Szabadidő

A teljes, illusztrált Káma-Szútra

A mûvészi módon megalkotott õsi indiai szexuális tankönyv azoknak szól, akik tudatosabban szeretnék élvezni a testiség örömeit. A gyönyörûen illusztrált mû részletesen beszámol a szerelmi játékokról és az egyesülés fajtáiról.

Mintegy 1500–2000 évvel ezelőtt (nem tudni, pontosan mikor) Benáreszben egy hittanuló, Mallinaga Vátszjájana teljes önmegtartóztatásban megalkotta a Káma Szútra: aforizmák a szerelemről c. szanszkrit nyelvű művét. Ez a könyv az azóta eltelt időben Indiában mindenképpen, a világ más tájain inkább csak ez elmúlt száz évben a legfontosabb vagy legismertebb szerelmi tankönyvként szerepelt. Annak ellenére, hogy az ókori (és későbbi) India bővelkedett a hasonló tárgyú erotikus írásművekben. Már a Káma Szútra megírása előtt is!

Joggal kérdezhetjük: minek köszönhető ez az időtlen siker? Magának az ugyancsak időtlen szerelemnek? Ez a válasz leegyszerűsítő lenne, és nem is a könyvről szól. Mert ez a könyv más – lapozzon csak bele minden kételkedő!

Mindenekelőtt vallásos ihletésű műalkotás. Órákig, napokig tanulmányozható, mint egy rég letűnt világ ősi szövegeit és illusztrációit tartalmazó gyűjtemény. Ám a lényegi különbség a világban fellelhető minden más erotikus témájú műalkotáshoz képest leginkább az, hogy nem a vágyak felébresztésére, hajszolására bíztat, hanem mások szokásainak tiszteletben tartása által az önkorlátozás mesterségének elsajátítására tanít.

A teljes, illusztrált Káma-Szútra ezt az eredeti szemléleti vezérfonalat követi, kerülve a későbbi nagyszámú ferdítések és fordítások kisstílű útvesztőit. Kérdés, a 21. századi olvasónak kell-e azonosulnia ilyesféle etikai normákkal?

Amiben viszont kétkedés nélkül biztosak lehetünk, hogy e páratlan kivitelezésű, gyönyörű könyv sokaknak okoz majd felejthetetlen intellektuális és esztétikai élményt.

Cím: A teljes, illusztrált Káma-Szútra

Szerkesztette: Lance Dane

Ár: 2.999 Ft

Kiadó: Alexandra Kiadó »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top