Szabadidő

Pihenj te is kastélyban!

Ha igazán romantikus hangulatban, vidékies környezetben szeretnénk kipihenni a városi élet okozta fáradalmakat, ha vonzanak a történelmi épületek, akkor rohamozzuk meg az ország számos szegletében megbújó kastélyszállók egyikét.

A különleges hangulatú pihenési mód lehetőséget kínál arra, hogy – ha csak pár napra is – egy kicsit megízlelhessük az egykori nemesi élet szépségeit, ráadásul mindezt a legmodernebb szolgáltatásokkal kiegészítve.

A tiszadobi kastély

Napjainkban körülbelül négyezer kastély és kúria található az ország egész területén szétszórva, melyek zömében a középkor óta gazdagítják hazánk történelmi emlékeit. Szerencsére ma már egyre inkább gyarapszik azoknak a száma, amelyek – megmenekülve az enyészettől – szállodaként vagy panzióként funkcionálnak. A felújításoknak köszönhetően pedig számos régi nemesi kúria is kezdi visszanyerni eredeti lakófunkcióját.

A teljesség igénye nélkül, némi ízelítő gyanánt szeretnénk most néhányat kiragadni a számos hazai kastélyszálló közül.

Gróf Apponyi Kastélyszálló

Kisgyerekes családok paradicsoma

A Nógrád megyei Bér nevű falucskától nem messze, Virágospusztán található a klasszicista stílusban épült Andezit fogadó. A valóban vidéki hangulatú fogadó fő vonzerejét az adja, hogy a kastély parkjába belépve szabadon kószáló lovakba, pónikba, mangalicákba, szamarakba botlik az oda érkező látogató. Az őshonos háziállatokon kívül azonban más kontinensekről származó állatok – lámák, tevék, struccok – is gazdagítják az állatseregletet. Ráadásul simogatni és etetni is szabad a jámboran bóklászó jószágokat.

A fogadó azonban nem csak a gyermekes családok számára ideális, hiszen az itt található zeneterem, könyvtár, étterem és a tárgyaló különféle rendezvények, konferenciák lebonyolítására is hangulatos helyszínt biztosít.
A házias ételekre vágyóknak különösen érdemes ellátogatni ide, hiszen a palócos konyha kínálta specialitásokban biztosan nem fog csalódni a korgó gyomrú vendég.

Ha már itt járunk, érdemes megnézni a Német Nemzetiségi Gyűjteményt, mely a tolnai Hegyhát németségének emlékeit őrzi, és bemutatja a helyi német viseletet is.

Aktív pihenésre vágyóknak

Számos olyan kastélyszálló működik, ahol nemcsak a pihenésre, hanem a gyógyulásra is nagy hangsúlyt fektetnek, és komplett wellness-szolgáltatásokkal várják a kikapcsolódni vágyókat.

Ezt a célt tűzte ki a tolnai dombok közt fekvő Hőgyész nevű településen található négycsillagos barokk kastélyszálló is. A Gróf Apponyi Kastélyszálló nagy gondot fordít a vendégek kényeztetésére, a wellness-centrumban mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő felfrissülési módot. Ha fürdőzésre vágyunk, elmerülhetünk a szálloda uszodájában kialakított gyógyvizes medencében, izzadhatunk a fényterápiás szaunában és a gőzfürdőben, továbbá kondicionáló terem és gyógyterápiás kezelések is rendelkezésünkre állnak. A kastélyt körülölelő meseszép angolparkban nagyokat sétálhatunk, megcsodálhatjuk a ma is értékes és igen jelentős méretű, illetve korú fákat. Többek között a parkban áll Magyarország egyik legöregebb – mintegy 250 éves – platánfája. 

A kastélytól 30 percnyi sétaútra, az erdőben található a Fényes Major lovas tanya, ahol a klasszikus lovas sportokon kívül lehetőségünk van kocsival bejárni a környező vidéket.
Az állatsimogatóban szamár, kis csacsi, bivaly, szürke marha, kecske, gidák, racka juh várja a simogatásra éhes gyerekkezeket.

Ideális nászutas úticél

A parádsasvári Károlyi Kastélyhotel a külvilágtól elzárva, a Mátra hegyvonulatai között bújik meg. Hazánk első ötcsillagos kastélyszállójaként maximálisan igyekszik minden igényt kielégíteni. A kastélyhotel „Rendez-vous” szárnyában a kifejezetten nászutasoknak kialakított, elegánsan berendezett szobák várják a mézesheteiket töltő ifjú párokat. A szobák cseresznye és mályvaszínben pompáznak, az ágyakat tüllbaldachin díszíti. A kellemes időtöltéshez szinte minden adott – élményfürdő, masszázs, fitnesszterem, szauna, gőzfürdő és még számos egyéb felüdülési lehetőség csalogatja a kikapcsolódásra vágyókat. A hotel parkjában teniszpályát, a gyerekeknek pedig elkülönített játszóteret találhatunk. A környéken nagyszerű kirándulóhelyek vannak, de számos más sportolási lehetőségre – például lovaglásra és horgászatra – is van mód.

A parádsasvári kastély

Mennyibe kerül mindez?

A kastélyszállók nem tartoznak a legolcsóbb árkategóriájú szálláshelyek közé, de természetesen nem lehet általánosítani. A szállodaként működő kastélyok között mind a szolgáltatások színvonalában, mind az árak terén mutatkoznak különbségek, melyekre már a szálló neve mellett sorakozó csillagok száma is utal némiképp. Alapos tájékozódás után azonban mindenki megtalálhatja a pénztárcájához leginkább illő szálláshelyet. Szobafoglalás előtt érdemes tájékozódni az adott kastélyszálló aktuális akcióiról, mert lehet, hogy a kiszemelt szálláshelyen még némi kedvezményt is igénybe vehetünk.

Tipp esküvők lebonyolításához

Aki úgy gondolja, hogy esküvője megszervezésének minden részletéről lemond, megteheti, hiszen ma már számos kastélyszálló szolgáltatásai között szerepel, hogy a nagy esemény megszervezésével együtt járó tennivalók teljes körű megszervezését átvállalja.

Szebbnél szebb helyszínek közül válogathatnak a házasodni vágyók, szinte csak a pénztárca vastagsága jelenthet akadályt a választás során.

A Fenyőharaszt Kastélyszállót Budapesthez viszonyított közelsége, de egyben a városi zajtól való távolsága teszi ideális helyszínné esküvők rendezésére.
A röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálló például mind a polgári, mind az egyházi esküvői szertartás megszervezését átvállalja. 

Kastélyszállók Magyarországon 2004-2005

Kevesen tudják, hogy Magyarországon milyen sok kastélyszálló kínálja szolgáltatásait. Ami még ennél is meglepőbb: sok helyen már alig néhány ezer forintért megszállhatunk. Kalandra fel: fedezzük fel a magyarországi kastélyszállókat Letenyei Orsolya könyvével! A könyv 61 kastélyszálló részletes leírását tartalmazza ajánlással, gyakorlati tudnivalókkal, a környék látnivalóival, árakkal és térképpel.

Kiadó: Útikönyv.com és a Tábla és Penna könyvkiadó

További könyvek kastélyokról:

Erdélyi kastélyok »
Magyar kastélyok »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top