Szabadidő

Hervadó virágok

Jim Jarmusch megint remekelt. Gyönyörû, megindító, komédiát rendezett az emberi kapcsolatokról, melyet egy számos párkapcsolatot felvonultató és elrontó, megrögzött agglegény történetén keresztül láttat.





Murray már az Elveszett jelentésben levett a lábamról, az egykori komikus túl az ötödik ikszen színészi kvalitásai csúcsára ért – rezzenéstelen arc, fásult tekintet, fáradt mozdulatok, melyek mögött a néző azonban az intenzív érzelmek hihetetlen tárházát érzékelheti. A felszín hallgatag, a mélység azonban igencsak beszédes.

A történet amolyan „utazás a múltba” – vajon hányan méláztunk már el azon, hogy az út során magunk mögött hagyott szeretők/szerelmek hogyan élik nélkülünk az életüket, mi lett velük, pontosabban, mi lett volna velünk, ha nem szakad meg a kapcsolat, hanem működőképesnek bizonyul?





Hősünket egy névtelen rózsaszín levél motiválja az (idő)utazásra, mely azt állítja, van egy húszéves fia – a gond az csupán, hogy a levél írója azt nem árulja el, hogy kitől, így Bill Murray a kíváncsiságtól hajtva kénytelen sorra látogatni egykori szeretőit, a „hervadó virágokat”, akik között olyan kiváló színésznőket láthatunk, mint Sharon Stone, Jessica Lange, Tilda Swinton és Frances Conroy.

A road movie tétje nem annyira a nyomozás maga, a „tettes” kilétének felderítése, mint inkább az, hogy hogyan került kapcsolatba a „lehetséges elkövetőkkel” a Don Johnstonnak nevezett férfi (a név nem véletlenül emlékezetet Don Juanéra), és hogy mi maradt, ha maradt egyáltalán valami az egykori szikrából.





A film szimbolikája külön fejezetet érdemelne (hervadó virágok a nappaliban, ismétlődő nevek, rózsaszín tárgyak mindenfelé, stb.) – a formánál azonban sokkal mélyebben megérintett a tartalom, mely ez esetben nem nemfüggő (bár a főszereplő férfi, rendezetlen számlák, „hervadó virágok”, csontvázak a gardróbban mindannyiunk életében akadnak).

Figyelembe véve, hogy az ember (lánya) már az óvodában is hajlamos szerelembe esni, a mozit minden korosztálynak jó szívvel ajánlhatom. A szívünkre azonban vigyázzunk, ha jegyet váltunk a Hervadó virágokra. Az emlékkönyvek lapozgatása, a nosztalgiázás nem mindig azt az eredményt hozza, amire számítunk. Előfordulhat, hogy egy-két könnyet el fogunk morzsolni az elszalasztott lehetőségeket, az élet múlandóságát látva.

Rozi étvágya a film alatt:
 








A film eredeti címe: Broken Flowers

Főszereplők:
• Bill Murray
• Jessica Lange
• Sharon Stone
• Jeffrey Wright
• Julie Delpy


Forgatókönyvíró-rendező-producer: Jim Jarmusch

A film magyar nyelvű honlapja »

A film hivatalos honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top