Szabadidő

Anyád napja

Menyem nem leányom, võm nem fiam – tartja a népi bölcsesség, no meg az új amerikai vígjáték, az Anyád napja, mely újra azt a sikert hozta a latin dívának, Jennifer Lopeznek, melyhez a kilencvenes években hozzászokott.





Ebben persze nem kis szerepe volt egy hajdan volt filmsztárnak, az aerobic papnőjének, Jane Fondának is. A meccs a két nagy(kis)asszony között (el)döntetlen: sosem fogjuk megtudni, hogy az amerikai közönség az ifjabb vagy az örökifjú kedvéért rohamozta-e meg a mozik jegypénztárait.

A romantikus vígjátékot az a Robert Luketic követte el, akinek a Doktor Szöszi is a lelkén szárad – a szakdolgozatát a tűpettyekről író szőke jogászlány története azonban, még ha az erősebbik nem soraiból néhány nézőt az őrületbe is kergetett, eredetibb, viccesebb és pofátlanabb komédia volt, mint most tárgyalandó opuszunk.

Mely bizony minden bizodalmát az anyósviccek örökérvényűségébe vetette, a többit pedig rábízta a két hölgyre, akik amolyan üsd, vágd, nem anyád párharcot produkálnak a vásznon számos öv alatti találattal tarkítva. A meccs tétje természetesen a Férfi kegye, aki Jane Fondának az egy szem fiacskája (Michael Vartan), Jennifer Lopeznek pedig a szívszerelme.







Mozinkban azonban nem csupán két generáció, meny és anyós csap össze egymással, hanem két világlátás, értékrend is egymásnak feszül. Az Anyád napja a klasszikus tündérmese variációjaként a szegény, árva lány történetét festi elénk, akit végül érdemeire való tekintettel nőül vesz a gazdag királyfi, és még a fele királyságát is megosztja vele.

Valljuk be, az üzenet nem éppen az emancipáció himnusza. Csoda, hogy a híres újságírónőt alakító Jane Fondának is szúrja a szemét? Lopez egy személyben testesít meg mindent, amit a feminista zsurnaliszta leereszkedően kezel (alkalmi munkák, bérlakás, hiányos műveltség stb.); a képlet azonban megfordítva is áll: Fonda Lopez számára egy fellengzős, puccos, sznob értelmiségi etc.







A romantikus komédia lényegében azon folyamatot ábrázolja, melynek során hölgyeink a kissé sótlan és súlytalan sebészt alakító fiatalember kedvéért megtalálják a közös nevezőt.
Aki szerette a Robert De Niro és Ben Stiller főszereplésével forgatott Apádra ütök című vígjátékot, valószínűleg a női variáció, vagyis az Anyád napja című alkotást látva sem fog anyázni. Hősnőink végül is mindent megtesznek azért, hogy a nem túl épületes anyós-témából kihozzák a maximumot.

Rozi étvágya a film alatt:





 



A film hivatalos honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top