Szabadidő

Fõvárosi programok március 15-re

Budapest idén is rengeteg programmal készül március 15-e megünneplésére. Lesz koncert, táncház, vásári komédia, ünnepi díszbe öltözik a Lánchíd, a Múzeumkertben családi programok várják az érdeklõdõket.





Az 1848-1849. évi forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából március 14-15-én a következő központi rendezvények lesznek Budapesten: 

Március 14. kedd

• 10.00 – a Kossuth téren felállított Nemzeti Kokárda vázába az ünneplők elhelyezhetik virágaikat. A helyszínen biztosított piros, fehér és zöld virágokból március 15-ére elkészülhet a nemzet kokárdája. 

• 20.00 – a Republic együttes koncertje a Magyar Tudományos Akadémia előtt. 


Március 15.
 szerda

• 9.30 – a Magyar Köztársaság új lobogójának ünnepélyes átadása és felvonása katonai tiszteletadás mellett a Kossuth téren, majd koszorúzás a Kossuth-szobornál. A koszorúzást követően a közjogi méltóságok virágot tűznek a Nemzeti Kokárdába. Az 1848-1849. évi forradalom és szabadságharc idei ünnepére új lobogó és talapzat készült. 

• 10.00 – ünnepi menet a Kossuth Lajos térről a Múzeumkertbe. Útvonal: Alkotmány utca -Bajcsy-Zsilinszky út – Deák tér – Károly körút – Múzeum körút 
11.00 – “Hittel és tudással a nemzetért” címmel állami ünnepség a Múzeumkertben, közjogi méltóságok részvételével. Beszédet mond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. 


További programok március 15-én

A Múzeumkertben 12 és 17 óra között 1848 márciusának hangulatát idéző gyermek-, ifjúsági és családi programokat szerveznek. Lesznek régi fegyverek, lehet nyergelést, katonanótákat tanulni vagy kézműves foglalkozásokon részt venni. A korabeli Pilvax kávéházról készült fotók előtt a forradalom jeles személyiségeinek másaival lehet közös fényképet készíttetni. A színházi jelmeztárban a szabadságharcról szóló verseket, dalokat visznek színre. A színpadon bábműsor, valamint zenés, táncos produkciók lesznek. 

A Forradalom hídján, vagyis az ünnepi díszbe öltözött Lánchídon a 12 ponthoz kapcsolódó installációk idézik föl a forradalmi nap eseményeit. A Szendrey Júlia képével jelzett installációnál például olyan gyöngykokárdát készíthetnek, amilyet ő készített Petőfi Sándornak a forradalom előestéjén, a nyomdász-installációnál pedig muzeális nyomdagépen lehet kinyomtatni a Nemzeti dalt. 

A Szabadság útján, a 2-es villamos Kossuth tér és Petőfi tér közötti szakaszán Rakpart Kávéház fog működni, s a Kossuth tértől a Duna korzóig installációk idézik fel a szabadságharcot. 

A Roosevelt téren, az MTA parkolójában mesejátékokat, népszínműveket, bábelőadásokat és vásári komédiákat lehet majd látni. A Nemzetőr táborban a különböző fegyvernemekhez tartozó katonák bemutatókat tartanak, a gyerekek pedig honvéd kiképzést kaphatnak. Minden egész órakor őrjárat járja körül a tábort. 








Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

Immár hagyománnyá vált, hogy a hivatalos nyitvatartás előtt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum március 15-én várja azokat a vendégeket, akik egyszerűen csak a gyönyörű természeti környezetért, egy kellemes sétára látogatnak el hozzájuk.

A házak egyelőre zárva tartanak, azonban a múzeum egész területén sétálgathatunk 10.00 és 15.00 óra között.

A kedvezményes belépőjegy ára 300,-Ft.

Bővebb információért klikk ide! »


Millenáris Park, Budapest

A Millenárison este ünnepi koncert és táncház lesz.

• 19.00 – 23.00 Fogadó-Földszint: “Huszár gyerek, Huszár gyerek…” – a Téka Zenekar ünnepi koncertje





• 20.30  Táncház – muzsikál a Téka zenekar
A belépés díjtalan.


Éljen a szabadság! Éljen a haza! Éljen a gasztronómia!

Ha úgy döntesz, inkább otthon maradsz, nézz bele a a Tv paprika egyedülálló vállalkozásába. A csatorna lelkes forradalmára, Döme beveti magát a legendás Pilvaxba, az 1848-as forradalom és szabadságharc leghíresebb ínyenc színterére és papírra veti a gasztronómia forradalmi követeléseit. Az étterem mesterszakácsával, Domján Andrással 12 finomságot készítenek a forradalmi asztalra, korhű névvel és ízzel természetesen!

Vetítés: 2006. március 15. 12.10-kor és 19.10-kor!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top