Szabadidő

Barangolás Olaszország partvidékén

Olaszország tengerpartjain a végeláthatatlan homokfövenyektõl a lélegzetelállítóan szép, vadregényes partokig minden megtalálható. Ha fürdõzni vágysz, vagy csak gyönyörködni szeretnél a tenger látványában, Itália tökéletes úticél.

Itália a csodák kimeríthetetlen tárháza, ahol a történelmi emlékek, a művészet, a kulináris élvezetek, a természet szépségei olyan változatos és a páratlanul sokszínű formában nyilvánulnak meg, amit kevés más helyen találhatunk meg ilyen harmonikus összhangban. Az ország tengerpartjainak képét is ez a változatosság jellemzi, nem lesz tehát nehéz dolgunk, ha nyaralásunk kiszemelt úti célja az olasz tengerpart.

Lagúnák vidékén – az olasz Adria

Az olasz Adria Velencétől keletre elterülő része hosszú, lassan mélyülő tengerpartjának köszönhetően régóta a homokos tengerpartot, valamint a passzív kikapcsolódást kedvelők paradicsoma. A velencei partvidék képét észak-déli irányban a lagúnák határozzák meg. A homoknyelveken létrejött hangulatos üdülőhelyek kávézói, éttermei, vidámparkjai, diszkói jelentik a legfőbb vonzerőt a kikapcsolódni vágyók számára. Ám ha kulturális élményekkel gazdagon szeretnél hazatérni, akkor Itália más szegletét válaszd, mivel itt a fürdőzésen, a kellemes barna szín elérésén, vízi sportokon és andalító sétákon kívül nemigen számíthatsz másra. A partszakasz három kiemelkedő üdülő területet ölel fel, lássuk hát, merre vegyük az útirányt!

Jesolo csúszdaparkja mind a gyerekek, mind a felnőttek számára örömteli szórakozást nyújt.

Lido di Jesolo

Az Adria északi részének egyik legnagyobb és legismertebb fürdőhelye Lido di Jesolo, ahova nem azért utazik az ember, hogy művészettörténeti élményekkel gazdagodjon, sem azért, hogy csodás földrajzi látványosságokban lelje örömét, hiszen a tengerparti üdülővároska egyik téren sincs igazán jól fölvértezve.
Az észak-adriai üdülőhely mégis rendkívüli népszerűséget vívott ki magának a magyar turisták körében. És hogy minek köszönheti mindezt? Többek közt a több kilométer hosszan elnyúló, napernyők tucatjaival tarkított bársonyos homokfövenynek, a lassan mélyülő tengernek, a szálláshelyek gazdag választékának, a sok üzletnek, és természetesen a nyüzsgő éjszakai életnek. Csúszdaparkja mind a gyerekek, mind a felnőttek számára örömteli szórakozást nyújt. Velencéhez való közelsége, és nem utolsó sorban Magyarországtól való viszonylagos kis távolsága is hozzájárul ehhez a népszerűséghez.

Az ódon hangulatú óvárost színes középkori házak díszítik.

Caorle

A szintén közkedvelt üdülőváros, Caorle a két ismertebb település, Jesolo és Bibione között fekszik, de nem csupán népszerű fürdőhely, ősi eredetére is méltán büszke lehet. Már az i.e. I.sz.-ban római kikötőként funkcionált. Ódon hangulatú, romantikus óvárosát keskeny sikátorok és színes középkori házak díszítik. A város jelképe a St. Stefano dómhoz tartozó henger alakú, gyönyörű, kúpos tetőben végződő harangtorony, mely már messziről jól kivehető. A városközpontban járva mintha Velence miniatúráját látnánk, csatornái és történelmi belvárosa miatt éppen ezért “Kis-Velencének” is nevezik. Finom homokos, sekélyvizű strandja különféle sportolási lehetőségeket kínál az idelátogató turisták számára.

Bibione

Kísértetiesen hasonló adottságokkal rendelkezik a hozzánk legközelebb eső üdülőváros, Bibione is, hiszen több kilométer hosszan elnyúló, finomszemcséjű homokkal borított, sekélyvizű strandja ideálissá teszi gyermekes családok számára, az enyhe hőmérsékletű víz pedig kellemes fürdőzésre csábít. A strandon napernyők, nyugágyak, zuhanyzók és öltözőkabinok szolgálják a pihenni vágyók kényelmét. Az aktív kikapcsolódást kedvelő vendégek a számtalan vízisport-lehetőség, strandröplabda-pálya, focipálya, kerékpárút kínálatából szemezgethetnek. Termálfürdői messze földön híresek.

Tippek olvasóinktól
Jesolo vagy Bibione? »
Lido Di Jesolo »
Sorrentói nyaralás »
Positano »

Hegyek és tenger ölelésében – az Amalfi-partvidék

Kevés jobb dolog van annál, mint egy kiadós tengeri lubickolás után letelepedni egy olasz étterem teraszán, helyi specialitások varázslatos ízeit kóstolgatni, kellemes borokat kortyolgatni, és lélegzet visszafojtva gyönyörködni az elénk táruló végeláthatatlan, égszínkék tengerben. Mindezt valóra válthatjuk a napsütötte dél-olasz tengerparton. De pontosan hol is?

Dél-Olaszország legelbűvölőbb tájegysége, Campania a látványos tengerparti tájak, a vadregényes hegyek, az ősi romok és a nagyvárosi nyüzsgés lenyűgöző egyvelegét kínálja. A tartomány bőkezűen osztogatja az aktív kikapcsolódás változatos formáit, hiszen az azúrkék tengertől a romvárosokon át a vulkánig minden megtalálható ezen a varázslatos, hamisítatlan mediterrán vidéken.
A tartomány leglátogatottabb része a Sorrentói-félszigettől Salernóig ívelő partszakasz, és ennek déli oldalán 50 km hosszan elnyúló Amalfi-partvidék. Ez egyike Itália legromantikusabb tájainak, melynek a tenger fölé magasodó sziklák peremén kanyargó aszfaltcsíkjai még a legvakmerőbb vezetőket is óvatossá szelídítik.

A Salernói partszakasz éjszakai fényekben.


Sorrento

A Nápolyi-öböl déli szikláira épült Sorrento, a három oldalán vízmosásos szakadékokkal határolt árnyas üdülőhely a partvidékre tervezett kirándulások eszményi kiindulópontja. A várost nyaranta ugyan tehetősebb turisták hadai özönlik el, kellemes hangulatából azonban így sem veszít semmit, így nem kell attól tartanunk, hogy mindez itt-tartózkodásunk rovására menne. A városka főutcáján üzletek, éttermek sorakoznak, kanyargós útjait pedig illatos narancsligetek és olajfák szegélyezik. Ha strandolni szeretnénk, keressük fel a Maria Grande fövenyes szakaszát, ahol a tengerbe nyúló mólókon napernyők, nyugágyak sorakoznak.
Sorrentóból a meredek sziklafalba kapaszkodó Positano felé kacskaringózik tovább az út, alatta pedig Amalfi, a partszakasz legnagyobb városa található.

A hegyoldalban teraszosan aláereszkedő Positano páratlan látványt nyújt.


Positano

A hegyoldalban teraszosan aláereszkedő Positano a maga nemében páratlan látványt nyújt, és kétségkívül a legfestőibb és legtöbbet fotózott parti városka is egyben. Mielőtt idelátogatunk, nem árt edzésbe hozni mozgástól elszokott lábizmainkat, ugyanis a salernói öböl fölé magasodó, szinte már-már függőleges sziklafalra épült városban lépcsők tömkelegével találjuk szembe magunkat. Az élénk színűre festett házikók teraszosan sorakoznak egymás fölé, és szinte belesimulnak a háttérül szolgáló hegyoldalba. Narancs- és citromkertjei festőien szépek, teraszairól pedig egyedülállóan látványos panorámában lehet részünk, ha kitekintünk az azúrkék tengerre és a szűk öbölre. Positano jószerével egyetlen látnivalója a kicsiny Santa Maria Assunta templom, melynek majolikakupolája – amely technika egyébként az egész környék templomépítészetét jellemzi – ragyog a napfényben.

Az élénk színűre festett házikók teraszosan sorakoznak egymás fölé


Amalfi

A Nápolytól mintegy 80 km-re fekvő város egykoron tengeri nagyhatalom volt, Pisa és Genova hajdani riválisa. Partjai meredeken szakadnak a több száz méter mélyen elterülő tengerbe, a hegyoldalban megbúvó fehér házai szinte vakítanak.

Amalfi hegyoldalban megbúvó fehér házai szinte vakítanak.

Keleti kapcsolatai révén Amalfi ismertette meg Itáliát az olyan modern csodákkal, mint a papír, a kávé, vagy a szőnyeg. A várostól nem messze található a Papírmúzeum, mely nem egyéb, mint egy ősi, 13. századi papírmalom.

A város legfőbb látványossága, a katedrális impozáns látványt nyújt a hosszú, ívelt lépcsősor tetején. A katedrális szomszédságában álló 13. századi Paradicsom–kolostor arab-normann építészeti hatásokat tükröző stílusban épült. Bár Amalfi fürdőzésre nem a legalkalmasabb terület, történelme mellett a világ egyik leggyönyörűbb tengerpartjával büszkélkedik a sziklák és a tenger fogságában.


Tegyünk egy kitérőt!

Ha erre járunk, megéri néhány kitérőt tenni, mert Észak-Olaszország az ókori maradványok kifogyhatatlan tárháza. Ha „robbanékony” látványra vágyunk, merészkedjünk fel a Vezúvra, de ne feledkezzünk meg a Vezúv kitörése által elpusztított romvárosról, Pompejiről sem. A közeli szigetekre, Caprira és az Ischiára is érdemes szánni egy napot, ide Nápolyból hajóval vagy komppal juthatnak el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top