Szabadidő

A velencei kalmár

Végy egy Velencében játszódó Shakespeare drámát, adj hozzá egy <b>Al Pacino-t</b/> és egy <b>Jeremy Irons-t</b/>, valamint egy jóképû szívtipró <b>Joseph Fiennes-t</b/>, és csinálj belõle filmet. Innen bukni nem nagyon lehet, de azért meg lehet kísérelni.





A film látványosságával messze túlszárnyalja a színházi kereteket, viszont az „élő” környezet ellenére darabos jelenetek követik egymást. Ami a színházban, két felvonásban élvezetes, egy nagyjátékfilmben kevés, lötyögős, mint a túl nagy nadrág. Sőt, a legtragikusabb résznél nem is a feszültség, hanem az unalom a legveszélyesebb a néző egészségére, de végül, akárcsak a történet kilátástalan konfliktusát, a filmet is megmenti a női bölcsesség.


Shakespeare és az ő kalmárja

Irodalomtudósok szerint Shakespeare A velencei kalmárt vígjátéknak szánta, és Shylockban komikus figurát látott. Shylock (Al Pacino) gazdag zsidó, aki uzsorakamatra kölcsönzi pénzét keresztényeknek, akik ezért megvetik és megalázzák őt. Egyszer viszont mindenki pénz szűkébe kerül, és hozzá fordul segítségért. Így jár Antonio (Jeremy Irons) is, bár nem magának, hanem ifjú barátjának, Bassanionak (Joseph Fiennes) van szüksége tőkére, hogy lánykérőbe tudjon menni. Shylockban forr a düh és az évek alatt felgyülemlett bosszúvágy, ezért zálogba Antonio egy fontnyi húsát kéri, és amikor az nem tud fizetni, jussát követeli. Shylock lelkének gyötrelmeit csak tovább növeli lánya szökése, és az, hogy a szemtelen fruska apja pénzét is magával viszi.







Női bölcsesség

Bassanio, akárcsak annyi főnemes, a szépséges Portia kezére pályázik. Portia apja viszont három ládikát és mindegyikhez egy-egy rejtélyes üzenetet hagy hátra, hogy így tudja meg (halála után is) a kérő igazi szándékát. (A három ládika és a sok kérő valahol kicsit zavaros, de csitt, most meséről van szó…) Bassanio elnyeri Portia kezét, de boldogságukat beárnyékolja egy levél. Antonio kezességet vállal, hogy Bassanio, szíve vágya szerint, lánykérőbe tudjon menni, de élete veszélybe kerül, hiszen az adósságát nem tudja időben visszafizetni.
Amíg a férfiak záloglevelek és aranypénzek között keresik az igazságot, addig Portia – szerencsére éppen van egy jogtudományokban jártas rokona -, kiskapukat keres, és álruhában, szellemes érveléssel megmenti Antonio-t.



Shylock viszont elveszít mindent és még az édes bosszútól is megfosztják.
Portia pedig nem is lenne igaz nő, ha nem keverné meg a kártyalapokat a pakliban: ígéret kerül szembe ígérettel, és a végén mindenki elmotyoghatja az örök igazságot: Mi lenne a világgal nők nélkül?!


A film eredeti címe:
• The Merchant of Venice

A film hivatalos weboldala »

Rendezte:
• Michael Redford

Szereplők:
• Al Pacino
• Jeremy Irons
• Joseph Fiennes
• Lynn Collins

Fotók: SPI International

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top