Szabadidő

A rózsaszín párduc

A világ legidiótább felügyelõje, Jean Clouseau ismét a bûnözõk nyomába ered, és mint régen, most is garantált a nevetés, hiszen eszement ötletekben nincs hiány. Steve Martin még egyetlen filmben sem volt ilyen jó, mint most.


Remek prekoncepcióval indítottam. Úgy gondoltam, hogy A rózsaszín párduc rendelkezik mindazzal, amit nem igazán kedvelek a filmekben: elcsépelt poénok, fárasztó és gusztustalan idiótaságok és Steve Martin. Ráadásul Hollywood ismét egy régi, nagysikerű filmről akar újabb bőrt lenyúzni. Shawn Levy filmje viszont tételesen rámcáfolt. A rózsaszín párduc alkotói nem keltek versenyre a klasszikussá lett Rózsaszín párduc-filmekkel. Csináltak egy mai mozit, egy könnyed vígjátékot, amely tökéletesen illeszkedik a Rózsaszín párduc legendájához.

Nevettetés felsőfokon

Jacques Clouseau felügyelő megkapja élete legnehezebb ügyét. Nem csak egy gyilkosság felderítése nehezedik vállára, hanem elő kell kerítenie a felbecsülhetetlen értékű gyémántgyűrűt, a „Rózsaszín párduc”-ot is. Nem, nem bűnügyi thrillerbe csöppentünk, hanem fergeteges vígjátékba. Clouseau felügyelő követhetetlenül kaotikus, ráadásul meglehetősen körülményes viselkedése és munkamódszere egyszerre dolgoztatja meg a bűnözőket és a nevetőizmokat. Agyament ötletei, vagy éppen lehetetlen higgadtsága még a legkomorabb arcra is mosolyt csalnak. Igaz, hétköznapitól eltérő megjelenése, egyenes vonalú apró bajsza, csillogó tekintete és lehetetlen nyelvhasználata már önmagában szórakoztató. Ez utóbbit remek magyar szinkronnal és nyelvi leleménnyel élvezhetjük.

A film érdekessége, hogy epizódszerepekben hihetetlenül sármos pasikat látunk: a 006-os ügynököt Clive Owen, a meggyilkolt fociedzőt Jason Statham alakítja.

Három férfi és egy nő

Steve Martin nem csak Jean Clouseau felügyelőt alakítja, hanem részt vett a forgatókönyv megírásában is, és talán éppen ezért illik hozzá ennyire ez a szerep. Nem halvány másolata a korábbi Clouseau felügyelőnek, amit Peter Sellers játszott, hanem saját magára szabta, és saját iróniájával töltötte fel. Az improvizáció hevében született poénokat csak akkor vették fel és kerültek a filmbe, ha a stáb hónapokkal később is képes volt rajtuk röhögni.

Jean Clouseau felügyelő karakterének érvényesüléséhez nélkülözhetetlen Dreyfus (Kevin Kline), a galád főnök, és Gilbert Ponton (Jean Reno), a sofőr. Mindkét színész zsigereiben érzi a komédiát, tökéletesen időzít, és pontosan tudja, mikor kell viccesnek lenni és mikor nem. Viszont mindenki csalódni fog, aki Beyoncé Knowles fergeteges alakítására számít, a filmben, akárcsak az életben, a csinos popsztár szerepében domborít.



A Rózsaszín párduc zenéje ott motoszkál a legtöbb ember fülében. A legenda 1963-ban kezdődött Blake Edwards filmjével, amelynek David Niven volt a főszereplője, Clouseau felügyelőt pedig Peter Sellers alakította. A mozi eredetileg Niven, Hollywood akkori legnagyobb sztárjának jutalomjátéka volt, végül mégis Sellers tette igazán emlékezetessé a kétbalkezes francia detektív szerepében nyújtott zseniális alakításával.
A film eredeti címe:
The Pink Panther

A film hivatalos honlapja »

Rendező:
• Shawn Levy

Szereplők:
• Steve Martin
• Kevin Kline
• Jean Reno
• Beyoncé Knowles

Fotó: InterCom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top