Szabadidő

Kõkemény család

A karácsonyi idill gyakran csak a képeslapok sajátja. Az ünnepek általában olyan viharosan telnek, mint a Stone családban, ahol az idõsebb fiú épp ezt az alkalmat választja, hogy bemutassa kissé merev barátnõjét a családjának.

A Kőkemény család plakátján a vastag piros és vékony fekete betűk emlékeztetnek a nagy kedvencem, az Igazából szerelem stílusára, de a hasonlóság nagyjából ennyiben ki is merül.

A bohém és nagy létszámú Stone família gúnyos őszinteséggel és ellenségeskedéssel fogadja a legidősebb fiú, Everett barátnőjét, Miriamot (Sarah Jessica Parker), aki az üzleti életben sikeres, de sajnos nem képes felvenni a család ritmusát és stílusát. Mulatságos, ahogyan a laza, vidám család és a karót nyelt, komoly nő küzdelme egyre vadabb és elkeseredettebb lesz. Hiába minden igyekezet, a kirekesztett egyre mélyebbre ássa magát a gödörben.

Vígjáték vs. Dráma

Az alkotók jelenetről jelenetre vacilláltak a vígjáték és a dráma között – és vacillálok én is, hogy akkor most sírjak, vagy inkább nevessek. De ahogyan ők sem jutottak dűlőre, én sem. A kacagóizmokat ingerlő párbeszédek és jelenetek között szomorú összenézések és hallgatások bújnak meg, Miriam ügyetlenségén pedig nem tudok szívből nevetni, mert gyomromat apró görcsbe húzza saját megfelelni vágyásom emléke.

Sablonokkal és elcsépelt jelenetekkel is jobban álltak a film készítői, mint eredeti ötletekkel, ráadásul a részletek aprólékos kidolgozására sem fordítottak kellő figyelmet. A színészeken lötyög a szerep, a történet pedig elnagyolt… persze a közönség ugyanúgy nevet, mint a bohóc unos-untalan ismételt pofára esésein, hiszen végre nem a mi rovásunkra szólnak a viccek.

Én is ilyet szeretnék…

Eszembe se jutna cserélni Miriammal és „menyként” egy ilyen őrült családba kerülni, viszont szülőként pont ilyen eszement nagycsaládot szeretnék. Mert minden zsörtölődés és szópárbaj ellenére az azért egyértelmű, hogy a Stone család tagjai szeretik egymást, összetartanak, minden őrültségével együtt elfogadják a másikat, sohasem unatkoznak és sokat nevetnek.

Könnyen azonosítjuk a főszereplőt egy-egy ismertebb szerepével. Sarah Jessica Parker viszont határozottan állítja, hogy ő egészen más, mint a Szex és New York Carrie Bradshaw-ja, vagy a Kőkemény családban alakított Miriam Morton. Ő inkább finom, csendes, visszavonult nőnek tartja magát és biztosan nem olyan merev, mint a filmben. Csak egy szenvedélyem van – nyilatkozta a közelmúltban – hízni szeretnék egy kicsit, úgy biztosan nőiesebb volnék.
Eredeti cím:
• The Family Stone

Szereplők:
• Sarah Jessica Parker
• Diane Keaton
• Dermot Mulroney
• Claire Danes
• Rachel McAdams
• Craig T. Nelson
• Luke Wilson
• Elizabeth Reaser
• Tyrone Giordano

A film hivatalos honlapja » 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top