Szabadidő

Síeljünk hazai terepen!

Hazánk nem igazán sorolható a vérbeli síparadicsomok táborába, mégsem lehet okunk panaszra - kellõ hómennyiség és persze hideg esetén az itthoni sípályák is remek sportolási lehetõséget biztosítanak a lesiklás szerelmeseinek.

Hotel Hegycsúcs – Kékestető

A téli sportok, elsősorban a síelés rajongóinak zöme ugyan nem kimondottan Magyarországot részesíti előnyben a síterepek választása során, de azért szép számmal akadnak olyanok is, akik egy kiadós havazás esetén az itthoni pályákat keresik fel egy jó kis csúszkálás kedvéért.

Magyarországon jelenleg mintegy 30 síterep található szerte az országban. Mind az Alpokalja, mind pedig a Dunántúli-középhegység vagy az Északi-középhegység magasabban fekvő pontjai rejtegetnek síelésre alkalmas területet. Ezek közül ajánlunk most néhányat.

Dobogókő – egy ugrás a fővárosból

A Visegrádi-hegységben található, 700 méter magasan fekvő Dobogókő Magyarország egyik leghóbiztosabb területe, mindemellett a fővároshoz legközelebb eső felvonós sípálya is egyben.

Egy kiadós havazás után hétvégenként zsúfolásig tele van a sípálya, ezért ha el szeretnénk kerülni a hétvégi tumultust, érdemes kihasználni a hétköznapi síelés nyújtotta lehetőségeket. Ha több napos kiruccanást tervezünk, akkor a sípálya közelében található szállodákban és Dobogókő egyéb szálláshelyein erre is van lehetőség.

A Dobogókőre látogatókat két pálya várja, ezek közül az egyik egy 980 méter hosszú lejtő, felső része nehezebb terep, alsó része, mivel inkább lankás, kezdő síelőknek kimondottan kedvező. A 2-es pálya 1170 méter hosszú, felső része ennek is meredekebb, felújított erdei pálya, míg az alsó része szintén kezdőknek is ajánlható. A 635 méter hosszú tányéros felvonó megfelelő hóviszonyok esetén reggel 9-től délután 16 óráig működik. Elkerülendő a baleseteket, a szánkózni vágyóknak egy külön lejtő van kijelölve erre a célra. 
A környéken számtalan szebbnél-szebb kirándulóhely és turistaút található, úgyhogy ha csupán csak egy frissítő erdei sétára vágyunk, akkor is érdemes ide ellátogatnunk.

Síelés esti kivilágításban – Eplény

A Bakony déli részén, Veszprém és Zirc között található eplényi sípálya Magyarország egyik legmeredekebb síterepe, meredeksége néhol eléri a 30 fokot, ezért ezt inkább csak gyakorlott síelőknek ajánlatos kipróbálni. Eplény külterületén egy bekötőúton juthatunk el az Ámos-hegyi Pihenőerdőig, itt találhatók a sípályák. A síelni vágyók három, összesen 1500 méter hosszú pálya közül válogathatnak, melyekhez két tányéros felvonó tartozik. Az esti kivilágításnak köszönhetően a síelni vágyók egészen este 9 óráig hódolhatnak szenvedélyüknek. A pályákhoz egy kb. 650 méteres szánkópálya is tartozik, ahol a síelők zavarása nélkül, biztonságosan lehet csúszkálni.
A községben is találhatunk kiadó szobát, de ha itt nem, akkor a szomszédos Zircen, Bakonybélen vagy Veszprémben biztosan találunk megfelelő szálláshelyet.

Az ide látogató vendégeknek túravezető kíséretében lehetőségük van erdei motorosszán túrán részt venni, melyre előzetesen be kell jelentkezni a déli sípálya tetején található jegyértékesítő irodában.

Kékestető – a Mátra szívében

Kékestetőn található Magyarország legmagasabban fekvő síterepe, mely az elmúlt pár év során jelentős átalakuláson ment keresztül. Innen indul Magyarország leghosszabb, 1800 méter hosszú lesiklópályája. A pálya felső szakaszán egy idén felújított 700 méter hosszú tányéros felvonó, valamint egy új tanulólift üzemel. A lesiklópálya enyhe lejtésű, így kezdők, kisgyerekek számára is kiválóan alkalmas, a kivilágításnak köszönhetően pedig az esti csúszkálásnak itt sincs akadálya többé. Hómentes időszakban az utánpótlásról több hóágyú gondoskodik.

Bükkszentkereszt

Bükkszentkereszt

A Miskolctól 15 km-re, festői környezetben fekvő zsákfalucska kiváló téli sportolási lehetőségeknek ad otthont. A bükkszentkereszti sípálya két 300 méter hosszú pályával büszkélkedik, ezen kívül szánkó-és sípálya, lovasszánkózás, valamint sífutási lehetőség várja az ide tévedő vendégeket. A környéken található szállásoknak köszönhetően több napos itt tartózkodásnak sincs akadálya.

Bánkút – Síközpont

Észak-Magyarország egyik legszebb részén, a Bükki Nemzeti Park területén található az ország legnagyobb és egyben legismertebb sícentruma. Az itt található 8 pálya hat különböző nehézségű lesikló-, valamint két tanulópályából áll. A pályákhoz 4 tányéros és 4 tolókaros felvonó tartozik, a kezdő síelőket pedig külön tanulólift segíti a feljutásban.

Szerdai és szombati napokon egyes kivilágított pályákon egészen este 9 óráig lehet síelni. Bánkúton sífutásra is van lehetőség, a sífutópályák a parkolóból indulnak és ide is érnek vissza. A szolgáltatások sorát símentő szolgálat, snowboard kölcsönzés és szerviz valamint síoktatás gazdagítja. A környéken ezen kívül remek kirándulási lehetőségek közül válogathatunk. Egy fárasztó nap után például ellátogathatunk a miskolctapolcai Barlangfürdőbe, vagy felkereshetjük a Diósgyőri várat, esetleg tehetünk egy frissítő sétát Szilvásváradon.

Tipp: Mielőtt útra kelnénk, ajánlatos érdeklődni az adott helyen éppen aktuális hóviszonyok felől. Az sem árt, ha előre lefoglaljuk a szállást, mert egyáltalán nem biztos, hogy a helyszínen szerencsénk lesz. Aki mindenképpen a hegyekben szeretné tölteni az év utolsó napjait, annak érdemes a turistaházaknál és vendégházaknál is érdeklődni szállás iránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top