Szabadidő

Húsvéti programtippek

Ha nincs kedved a locsolkodáshoz, használd ki a szép idõt és vedd nyakadba az országot - szinte minden szegletében rengeteg színes folklór programmal készülnek a Húsvétra. Mi összegyûjtöttük neked a legérdekesebbeket - válogass kedvedre!

Az óriás hímes tojások titkai

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kiállítás és tavaszváró játék várja a kicsiket és a nagyobbakat. Belépéskor minden látogató játékkártya-lapot kap, a tavaszi titkokat rejtő óriás hímes tojásokban pedig fejtörők találhatók. Megismerkedhetünk a tojásdíszítés különböző módjaival, valódi hímes tojásokban illetve közel 50 különböző madártojásban gyönyörködhetünk.
Válogatást láthatunk a múlt század húsvéti képeslapjaiból, és húsvéti népszokásokról készült filmeket nézhetünk, ha elfáradtunk.
A hétvégi napokon vásárt rendeznek, ahol húsvéti hagyományokkal kapcsolatos kézműves népszokásokat mutatnak be a közönségnek.

Időpont: 2006. április 1-23. (április 17-én nyitva, 2006. április 19-én zárva)

Nyitva tartás:
naponta 10.00-17.00, hétfő szünnap
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

Támogató: Míves Tojás Múzeum – Zengővárkony »

Belépőjegy árak:
• Felnőtt: 500 Ft
• Gyermek: 450 Ft (3-tól 14 éves korig)
• Csoportos: 300 Ft (minimum 10 fős óvodai és iskolás csoportok)

Húsvét a Skanzenben

Az eddigi hagyományokhoz híven a Szabadtéri Néprajzi Múzeum első nagy rendezvénye a Húsvéti hagyományokat felelevenítő fesztivál lesz. A húsvéti ünnepkör szokásait hagyományőrző együttesek elevenítik fel.

A húsvéti tojás díszítésének gazdag hagyományait (batikolás, karcolás, patkolás, berzselés) az ország különböző vidékeiről érkező népművészek mutatják be, e technikák többségét pedig akár mi magunk is kipróbálhatjuk. Növényekből, virágokból és terményekből szép asztaldíszeket és más húsvéti dekorációt készíthetünk.

A Húsvét-kertben a gyerekek húsvéti tojásjátékokat játszhatnak (tojáskapkodás, tojásgurítás, tojásütés), a játszóházban a húsvéti ünnep hagyományos és újabb keletű, de közismert szimbólumait (bárányt és nyulat) lehet természetes alapanyagokból elkészíteni.

A Játékudvarban már-már feledésbe merülő népi ügyességi és sportjátékokat lehet kipróbálni. A kétnapos rendezvényre érkező családokat bábjátékkal, népzenei bemutatókkal és táncházzal várják.

Itt hirdetik ki a Skanzen honlapján meghirdetett locsolóversíró verseny győzteseit is, és húsvéthétfőn ismét szépségversenyt rendeznek az állattartó tanya racka juhai között. A Fogadó kínálatában a húsvét hagyományos ételei is szerepelnek (bárány, sonka, torma, tojás, kalács.)

Időpont: 2006. április 16-17.
Helyszín: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

További információért klikk ide! » 

Húsvét Noszvajon

Az Eger mellett fekvő Noszvajon kézműves kirakodóvásár, egész napos táncbemutató, tojásfestés, illetve kemencében sült mazsolás, foszlós húsvéti kalács készítés és kóstoló vár bennünket.

A gyerekek sem fognak unatkozni – 11.00 órától bábelőadás (Rózsa Sándor, a betyárok Jancsija) szórakoztatja őket, és kipróbálhatják Paprika Jancsi Csúzlizdáját is.
A katlanban húsos káposzta készül, az elkészült ebéd mellé pedig mi más kerülhetne az asztalra, mint a híres noszvaji bor!

Időpont: 2006. április 17. 10.00 órától
A program helyszíne: Noszvaji Gazdaház

További információ és szálláslehetőségek »


Matyó Húsvét Mezőkövesden

Az 5. alkalommal megrendezett  jubileumi Matyó Húsvét három napja alatt több helyszínen zajlanak a programok. A rendezvénysorozat a nagyszombati szertartással veszi kezdetét, majd a Zsóry-fürdőben esti fürdőzésen vehetünk részt 20.00 órától. 16-án vasárnap a Hór-völgyi víztározónál benevezhetünk a horgász-és halászléfőző versenyre, a Zsóry-fürdőben népművészeti bemutatót  tekinthetünk meg, Húsvét hétfőn pedig a régi településszerkezetet megőrző Hadas városrészben húsvéti ételszentelés, kóstolás, majd egész napos folklór programok várnak bennünket, és természetesen tojásfestés sem marad el. A Matyó Múzeum időszaki kiállításán húsvéti tojásokat csodálhatunk meg, a gyerekeket pedig húsvéti állatsimogató várja a Gépmúzeumban.

Időpont: 2006. április 15-17.
Helyszínek: Mezőkövesd Hadas városrész, Hoórvölgyi víztározó, Zsóry-fürdő
Információ: Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület (49/500-285)

Nosztalgiavonattal Hollókőre

Utazzunk nosztalgia dízelmozdony vontatta különvonattal Palócföld szívébe, Hollókőre. A kedvezményes részvételi díjak magukba foglalják a vasúti nosztalgia menettérti jegyet és a helybiztosítást. A hollókői ófalu látogatásának belépőjegy árát (2000 Ft) a helyszínen kell kifizetnünk. A hollókői várat és a múzeumfalut se hagyjuk ki programunkból.

Hollókői Húsvéti Fesztivál
A 2006. április 16-17-e között megrendezésre kerülő esemény látogatóit a magyar népszokások, és a színpompás népviselet eleven forgataga fogadja. A nógrádi falucska utcáját elözönlik a kézművesek, iparművészek, akik betekintést nyújtanak mesterségük fortélyaiba, így a hímestojás-készítés rejtelmeibe is. A fesztivál ideje alatt néptáncbemutatók, népművészeti vásárok, gasztronómiai ínyencségek, gyerekjátékok színes programáradata közül válogathatunk.

Időpont: 2006. április 17.

Részvételi díjak: 5.500 -6.500 Ft/fő

Jelentkezés:
2006. április 10-ig a MÁV Nosztalgia Kft. Irodájában, a Budapest Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett. További információ a (+36 1) 238-0558 telefonszámon kérhető.

Menetrend:
• Indulás: 07.00. Budapest Nyugati pályaudvar
• Érkezés: 10.00. Hollókő
• Indulás: 16.00. Hollókő
• Érkezés: 19.00. Budapest Nyugati pályaudvar

Bővebb információ »

Húsvétolás Ópusztaszeren

A húsvét hétfő programja ételáldással kezdődik, amelyre az ökumenikus kápolnában kerül sor. Ezt követően a legismertebb húsvéti népszokást, a locsolkodást nézhetjük meg a skanzenben, a magyar nyelvterület több tájegységének szokásait egységbe foglaló koreográfia keretében, lovasok részvételével. A látogatók megtekinthetik a locsolkodás eredeti “vödrös” módszerét is. A skanzen házai egész nap nyitva tartanak.

• 10.00-tól tojásfestés az alsóvárosi házban
• 11.00 ételáldás a kápolnában
• 11.30 zenés hírelés a parkban, szekéren
• 12.00 hagyományos locsolkodás a skanzen tanyái között, kemencés foszlós kalács készítése, kugliverseny, patkódobáló verseny az olvasókör udvarán,  játszóház kicsiknek: színezés, tojásdíszítés, gyertyamártás, körmönfonás, tojáskeresés
• 14.30 lovasbemutató, honfoglaláskori haditorna a lovaspályán

Időpont: 2006. április 17.

Bővebb információ »

Emmausz Bólyban



Ha húsvét hétfőn a dél-baranyai Bólyba látogatsz, részt vehetsz a helyi németség különleges, máig fennmaradt húsvéti népszokásán, az ún. emmauszon.

A bólyi pincesor

A pincefaluban található csaknem négyszáz pince legtöbbje présházként és pincefogadóként működik. Az ide látogatókat április 17-én 14.00-tól nyitott pincék várják, a régió jellegzetes ételeivel és boraival. A kóstoló pohár ára 1.500 Ft.

További információ Bóly honlapján »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top