

A partja nem túl tiszta, és a víz is elég koszos, mégis sokan szeretik a Szentendrei út melletti Lupa-bányatavat. Nevét az út másik oldalán található Lupa-szigetről kapta, melyen egy üdülő is működik. A part homokos, de egyáltalán nincs szervezett strandolási lehetőség, leginkább ott ereszkedhetsz be a tóba, ahol éppen alkalmasnak találod rá a területet. Jó, ha tudod, hogy a jet-skizők is előszeretettel látogatják a tavat, ilyenkor nyugodtnak éppen nem mondható.
A bányatavak veszélyei

Magyarországon ma közel ezer bányató található. Ha kitör a kánikula, senkit nem tántorít el a tiltótábla, még a kijelöletlen partszakaszok is megtelnek fürdőzőkkel. Pedig az ártalmatlannak tűnő bányatavak számos veszélyt rejtenek.

A víz minőségét többségüknél nem ellenőrzik, pedig a közeli mezőgazdasági területekről akár mérgek is kerülhetnek a tóba. A higiéniás feltételek hiánya miatt pedig egyéb fertőzésveszélylyel is kell számolni, hiszen a kontroll nélkül működő vadstrandokon megoldatlan az elsősegélynyújtás, nincsenek mellékhelyiségek, öltözők, és nincs szemétgyűjtési lehetőség sem.

Hiába minden figyelmeztetés, évről évre akadnak áldozatok. Pedig elmondható, hogy a tavak többsége nem alkalmas a fürdőzésre.
Elsősorban nem a vízminőség, hanem a hirtelen mélyülés a probléma.
A bányatavaknak lehetnek rendkívül mély pontjai, ahol a víz nem tud felmelegedni. Hirtelen beugrásnál – például matracról – ezek izomgörcsöt, akár szívbénulást is okozhatnak. Emellett pedig a beláthatatlan, változó mélység, a fenéken rejlő drótok, és az ott felejtett alkatrészek is sérülést okozhatnak.






Hol lubickolhatsz még?


A Pécstől 16 kilométerre található Orfűi-tó körül egész kis üdülőváros épült ki. (Egy felnőttbelépő 540 Ft, hatéves korig ingyenes.) Az ÁNTSZ jelentése alapján 2004-ben a víz minősége nem volt megfelelő, de idén júniusban már kiváló minősítést kapott.
További infó »
 
Talán kevesen ismerik a Dunavarsány mellett (A Taksony és Bugyi közti úton, a 6-os km-nél) található Rukkel-tavat, pedig strandja régóta üzemel. Óriási parkosított területen korszerű büfék, sörözők, mosdók és csúszdák várják a fürdőznivágyókat. (Felnőttjegy 1000 Ft, gyerekeknek hatéves korig 500 Ft, korlátlan csúszdabelépő 2500 Ft, egy csúszás 150 Ft.) Az ÁNTSZ-tól kiváló minősítést kapott.
További infó »

Nógrád megye egyetlen fürdésre alkalmas állóvize a Bánki-tó, Budapesttől hatvan kilométerre fekszik. Az ÁNTSZ 2005. júniusi adatai szerint azonban a víz minősége nem megfelelő, ami nem jelenti azt, hogy a fürdést megtiltották volna. A Bánki-nyár programsorozat kuriózuma, hogy a koncertek és előadások helyszíne a tóra épült színpad.






Ellenőrizd a vízminőséget!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján mindenki tájékozódhat a fürdőzésre alkalmas magyarországi helyekről. Elvileg ugyan csak azokat a vizeket mérik, ahol megengedett a fürdés, de néhány tiltott, mégis nagyon népszerű hellyel kivételt tesznek, és vizének minőségét a nyári üdülési szezonban a fürdésre való alkalmasság szempontjából rendszeresen vizsgálják.

A honlapon a Kijelölt természetes fürdőhelyek vízszennyezésének minősítése menüpont alatt régiókra bontva, dátum szerint megnézheted, milyen minősítést adtak egy-egy tónak.
Bővebb infó »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top