Szabadidő

Öt koncert – öt ország – egy nemzet

A Thália Színházban tartják a "IV. Határon Túli Magyarok Zenéje" jótékonysági gálakoncertet, amely az Öt koncert - öt ország - egy nemzet cd adományozással egybekötött eseménysorozat ünnepi nyitókoncertje lesz.

Ezt követően a téli hónapokban kerül megrendezésre az a négy koncert, Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka egy-egy helyszínén, amelynek keretében ténylegesen átadják a könyvtáraknak a hanghordozókat.

A Periferic Records hanglemezkiadó 1993-ban történt alapítása óta alapvető feladatának tekinti a határon túli magyarság zenei kultúrájának kiadását és közönséghez juttatását. A „Határon Túli Magyarok Zenéje” koncerteket azért indították, mert azt látták, hogy a határon túli magyar zenészeket és zenéjüket nagyon kevéssé ismerjük. Határon túli magyar zenészeket hívnak meg 2001 óta, hogy együtt zenéljenek az anyaországi muzsikusokkal. A mesterek, az adatközlők együtt játszanak a mesterré vált tanítványokkal.








A Söndörgő együttes



Kiadványaik között több határon túli zenekar által feljátszott album található. A koncertek és kiadványok kapcsán elég a Kerekes együttesre és az erdélyi Tímár testvérekre, a Ghymesre, Ivánovics Tünde és Bakos Árpád vajdasági énekesekre, a Tatrosra és csángó vendégeikre vagy a felvidéki Bástya citerazenekarra, a Református Zenei Fesztivál kapcsán pedig a Szászcsávási Karra, Máté Sándor erdélyi tárogatósra, a FIRESZ kórusra vagy Écsi Gyöngyi felvidéki énekes mesemondóra gondolni.

Az ellenszolgáltatás nélküli felajánlás célja az, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban élő magyarokhoz eljusson az anyaországban hanghordozón megjelent zenei kultúra, valamint az, hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével.

A Thália Színházban 2005. november 16-án fellépő zenekarok, művészek névsora:

• Bánffy György színművész
• Kormorán
• Vujicsics + Söndörgő
• Bástya Citerazenekar + Agócs Gergely (Felvidék)
• PÁL Lajos és zenekara (Kárpátalja)
• Kerekes + Demeter Erika (Sepsiszentgyörgy) + Tímár testvérek (Gyimes)
• Bakos Árpád (Vajdaság)


Az eseménysorozat fővédnöke Mádl Dalma – a MAGYAR KARITASZ JÓSZOLGÁLATI NAGYKÖVETE, egyházi védnöke Dr Bölcskei Gusztáv Püspök Úr.

Hagyományos belépőjegyek egységesen 2000,- Ft-os áron kaphatók a Thália Színház (1065 Bp. Nagymező u.22-24.) pénztárában és a Stereo Kft címén.

Kérünk mindenkit, hogy lehetősége szerint támogassa az eseménysorozat és az adományozás sikeres megvalósítását pénzadományokkal vagy támogatójegyek vásárlásával.
Stereo Kft – 1114 Budapest, Bartók Béla út 59.

MKB 10300002-20353245-00003285

Támogató jegyek 15.000,- Ft-os áron a Stereo Kft címén rendelhetők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top