Szabadidő

Dick és Jane trükkjei

Kilencven perc igazán mulatságos vígjáték egy házaspárról, akik munka- és pénznélkülivé válnak, amikor a biztos megélhetést nyújtó világcég tönkremegy, és más lehetõség híján rablónak állnak.




Van, akinek Jim Carrey neve biztos garancia a mókára és a kacagásra, és van, akinek inkább elrettentő jel. Én ezen utóbbiak csoportját gyarapítom. A híres és állítólag nevetséges Carrey humortól nekem inkább sírhatnékom támad, viszont az állati nyomozó az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmben megcsillogtatta színészi képességeit, és ugyanezt teszi a Dick és Jane trükkjeiben is. Visszatér a vígjátékhoz, ezúttal azonban nem gumiarcával sokkolja a nézőket, hanem játékával, személyiségével nevettet.

Jim Carrey ugyan megöregedett, de ő is azok közé a férfiak közé tartozik, akiknek jól áll a kor. Érett férfi remek humorral – biztos kombináció a női szívek meghódítására. (A végén még kedvelni fogom!)
Persze partnere, Téa Leoni sem marad el mögötte, remek komikaként brillíroz – ketten megalkotják az utóbbi évek legmókásabb párosát.

A pénz beszél, a kutya ugat – a kis ember mindig pórul jár, a nagymenők pedig megússzák. Ezzel természetesen tisztában vagyunk, de ki gondol erre, amikor hosszú évek kemény munkája után éppen kinevezik. Dick Harper (Jim Carrey) élvezi a frissen jött sikert, olyannyira, hogy rábeszéli feleségét, Jane-t (Téa Leoni), hogy hagyja ott munkahelyét. Ám rögtön a legelső napon beüt a krach: élő, egyenes adásban a világcég becsődöl.







Nincs új a nap alatt?
2005-ben Jim Carrey-vel és Téa Leonival készült Dick és Jane trükkjei az 1977-ben, azonos angol címmel (Fun with Dick and Jane), ám Magyarországon Mókás páros címmel futott vígjáték remake-je. A Mókás párosban a Harper házaspárt George Segal és Jane Fonda alakította.
Dick és Jane nem akarja feladni nyugalmas, polgári életét, hónapok múltával azonban elfogy a pénzük, hiába válnak meg minden ingóságuktól – helyzetükön ez mit sem változtat.
A történet itt akár tragédiába is fordulhatna (kevés kétségbeejtőbb helyzet akad az ember életében, mint a nincstelenség), viszont az eddig is kacagtató jelenetek itt harsány röhögésbe fordulnak át. Dicknek ugyanis az a zseniális ötlete támad, hogy ha másként nem megy, akkor rablásból gyarapítja a vagyonát. Ehhez társa is akad Jane személyében, akivel a leglehetetlenebb helyzetekbe kerülnek a leglehetetlenebb módokon. Amíg Dick és Jane bolti tolvajlásból és bankrablásból tengeti életét, addig a tönkrement világcég elnöke gondtalanul él a cégből kimenekített pénzével. Ez persze felháborító és tarthatatlan, hős házaspárunk sem hagyja hát annyiban – akcióba lép. 






Tökéletes kezdés az új évre ez a szemtelen gúnyolódással fűszerezett fergeteges vígjáték, amelyen könnyesre nevettem magam. Mókás és elegáns, ahogyan a film alkotói még az utolsó pillanatban is bevisznek egy balegyenest a nagyvállalatok szívtelen pénzembereinek. A film tíz pontból nálam nyolcat kapott.

Eredeti cím:
• Fun with Dick and Jane

Főszereplők:
• Jim Carrey
• Téa Leoni
• Angie Harmon

Rendező:
• Dean Parisot

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top